Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


HAMAMÖNÜ EVLERİ

11.06.2022
Seyahat

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın tarihi evlerini duydunuz mu?

Evlerin güzelliğinin yanı sıra Hamamönü; aşağısında bulunan kafelerin ışıltısıyla, müzeleriyle ve meşhur kahvaltısıyla tanınması turistlerin dikkatini çekmektedir. Bu nedenle Hamamönü evleri gün geçtikçe daha çok insanla buluşmaktadır. 

 

Çifte Hamam “Karacabey Hamamı”

Arkeolog Özgür Ergin’den edindiğimiz bilgilere göre, Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Hamamönü evleri 17-19. yüzyıla ait mimarisi ile bizlere görsel ve estetik şöleni sunmaktadır. Evlerin yapısı oldukça sadedir. Evlerin alt kısımlarında mutfak ve ‘hizmet alanı’ dedikleri oda bulunmaktadır. Üst kata çıktığınız zaman oturma odaları ve yatak odaları bulunmaktadır. Bu evlerin en önemli özelliklerinden birisi de alt katı kışlık üst katı yazlık halde yapılmasıdır. Kışlık odalar alt katta veya evin kat sayısına göre asma katta bulunabiliyor. Bahçeleri avlu şeklinde bulunmaktadır. Avlular toprak ya da taş yapıda yapılmıştır. Hamamönü Osmanlı döneminin şehircilik anlayışı sunmaktadır. Bu nedenle Ankara’nın en eski yerleşim yerlerinden birisi olarak bilinir ve önemli yerleri arasında bulunmaktadır. Hamamönü evleri o zamandan bu zamana kadar birçok kez restore edilse de temel yapısı hiç değiştirilmemiştir. Hamamönü’nün ismi oldukça eskiye dayanmaktadır. Adını 1440 yılında Sultan II. Murat’ın kadı askeri Celalettin Karacabey’in yaptırdığı çifte hamamdan yani ‘Karacabey Hamamından’ almaktadır. 

Hamamönü çok amaçlı bir turistik bölge olmasının yanında içerisinde önemli yerler bulunmaktadır; Karacabey Hamamı, Mehmet Akif Ersoy Müze Evi, Mehmet Akif Ersoy Parkı, Somut Olmayan Kültürel Miraslar Müzesi, Satranç Müzesi bulunmaktadır. 

 

Eski Osmanlı Kenti Ziyaretçilerini Ağırlıyor

Şehrin yoğunluğundan sıkılan insanlar, güzel bir gün geçirmek isteyenler soluğu Hamamönü’nde almaktadır. Özellikle cumartesi ve pazar günleri yoğunluk yaşayan “eski Osmanlı kenti” ziyaretçilerine keyifli bir kahvaltı sunmaktadır. Meşhur kahvaltının ardından yapılacak birçok aktivite sunan bu sokaklar ziyaretçilerini Mehmet Akif Ersoy’un evine götürmektedir. İstiklal Marşı’nın burada yazıldığı düşünülmektedir. Biraz üst kısımda ise merhum siyasetçi Muhsin Yazıcıoğlu’nun ve Osmanlı döneminden kalma mezarlar bulunmaktadır. Bunların dışında hem Hamamönü’nün içerisinde hem de yakın yerlerde bulunan gezilecek yerler arasında; Tarihi Karacabey Hamamı, Beynamlızade Konağı, Hacı İlyas Cami, Sarı Kadı Cami, Mehmet Çelebi Cami, Tacettin Sultan Dergâhı, Rahmi Koç Müzesi, Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Ankara Kalesi bulunmaktadır. 

Gezilip görülmesi gereken yerler arasında bulunan bu evler, Türkiye’nin birçok şehrinde benzerleri bulunsa da kendine has dokunuşlar sunan Hamamönü ilerleyen zamanlarda da turistlerin dikkatini çekmeye devam edecektir. 

 

Haber & Fotoğraf: Yağmur Kocaoğlu

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00