Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


HAFIZA KABİLİYETİNİN BOZULMASI: ALZHEİMER

15.05.2023
Sağlık

 

Alzheimer hastalığı, sık görülen nörolojik hastalıklardan biridir ve beyinde protein birikimine bağlı olarak oluşur. Genellikle 60’lı yaşlardan sonra görüldüğünden yaşlılık hastalığı olarak da bilinir. Alzheimer, çoğunlukla yaşlılıkta görülür ancak genetik yatkınlık sebebiyle orta yaşlı kişilerde de görülmektedir. Başlangıçta basit unutkanlıklarla kendini gösteren hastalık, hafıza kabiliyetinin bozulmasıyla ortaya çıkar.

 

Kanuni Sultan Süleyman Hastanesinde Nöroloji Uzmanı olan Doç. Dr. Tamer Yazar’a alzheimer hastalığı hakkında merak edilenleri sorduk. Alzheimer hastalığının belirtileri nelerdir? Hangi yaşlarda görülür? Genetik midir, yoksa sonradan mı oluşur? Hastaların hatırlama endeksi nedir? Tamer Yazar, konu hakkında sorularımızı cevapladı.

 

Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Ben Doç. Dr. Tamer Yazar, Nöroloji uzmanıyım. İstanbul Çapa Tıp Fakültesi mezunuyum. Uzmanlığımı Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde aldım. Yaklaşık 5 yıldır Kanuni Sultan Süleyman Hastanesinde Nöroloji kliniğinde çalışıyorum.

 

Alzheimer hastalığının ne olduğunu bize anlatır mısınız?

Alzheimer hastalığı, toplumda “bunama” diye tarif edilen bir unutkanlık hastalığıdır. Özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan bu hastalığın en büyük sebebi, hafıza kabiliyetinin bozulmasıdır. “Yakın bellek kusuru” dediğimiz yani, son dönemlerde yaşadıklarımızın kaydedilememesiyle ilgili, kişide oluşan rahatsızlık, alzheimer hastalığıdır.

 

Alzheimer hastalığı hangi yaşlarda görülür?

Alzheimer hastalığı için beklenti, 60’lı yaşlardan sonra görülmesidir. Fakat hastalık, 40’lı ve 50’li yaşlardan sonra da ortaya çıkabiliyor. Genel olarak senilite (yaşlılık) dediğimiz 65 yaş üstü kişilerde alzheimer daha sık görülüyor.

 

Alzheimer hastalığı genetik midir yoksa sonradan mı oluşur?

Bu hastalığın genetik temeli çok azdır. Alzheimer hastalığı olan ailelerin yaklaşık yüzde 4 ya da 5’inde, hastalık kalıtsal özellik gösterir. Yani, aile bireylerinde anne, baba veya dede de olan alzheimer hastalığı, daha alt kuşaklara da kalıtılarak gidebilir. Bu durum, belirli genetik varyasyonlar ya da mutasyonlar sonucu ortaya çıkar. Bunların dışında bazı çevresel faktörler, bellek fonksiyonlarının bozulması, sigara kullanımı veya yetersiz fiziksel aktivite, hastalığın oluşma sebeplerindendir.

 

Alzheimer hastasının hatırlama endeksi nedir?

Bu durum, hastalığın evrelerine göre değişir. Erken evrede isim bulmakta zorlanılır. Örneğin, hasta bu evrede çocuğunun ismini hatırlamakta güçlük çeker. Bu dönemde geçmiş, çocukluk veya gençlik yılları daha iyi hatırlanır. Çünkü hastanın o dönemde geçmişle değil, yakın bellekle ilgili bir rahatsızlığı olur. İlerleyen evrelerle birlikte özellikle ağır evreye gelindiğinde, hasta çocuğunu dahi hatırlamayabilir. Aslında bu durum, hastalığın sürecine ve evresine göre değişiklik gösterir.

 

Alzheimer hastalığının belirtileri nelerdir?

Bu hastalığın en büyük belirtisi, bellek kusurudur. Yani, kişinin yakın zamanlarda yaşadığı olayları hafızasına kaydetmesiyle ilgili sorun yaşamasıdır. Kafa karışıklığı, karar verememe, sürekli aynı şeylerden bahsetme, olayları unutma, kişilerin isimlerini hatırlayamama, kaygılı hissetme veya heyecanlı davranışlar sergileme alzheimer hastalığı ile ilgili diğer belirtilerdir.

 

Tedavisi nasıl ve hangi şartlarda yapılır?

Alzheimer hastalığının hafif, orta ve ağır olmak üzere 3 farklı evresi vardır. Dolayısıyla şu anda, en erken dönemde hastalığı teşhis etmeye ve ondan sonra da vücutta eksik olduğunu düşündüğümüz proteinleri ya da aracı biyokimyasal maddeleri, yerine koymaya çalışıyoruz. Bunların dışında hastalara, bilişsel semptomları ve etkilenen psikolojiyi düzenlemek için bazı ilaç tedavileri uyguluyoruz.

 

Tedavi sürecinde nelere dikkat edilmelidir?

Tedavi sürecinde en çok dikkat edilmesi gereken konular, hasta bakımı ve yönetimidir. Dolayısıyla bu süreçte hastanın yakınları tarafından alzheimer hastası olduğunun kabul edilmesi oldukça önemlidir. Hastanın ilaçlarının düzenli kullanılması, günlük yaşam aktivitelerinin planlanması, hayata adapte edilmesi ve belirli zaman aralıklarında doktor muayenesi, tedavi sürecinde takip edilmesi gereken konulardır.

 

Tedavi sürecinde kullanılan ilaçların yan etkileri nelerdir?

Öncelikle ilaçların, doğru zamanda ve doğru dozda kullanılması gerekir. İlaçlar, düzenli kullanıldığı zaman hastada çok ciddi yan etkiler gözükmüyor. Tabii ki bazen ilaçların, kusma, ishal, kabızlık, hazımsızlık, uykusuzluk, baş ağrısı veya öksürük gibi yan etkileri olabiliyor. Ancak bu yan etkiler, ilaç değişimiyle ve doktor muayenesiyle önlenebilir etkilerdir.

 

Tedavi sürecinden sonra alzheimer hastalığı nüks eder mi?

Alzheimer hastalığı için kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Çünkü bu hastalık, yaşlılığın belirtisidir. Beyin hücreleri olan nöronların sürekli bir hasarı vardır. Bu hasarlar, belirli bir seviyeyi geçtikten sonra hastada alzheimera ait bulgular ortaya çıkıyor. Verdiğimiz ilaçlar ve tedavi yöntemleri, bu bulguların bir miktar stabilize olmasına ya da gerilemesine yardımcı oluyor. Dolayısıyla hastalığın kesin bir tedavisi olmadığı için nüks etme ihtimali de yok.

 

Kanuni Sultan Süleyman Hastanesinde Nöroloji Uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Tamer Yazar’a, alzheimer hastalığı hakkında merak edilenleri sorduk. Röportajımızı kabul edip, bizi bu önemli konuda bilgilendirdiği için kendisine teşekkür ederiz.

 

Haber & Fotoğraf: Yusuf Palta

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00