Hem esnaf hem girişimci hem de köy muhtarı! Aydın Güdüşlü köyünde yaşayan 44 yaşındaki Duran Asar, köydeki kadınlara ilham veren biri haline geldi. Sadece köydeki tek kadın esnaf olarak bakkal işletmekle kalmıyor, aynı zamanda köy muhtarlığı ve köydeki ekonomik faaliyetlerin arkasındaki girişimci ruh olarak öne çıkıyor.
Duran Asar, çocukluğundan beri Güdüşlü köyünün dinamikleri içinde büyümüş, tarımla geçinen ailesine, küçük yaşta pamuk tarlalarında destek olmuştu. Eğitim ve öğretim hayatını ilkokul eğitimi ile sonlandırmak zorunda kalan Asar, esnaflık serüvenine köydeki tek kadın bakkal olarak başlamış. 3 gün süren matematik pratiği ile 6 yıldır köylülerin ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. “Köyümüzün kalkınması için her şeyi yapmaya hazırım.” diyen Asar, muhtarlık seçimlerinde 3. aza olarak seçilmiş fakat köy muhtarının sağlık problemleri nedeniyle Güdüşlü köyünün muhtarı konumuna gelmiştir. Köyün resmi kurum binalarındaki sorunları çözmek, kadınlara yönelik iş imkanları oluşturmak için projelere hızla başladı.
“Kadınlar olarak birbirimize destek olup köyümüzü daha ileriye taşımak istiyoruz”
Köyde başlattığı girişimcilik projeleri, kadınlara ekonomik bağımsızlık kazandırmayı hedefleyen Asar, “Köyümüzdeki yerel üretimle ev yapımı reçeller, salçalar, biberlikler gibi ürünler üretip köy dışına satmayı amaçladığımız bir kooperatif oluşturacağız. Tamamen bireysel olarak yapıp sattığım, kâğıt ip çanta girişimime bütün köy kadınlarının ortak olmasını istiyorum. Köy kadınlarının, köy halkının bir şeyler üretip bunlardan kazanç sağlamasını ve özellikle kadınların ekonomik anlamda refaha, özgürlüğe kavuşmalarını istiyorum. Kâğıt ip çanta girişimini Aydın Halk Eğitim Merkezi ile ortak çalışarak büyütmeyi hedefliyorum. Kadınlar olarak birbirimize destek olup köyümüzü daha ileriye taşımak istiyoruz.” cümleleriyle belirterek bu projelerin önemini vurguluyor.
“Kadınlar olarak başarmak zorundayız’’
Kadınların toplumda daha fazla yer alması gerektiğine inanan Asar, “Köyümdeki kadınların, kendi ayakları üzerinde duran, güçlü ve başarılı olmalarını istiyorum. Köyde kadınların birbirlerini teşvik etmelerini, desteklemelerini gerektiğini düşünüyorum. Köyde işletmekte olduğum bakkal sadece bir ticaret hanı değil bir dayanışma yeri. Burada yapmaya çalıştığım şey kadınlara örnek olabilmek. Kâğıt ip çanta girişimi aslında kadınlara oturdukları yerden para kazanabileceklerini, sadece üretkenliğin bir getirisi olabileceğini göstermekti. Kadınlar olarak başarmak zorundayız. Kendimiz için bir şeyler yapmadığımız sürece hiçbir şey değişmeyecek. İnsan olabilmek, insani koşullarda yaşamak için kadınlar olarak çalışmak ve üretmek zorundayız.” şeklinde açıkladı.
“Atıl binaları köyümüze kazandırmak istiyoruz”
Uzun yıllardır kullanılmayan eski okul ve sağlık ocağı binalarının tekrar faaliyete geçirilmesi hakkında Asar, “Köyümüzün eğitim ve sağlık ihtiyaçlarının karşılandığı okul ve sağlık ocağı binaları var. Fakat bu binalar yıllardır kullanılmıyor ve giderek bakımsız hale geliyor. Biz köylüler olarak atıl binaları köyümüze kazandırmak istiyoruz. Eski okul binasını gençlerimiz için bir kültür merkezi, köy halkına yönelik kursların verebileceği bir alan haline getirmeyi amaçlıyoruz. Sağlık ocağı için ise köy halkımız için tekrardan faal duruma getirmeyi, köyün muhtarı olarak bir borcum ve sorumluluğum olarak görüyorum.” ifadelerini aktardı.
Kadınlara tavsiyeler
Kadınların sadece evlerinde sınırlı kalmayıp topluma ve kendilerine nasıl katkı sağlayabilecekleri hakkında Asar, “Toplumumuzda kadın olarak var olmak oldukça zor. Her şeyden önce iyi bir insan olabilmek için çalışmaları gerekiyor. Kadın olmaktan ziyade, insan olarak ne yapabilirim; kendi ayaklarımın üzerinde güçlü durabilmek için sürekli gelişmeli, öğrenmeli ve üretmeliyim. Kadınlar oturdukları yerden de bir şeyler yapabilir, çalışabilir, para kazanabilir. Kadınların toplumda yer edinebilmeleri için sadece istemeleri yeter. Kadın istedikten sonra her şeyi başarabilir. Ben başardım üç çocuğumla beraber. Yeter ki istesinler, çabalasınlar ve en önemlisi korkmasınlar; başarısızlıktan, toplum baskısından, tepkilerden. Yaşamı veren kadınlar olarak yeter ki daha üretken olalım.” diyerek fikirlerini belirtti.
Adil ve özgür toplumlar yaratmak için, cinsiyetler arası ayrımcılığı ortadan kaldırmamız gerekmektedir. Gelecek nesillere daha adil, özgür yaşam koşulları ve kendilerini gerçekleştirebilecekleri toplumlar bırakabilmek, insani mücadelenin en önemli amacıdır. Ancak bu hedefe ulaşabilmek için, kadınların eşit haklara ve fırsatlara sahip olabilmesi şarttır. Bu yalnızca kadınların değil erkeklerin de dahil olduğu bir mücadele ile gerçekleşebilir. Duran Asar bu idealler aydınlığında çocuklarını, yaşadığı çevreyi etkilemekte, değiştirmektedir. Duran Asar gibi güçlü kadınlar, ülkemizde bir çok kadına rol modeli olmakla birlikte umut kaynağıdır.
Haber: İlkay Serdar
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...