Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


GELİŞEN TEKNOLOJİ İLE EGZAMA HASTALARINA YENİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

02.01.2024
Sağlık

 

Egzama, iltihap sonucu olarak ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır. Belirtileri genellikle kaşıntı, kızarıklık ve kuruluktur. Dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen bu rahatsızlık, sadece fiziksel rahatsızlıklara değil aynı zamanda psikolojik etkilere de neden olabiliyor. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar ve teknolojik gelişmeler egzama hastalarına umut verici çözümler sunmaya başlıyor. 

 

Egzama genetik faktörlerin, bağışıklık sistemi sorunlarının ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu olarak ortaya çıkabilir. Ancak bilim dünyası bu karmaşık hastalığın daha iyi anlaşılması için yoğun çaba harcıyor. Bu konuyu Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meltem Uslu ile detaylı bir şekilde ele aldık.

 

Egzama nedir?

Egzama genellikle cilt iltihabını içeren bir cilt hastalığıdır. Tıbbi olarak "Dermatit" olarak da bilinen egzama; kırmızı, kaşıntılı, kuru ve kabarmış cilt ile karakterizedir. Egzama sıklıkla genetik, çevresel ve bağışıklık sistemi faktörlerinin bir kombinasyonu olarak ortaya çıkar.

 

Egzama belirtileri nelerdir?

Egzama belirtileri kişiden kişiye ve hafiften ciddiye kadar değişebilir. Yaygın semptomlar arasında ciltte kaşıntı, kızarıklık, kalınlaşma, kuruluk, çatlama, kabarma ve iltihaplanma yer alır. Egzama genellikle cildin belirli bölgelerinde, özellikle yüz, eller, diz içleri, dirsekler ve ayak bileklerinde ortaya çıkar ancak vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilir.

 

Egzamanın bilinen tedavi yöntemleri nelerdir?

Egzama, zayıflamış bir cilt bariyeri, çevresel alerjenlere maruz kalma, genetik faktörler, bağışıklık sistemi tepkileri ve cilt iltihabı ile ilişkilidir. Tedavi, topikal kortikosteroidleri, nemlendiricileri, antihistaminikleri ve bazen de bağışıklık sistemini baskılayan ilaçları içerebilir. Egzama kronik bir hastalık olabilir ve belirtiler zamanla geri dönebilir.

 

Günümüzdeki teknolojik gelişmelerin egzamaya faydaları nelerdir?

Teknolojideki ilerlemeler egzama tedavisinde yeni olanaklar sunuyor. Nanoteknoloji bazlı cilt ürünleri, cildin derin katmanlarına etkili bir şekilde nüfuz ederek semptomları hafifletmeyi amaçlıyor. Gen terapisi, hastanın genetik profiline özel olarak uyarlanmış tedavi seçenekleri sunarak daha etkili sonuçlar elde etme potansiyeline sahip. Ek olarak yapay zeka destekli tedavi planlaması, hastanın bireysel ihtiyaçlarına odaklanan daha kişiselleştirilmiş bir yaklaşım sağlıyor.

 

Egzama için kişiye özel gen terapisi çözümleri nelerdir?

Egzama gelişiminde genetik faktörlerin önemli rol oynadığı bilinmektedir. Güncel araştırmalar, gen terapisini kullanan kişiselleştirilmiş çözümlerin egzama tedavisinde olası bir çözüm olabileceğini göstermektedir. Bu yöntemin amacı hastanın genetik yapısına göre geliştirilen tedavi seçenekleriyle kişiye özel bir yaklaşım sağlamaktır.

 

Nano teknoloji ile geliştirilen cilt ürünlerinin egzamaya faydaları nelerdir?

Nanoteknoloji egzama tedavisinde yeni bir umut kaynağı olacağını gösteriyor. Özel nano ölçekli bileşenler içeren cilt ürünleri cilde daha iyi nüfuz edebilir ve iltihaplanma ve kaşıntı gibi semptomları azaltabilir. Bu ürünler geleneksel tedavilere alternatif olarak kullanılabilir.

 

Egzamaya yapay zeka destekli tedavi planları nelerdir?

Egzama tedavisinde hastanın durumuna göre uyarlanmış bir tedavi planı oluşturmak için yapay zeka kullanılır. Hastanın cilt tipi, çevresel faktörler, genetik özellikler gibi birçok parametreyi analiz ederek daha etkili ve kişiye özel tedaviler öneren yapay zeka uygulamaları, egzama hastalarının yaşam kalitesini artırabilecek.

 

Sonuç olarak bu yenilikçi yaklaşımlar egzama hastalarına umut verici bir gelecek sunarken egzamayla mücadelede bilim ve teknolojinin rolü artıyor ve gelişmeler egzama tedavisinde devrim niteliğinde gelişmelere kapı açıyor. Bizlere konu hakkında verdiği bilgiler için Prof. Dr. Meltem Uslu’ya teşekkür ederiz.

 

Haber: Onur Baysal

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00