Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


GELENEKSEL TAMAMLAYICI TIP

15.01.2024
Sağlık

 

Geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın birçok hastalıkta iyileştirici bir destek yöntemi olduğu bilinmektedir. Farklı kültürlerin tecrübeleri sonucunda ortaya çıkmıştır.

 

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp, medikal tıbba ek bir tedavi yöntemidir. Doktorun verdiği ilaç tedavisine ek olarak uygulanmaktadır. Sağlık Bakanlığı 2014 yılında Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği çıkarmıştır. Bu yönetmelik ile alternatif tıp terimi ortadan kalkmış olup, onun yerini tamamlayıcı tıp terimi almıştır. Sağlık Bakanlığı, Geleneksel Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamalarının bilimsel temelli olmasına özen göstermektedir. Yöntemleri sadece bu alanda eğitim alan tıp doktorları uygulamalıdır diyen, uzmanlık alanı tıbbi bitkiler olan, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Duygu Kaya Bilecenoğlu ile geleneksel ve tamamlayıcı tıp üzerine sohbet ettik.

 

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp nedir?

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp, hastalıkların tedavi sürecinde medikal tıp hekiminin teşhisini koyduğu hastalığa yardımcı bir tedavidir. Tamamlayıcı tıp isminden de anlaşıldığı üzere modern tıpta yapılan tedavinin tamamlayıcısıdır. Eski zamanlardan günümüze kadim bilgilerle bilimsel bir dayanağa oturtulmuş ek tedavi yöntemleri oldukları için geleneksel denilmiştir. 

 

GETAT'ın tarihsel gelişiminden bahseder misiniz?

Eski zamanlardan bugüne geleneksel ve tamamlayıcı tıp birçok isim değiştirmiştir. GETAT'a önceleri halk hekimliği sonraları Lokman Hekimlik denilirken günümüzde koca karı ilaçları denilmektedir. İnsanlığın var olduğu andan itibaren insanlar, hastalıklara çözüm yolları ararken doğadan faydalanmış ve bu tamamlayıcı yöntemleri kullanmışlardır. Bu uygulamalar coğrafyaya ait yerel malzemeler kullanılarak yapılmaktadır. Arkeolojik buluntularda insanların, geleneksel ve tamamlayıcı tıpta hangi eşyayı hangi alanda kullandığı görülmüştür. 

 

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp hangi hastalıklarla ilgilenir?

Ağrı, ciddi bir hastalık temelli olmayan migren, obezite, nikotin bağımlılığı, depresyon, mide-bağırsak hastalıkları, alerjik durumlar, astım, anksiyete gibi fiziksel ve psikolojik temelli her hastalıkla ilgilenir fakat bu destek tedavinin uygulayıcısı sadece bu alanda eğitim almış tıp doktorlarıdır. 

 

GETAT kapsamında yer alan yardımcı tedavi yöntemleri nelerdir?

Burada birebir tedaviden bahsetmiyoruz. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp asıl tedavinin yanına destekleyici nitelikteki bir tedavidir. Eskiden GETAT için alternatif tıp deniyordu. Bu da bir hekim tarafından verilen ilacın alternatifi gibi anlaşılıyordu. Tamamlayıcı tıp, modern tıbbın bir alternatifi olmamakla birlikte yanında destekleyicidir. Fitoterapi (bitkilerle tedavi), akupunktur, kupa terapi, sülük tedavisi, hipnoz, ozon terapi, mezoterapi, apiterapi (arıdan elde edilen tedavi), proloterapi (enjeksiyon tedavi), osteopati (kas-iskelet sistemi), refleksoloji (sinir uçlarına basıyla tedavi), homeopati (vücudun kendini iyileştirebileceğini savunan tedavi), kayropraktik (omurga, kemik, kaslara müdahale yöntemi), müzik terapi GETAT yardımcı yöntemleri olarak kullanılmaktadır. 

 

Geleneksel tıp ile modern tıp arasındaki farklardan bahseder misiniz?

Ninelerimizin dedelerimizin ilaca ulaşamadığı zamanlarda kendilerince bulduğu uyguladığı şeylerdir. Modern tıp bir hastalığı teşhis edip, hastaya ilaç ya da fizik tedavi gibi tedavi yöntemleri sunmaktadır. Modern tıpta ilaçlar kullanılmakta ve kullanılan ilaçların dozu hastaya göre değişkenlik göstermektedir. Geleneksel tıpta böyle bir doz ayarı yoktur. 

 

Geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın modern tıbba bir ek tedavi yöntemi olduğunun ve alanında uzman kişilerce bu uygulamaların yapılmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Duygu Kaya Bilecenoğlu'na bize zaman ayırdığı için teşekkür ederiz.

 

Haber: Harika Kahraman

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00