Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


GELENEKSEL GAZETECİLİĞİN DİJİTAL İLE BULUŞMASI

18.11.2023
Yaşam

 

Geleneksel medyanın giderek internet ortamına yönelmesi ile birlikte gazetecilik geleneksel medyadan çıkarak, dijital platformda ve dijital kanallarda yer bulmuştur. Dijitalleşen medya ve internet platformları hakkında Can Ataklı ile birlikte, gazetecilik mesleğinin günümüzdeki yeri ve gelecekteki konumu hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

Ataklı, 1956 yılında kimya mühendisi olan bir anne babanın çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. İstanbul Erkek Lisesi sınavlarını kazanarak, lise eğitimini bu okulda tamamlamıştır. Daha sonra ise, İstanbul Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu’nda eğitimine devam etmiştir.  Meslek hayatına ise 1976 yılının şubat ayında yeni kurulan “Vatan” gazetesinde başlamıştır. İlerleyen süreçte “Sabah” gazetesinde yayın koordinatörü olarak devam etmiştir. Ardından “Tele1” televizyon kanalında “Gün Başlıyor” programında sabah haberlerini sunmuştur. En son ise “Flash Haber” televizyon kanalında akşam haberlerini sunmaktadır. 

 

Mesleğe nasıl başladınız?

Mesleğe 1976 yılında Vatan gazetesinde başladım. İlk görevim düzeltmenlikti. Sonrasıda gece müdürü, ardında da yazı işleri müdürü oldum. Gazete 1978’de ekonomik nedenlerle kapanınca “Günaydın” gazetesine geçtim. Meslek hayatımın ilk 6 yılı aynı zamanda yüksek eğitimde geçti. Bir anlamda hem pratikte gazetecilik yaparken hem de eğitimimi tamamlamış oldum.

 

Siz mesleğe başladığınız zamanlarda gazetecilik mesleği adına ne gibi zorluklar vardı?

Teknik olarak bugünün çok gerisindeydi. Mesleğe “tipo” baskı sistemiyle başladım. Bütün sayfalar 40 kilo ağırlığında kurşun tabletlerden oluşurdu. Fotoğraflar genellikle siyah beyazdı, filmlerin yıkanması bir saat sürerdi. Faks ve telefon çok sıkıntılıydı. Baskı makineleri de bugüne oranla çok düşük kapasiteliydi.  

 

Günümüzde herhangi bir kanalda çalışıyor olsaydınız dijital platforma mı yoksa geleneksel gazeteciliğe mi önem verirdiniz? Neden?

Şu an her ikisini de yapıyorum. Bir yandan basılı gazetede yazı yazıyorum diğer yandan bir televizyon kanalında her akşam ana haberleri sunuyorum. Ayrıca canlı yayın yaptığım kendime ait bir kanalım bulunmaktadır ancak şunu biliyorum ki medyanın geleceği tamamen dijital üzerinden olacaktır. Yazılı basın muhtemelen 10 yıl içinde tamamen ortadan kalkacak, televizyonlar ise eski gücünü yitirecektir. Her şey dijital medya üzerinden yürüyecektir.

 

Son olarak, gazetecilik öğrencilerine önerileriniz nelerdir? İyi bir gazeteci olmak isteyen bir öğrenci, kendini nasıl geliştirmelidir?

Bu meslek sadece iş olsun, para kazanılsın diye yapılmaz, yapılmamalıdır. Bu meslekten çok para kazanılabilir elbette ama asıl hedef bu olursa başarı şansı yoktur. Medya eğitimi gören gençlerin geniş bir genel kültüre sahip olması gerekmektedir. Olaylar arasında bağlantı kurabilecek bir zeka yeteneği de olmalıdır. En önemlisi olabildiğince bağımsız ve özgür kalmayı sağlayacak biçimde bir düşünce yapısına sahip olmalıdır. Hiçbir meslek eğitim almadan yapılamaz, yapılmamalıdır.  Medya eğitimi de çok önemlidir. Özellikle medya tarihi, siyasi tarih, sosyoloji konularında iyi eğitim almak çok önemlidir.

 

Geleneksel gazeteciliğin giderek dijital platforma aktarıldığı bu dönemde hem görüşleri ve tecrübelerini bizimle paylaştığı için hem de gelecekte gazeteci adaylarına öneride bulunduğu için Sayın Can Ataklı’ya teşekkür ederiz. 

 

Haber: Barış Özdemir

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00