Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


GELECEĞİN BİLİM İNSANLARININ UĞRAK YERİ: BİLİM DENEY EVİ

31.12.2022
Bilim ve Teknoloji

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önemle vurguladığı gibi “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir” anlayışıyla kurulan, Yüksel Yalova Çocuk Kültür Merkezi’nde geleceğin bilim insanlarını yetiştirebilmek için hizmetlerini sürdürüyor.

 

İnsanoğlu, doğası itibariyle merakını giderebilmek için gözlem ve deney yapmaya ihtiyaç duymuştur. Yapılan deney ve gözlemler sonucunda elde edilen bilgi birikimine ise “Bilim” adı verilir. Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan Yüksel Yalova Çocuk Kültür Merkezi’nde yer alan Bilim Deney Evi, 2013 yılından itibaren sadece çocukların değil her yaştan insanının bilim merakını gidermeye çalışıyor. Biz de bu bilim yuvasına dair merak edilen soruları cevaplamak için orayı ziyaret edip Bilim Deney Evi’nin hem müdürü hem de öğretmenlerinden Zeynep Gürsoy ve Yeşim Kuşku’yla bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

“Kültür Merkezinde öğrencilere bir sosyal ortam yaratıyoruz”

Söze kendilerini tanıtarak başlayan Yeşim Kuşku, “İkimiz de yıllardır Yüksel Yalova Çocuk Kültür Merkezi ve onun yanı sıra Bilim Deney Evi'nde görev yapıyoruz. Zeynep hocamız Fen Bilimleri Öğretmenliği, bense Astronomi ve Uzay Bilimleri Eğitmenliği yapıyorum.” dedi.

Kültür Merkezindeki amaçlarının çocukların okul yaşamına katkısından ziyade sosyal bir ortam yaratmak olduğunu ifade eden Zeynep Gürsoy, “Aslında bu merkezde sadece öğrencilere değil, yetişkin gruplarımıza da özel kurslarımız ve etkinliklerimiz oluyor. Bizim buradaki amacımız insanların günlük yaşantısı içerisinde boş vakitlerini internet ortamında harcaması yerine, onlara burada sosyal aktiviteler kazandırmaktır. Bu aktiviteleri kazandırmakla birlikte öğrencilerin okul derslerine destek olup burada sosyal bir ortam yarattığımızı düşünüyorum.”dedi.

 

“Öğrenciler Deney Evi sayesinde bilimin büyülü dünyasının içine giriyor”

Sözlerine Bilim Deney Evi hakkında bilgi vererek devam eden Gürsoy, “Yaklaşık 10 yıllık bir geçmişi var bu deney evinin. En önemli özelliğiyse Aydın’da daha önce böyle bir bilim yuvasının olmaması. Aydın halkı için de bu deney evinin bir ilk olduğunu söyleyebiliriz.”ifadelerini kullandı.

Bilim Deney Evi'nin işleyişle birlikte amacından da bahseden Yeşim Kuşku, “Bilimsel Deney Evi 2013 yılında buraya gelen öğrencilerin, bilime olan merakını ve ilgisini arttırmak amacıyla kuruldu. Bizler bu deney evinde, birbirinden farklı düzenekler sayesinde fizik, kimya, biyoloji, astronomi, matematik dallarında eğitimler verip deneyler yapıyoruz. Bunu yapmamızın en temel amacı ve motivasyonuysa buraya gelen öğrencilerimizin bilime olan merakını ve ilgisini arttırmak. Bunu büyük oranda başardığımızı da söyleyebilirim. Çünkü buraya gelen öğrenciler, Deney Evi sayesinde bilimin büyülü dünyasının içine giriyor. Onları bu halde görmek bizim için en büyük motivasyon.” şeklinde açıkladı.

 

Bilim Deney Evi'nde nelerle karşılaşabiliriz?

Bilim Deney Evi, içerisinde birden fazla ekipman ve özel odalar olduğunu belirten Kuşku, “Radyometreler, Newton topları, Praksinoskop, Kalp Davulu gibi ekipmanlarımızın yanı sıra öğrencilerimize fayda sağlayacak daha birçok ekipmanımız bulunuyor. Bu ekipmanlarımızın dışında üç tane özel odamız da var. Bunlardan birincisi içerisinde iskelet, böbrek, baş kesiti aksesuarlarımız ve cansız sürüngen örneklerin bulunduğu biyoloji odamızdır. İkinci ve üçüncü odalarımızda da çeşitli deney düzeneklerin yer aldığı kimya ve fizik odalarımızdır. Burada öğrencilerimizle işledikleri konuların ardından o konuyu daha iyi pekiştirebilmeleri için deneyler yaparız.” diyerek  deney evinde nelerle karşılaşabileceğimizi açıkladı.

 

“Öğrencilerin velilerinden çok fazla olumlu geri dönüş ve iyi temenni alıyoruz”

Bilim Deney Evi'ne rağbetin çok olduğunu ve olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade eden Zeynep Gürsoy, “Bu bilim yuvasına ilgininin olumlu anlamda oldukça farklı olduğunu söyleyebilirim. Deney Evi'ne gelen insanlar, burayı o kadar çok beğeniyorlar ki kendi arkadaşlarıyla daha sonra tekrar gelmek istediklerini söylüyorlar. Onun dışında özellikle de öğrencilerin velileri başta olmak üzere toplumun büyük bir kesiminden çok fazla olumlu geri dönüş ve iyi temenniler alıyoruz. Bu da bizi doğal olarak çok mutlu ediyor.” diyerek sözlerini noktaladı.

Yüksel Yalova Çocuk Kültür Merkezi'ne bağlı Bilim Deney Evi, kurulduğu günden bu yana sadece öğrencilere değil her yaştan insana bilimi göstermek ve öğretmek adına çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalarda başrol olan ve Deney Evi'nde hizmetlerini büyük bir hevesle sürdüren Zeynep Gürsoy ve Yeşim Kuşku hocalarımızla yaptığımız söyleşimizin sonuna geldik. Bizleri kırmadıkları için onlara teşekkür ediyoruz.

 

Haber: Emir Kaan Tuncer

Fotoğraf: Mazhar Taha Akkaya

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00