Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


GEÇMİŞTEN BUGÜNE AYDINSPOR

28.12.2022
Spor

 

Aydınspor Kulübü, Aydın’ın en köklü futbol takımı konumundadır. Zamanında kısıtlı imkanlara rağmen Aydın’a güzel günler yaşatmıştır. Şu an o güzel günler geride kalmış olsa da, Aydınspor’u  tekrardan o seviyelere çıkarmak için herkes kenetlenmiş durumda. Aydınspor’un sportif direktörü Tayfun Ünal, teknik direktörü Rıfat Özdemir ve taraftar Özgen Zenciroğlu  kulüp hakkında bilinmeyenleri ve yakın gelecekteki hedeflerini bizlere aktardı.

 

Aydınspor, 1989-1990 sezonu sonunda 1. Lig’de şampiyon olarak Süper Lig’e yükseldi. Süper Lig macerasına unutulmayan Fenerbahçe galibiyetiyle başlayan Aydınspor, 3 sezon boyunca bu ligde mücadele verdikten sonra ekonomik sıkıntılar ve ligde alınan kötü sonuçlar yüzünden çöküş sürecine girdi. Şimdi ise Süper Amatör Lig’de mücadele eden şehrin güzide kulübü olan Aydınspor’u, eski günlerde olduğu gibi profesyonel liglere yükseltmek için yoğun bir çalışma sürdürüyorlar.

 

“Armadaki beyaz renk tarladaki pamuğu, siyah renk ise dağdaki zeytini temsil etmektedir”

Aydınspor’un kuruluş aşamalarından bahseden takımın sportif direktörü Tayfun Ünal, “Aydınspor, 1923 yılında kuruldu ve renkleri sarı-siyah olarak belirlendi. Anadolu’daki diğer kulüplere yapıldığı gibi 1966 yılında Aydınspor’a da Türkiye Futbol Federasyonu’ndan üst liglerde oynaması için davet geldi. Bununla beraber Aydın’da o dönem yerel olarak en iyi rekabet eden takımlardan Hilalspor, Esnafspor ve Akınspor birleşerek Aydınspor’u kurdu. Takım logosunda Aydın’ın simgesi olan zeytin esas alınmış ve dört zeytin yaprağı imgesi kullanılmıştır. Kulüp renklerinin daha sonra siyah beyaz olmasına karar verilirken, armadaki beyaz renk tarladaki pamuğu, siyah renk ise dağdaki zeytini temsil etmektedir. 2009 yılında amatör liglere düştüğünden beri üst liglere yükselemeyen Aydınspor’u, tekrar üst liglere çıkartmak için elimizi taşın altına koyuyor ve çalışmalarımıza devam ediyoruz.” ifadeleriyle Aydınspor’u kısaca tanıttı.

 

“Geçmiş dönemdeki yönetimler ekonomik imkansızlıklardan dolayı üst liglerde tutunmayı başaramadılar”

Ünal, amatör takımların yönetiminin zor olduğunu, “Şehir takımlarındaki başarılar genellikle kalıcı olmuyor. Kulüplerin ayakta kalabilmesi için kalıcı gelir kaynaklarına ihtiyacı vardır. Geçmiş dönemdeki yönetimler ekonomik imkansızlıklardan dolayı üst liglerde tutunmayı başaramadılar. Ellerinden geldiğince mücadele etmelerine rağmen, Aydınspor üst liglerde maalesef kalıcı olamadı.” şeklinde ifade etti.

 

“Başkanımız ve yönetimimiz elini taşın altına koyarak kulübü ayakta tutuyor”

Amatör futbol kulüplerindeki çarkın zor döndüğüne dikkat çeken Ünal, “Türkiye Futbol Federasyonu tarafından, oynanan maçlar sonucunda galibiyet ve beraberlik durumunda kulüplere ek ödenek veriliyor. Yapılan ödenekler kulübün ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor. Bu nedenle başkanımız ve yönetimimiz elini taşın altına koyarak kulübü ayakta tutuyor. Esnaf ve taraftarlar da gönüllülük esasıyla yardım ediyorlar ancak yapılan yardımlar kulübün yüzde 10’luk giderini dahi karşılamıyor.” dedi. 

 

“Kalan haftalarda puan kaybetmeden ilk yarıyı lider olarak bitirmek istiyoruz”

Aydınspor’un, şu an Süper Amatör Lig’de (SAL) mücadele ettiğini belirten Ünal, “Aydınspor, SAL liginde 6. hafta sonunda, 18 puanla ilk sırada yer alıyor. Ligin ilk devresinin bitmesine 3 hafta kaldı ve kalan haftalarda puan kaybetmeden ilk yarıyı lider olarak bitirmek istiyoruz. Ligin ikinci yarısında ise kadromuza birkaç takviye yaparak, bir üst lig olan Bölgesel Amatör Lig’e (BAL) çıkmak istiyoruz.” ifadelerini aktardı. 

 

“Buna ulaşacak gücü ve azmi şehrimizden alıyoruz”

Aydınspor’un her zaman üst liglerde olmayı hak eden bir takım olduğunu ifade eden Ünal, “Şehrimiz ve taraftarlarımız da bunu istemektedir. Göreve geldiğimizden beri takımı en kısa sürede profesyonel liglere geri döndürebilmek için gayret ediyoruz. Buna ulaşacak gücü ve azmi şehrimizden alıyoruz.” dedi ve  Aydınspor’u gelecekte güzel günlerin beklediğini ekledi.

 

30 yıl geçmesine rağmen Kadıköy’de, Fenerbahçe’nin en farklı yenildiği maç olarak hatırlanıyor”

Aydınspor’un, Süper Lige ilk kez 1990-1991 sezonunda çıktığını aktaran Ünal, “Aydınspor lige yeni çıkan bir takım olduğu için kadrosuna birkaç oyuncu takviyesi yaparak mücadele etti. İlk maçını Fenerbahçe ile Kadıköy’de oynadı. O dönemde dünyaca ünlü Guus Hiddink, antrenör olarak Fenerbahçe’ye büyük hedeflerle geldi. Aydınspor’un yenilmesi beklenirken maçı 6-1’lik skorla kazandıktan sonra Hiddink ilk maçında istifa etti. 30 yıl geçmesine rağmen Kadıköy’de, Fenerbahçe’nin en farklı yenildiği maç olarak hatırlanıyor.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

 

Kadro planlamasını sağlıklı yapabilmek için kulübün bütçesine zarar vermeden bir transfer politikası oluşturuyoruz”

Her şeyden önce bir sistem belirlendiğini aktaran Aydınspor teknik direktörü Rıfat Özdemir, “Kadro planlamasını sağlıklı yapabilmek için kulübün bütçesine zarar vermeden bir transfer politikası oluşturuyoruz. Ondan sonra ekonomik şartlara uygun olan oyuncuları transfer ediyoruz. Ekonomik şartlardan dolayı gerçekleşmeyen transferleri de kulübün altyapısından A takıma çıkardığımız oyuncularımızla dolduruyoruz. Ama ülkemizdeki en önemli problemlerden uzun vadeli görev yapmanın, mümkün olmadığını düşünüyorum. İkinciliğin dahi başarısızlık sayıldığı bir ülkede antrenörlük yapmak oldukça zor.” sözleriyle düşüncelerini dile getirdi.

 

“Türkiye genelinde futbol altyapı tesisleri yeterli değil”

Antrenman yapmak ve maçları oynamak için Aydın’daki koşulların bir hayli kısıtlı olduğunu ifade eden Özdemir, “Ben bu elverişsiz ortamın sadece Aydın’da olmadığını tüm Türkiye’de olduğunu düşünüyorum. Türkiye genelinde futbol altyapı tesisleri yeterli değil. Genç jenerasyonun kendini iyi geliştirebilmesi için altyapı çok önemli. İmkanlar kısıtlı olmasına rağmen oyuncularımızın yetenek konusunda bir sıkıntı yaşamadıklarını görüyoruz.” dedi. 

 

“Herhangi bir sürprize meal vermeden bir üst lige çıkacağız”

Ligin uzun bir maraton olduğunu söyleyen Özdemir, “Aydınspor, SAL liginde birinci sırada yer alıyor. Ligde normal şartlarda 9 takım bulunuyor. Ligde ki Ortakçaspor ve Pamukerenspor takımları başta ekonomik sıkıntılardan dolayı ligden çekildi. Lig 7 takım arasında dönüyor. Bu şartlar altında bizim kadro kalitemiz ve taraftar desteği ile diğer ekiplere karşı maç kaybetmeden liderliğimizi sürdürüyoruz. Herhangi bir sürprize meal vermeden bir üst lige çıkacağız.” şeklinde açıkladı.

Özdemir, “Gruplarını ilk iki de bitiren takımlar kendi aralarında maç yaparlar. Kendi aralarındaki maçları birinci tamamlayan takım, direkt olarak BAL ligine çıkıyor. İkinci olarak tamamlayan takım ise BAL liginin sonuncusuyla ‘play out’ (ligden düşme) maçı oynuyor. Maçı kazanan ekip önümüzdeki sezon BAL liginde boy gösteriyor.” ifadeleriyle Süper Amatör Liginin 2 gruptan oluştuğuna dikkat çekti. 

 

“Başkan Tansel Önder zamanında kulüp baya iyi durumdaydı”

Aydınspor taraftarı Özgen Zenciroğlu, “Aydınspor’un 1987 yılından beri elimden geldiğince Aydınspor’un bütün maçlarına gidiyorum. Başkan Tansel Önder zamanında kulüp baya iyi durumdaydı. 29 Mayıs 2000 yılında Çaykur Rizespor Aydınspor ‘play off’ maçı oynandı.” 1987 yılından beri Aydınspor’un yolculuğuna tanık olduğunu aktardı. 

 

“Stadyumda 15 bin kişilik güzel bir atmosfer olurdu”

Eski maç günlerinden bahseden Özgen Zenciroğlu, “Aydın’da muhteşem bir atmosfer olurdu. 3 gün önceden maçla ilgili taraftarlar toplanıp, konuşurdu. Maç günü ilçelerden bir sürü otobüs gelirdi ve stadyumda 15 bin kişilik güzel bir atmosfer olurdu. Bugün, Aydınspor olarak hala Amatör Lig’deyiz ama ilçe, köy, kasaba ayırt etmeden maçlara gidiyoruz. Vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz ve elbet bir gün döneceğiz.” şeklinde konuşarak Aydınspor’a olan bağlılığını aktardı ve cümlelerini tamamladı. 

Şu an Süper Amatör Ligi’nde mücadele eden Aydınspor, çalışmalarını Adnan Menderes Stadyumu’nda gerçekleştiriyor. Futbolcular, teknik ekip ve yöneticiler, tekrar üst liglere çıkabilmek için çaba gösteriyor. Taraftarlar da Aydınspor’a desteklerini göstermeye devam ediyor.

 

Haber: Kerem Cabbar

Fotoğraf: Mazhar Taha Akkaya

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00