İzmir’in Gediz Deltası’na yerleşmiş olan bu zarif görünümlü kuşlar, mevsimlerin değişmesine hiç aldırmadan, doğalarına aykırı bir şekilde tüm mevsimlerde İzmir’in güzelliğine güzellik katmaya karar verdiler.
Dünya üzerinde en estetik görünüşlü kuş türü olarak kabul edilen flamingolar, normal yaşamlarında her yıl yumurtlama dönemlerini geçirmek üzere daha ılıman kesimlere göç ederler. Ancak İzmir’e göç eden flamingolar 20 yılı aşkın süredir göç etmeden İzmir’de yaşamaktadırlar. Hayatları boyunca sıcak iklimlere göç eden flamingoların İzmir’e olan sevgilerini ve İzmir’den gitmek istememelerinin sebeplerini İzmir İzDoğa Kuruluşundan Kuş Gözlemcisi Pınar Cendeler ile birlikte değerlendirdik.
60 binlik koca bir nüfus
Gediz Deltası, birçok canlıya yuva olan İzmir’in en verimli kullanılan bölgelerinden biridir. Gediz Deltası hakkında bilgi veren Cendeler, “Flamingoların ürediği Türkiye’de bulunan iki alandan biridir. 2 binli yılların başlarında Gediz Deltası’na göç eden flamingolar, o zamanlarda sadece 100-150 çift kadarlık bir yuva nüfusuna sahiplerdi. Bu sayı yıllar geçtikçe büyük bir artış göstererek, günümüzde 20 bin çifte kadar ulaşmış durumdadır. Temmuz ayında yumurtadan çıkan yavrularla birlikte, deltanın flamingo nüfusu, 60 bini bulmaktadır. Bu sayı tüm dünyadaki flamingoların nüfusunun yaklaşık yüzde 10’udur.” diye belirtti.
Flamingoların güzel renklerinin sebebi: Artemia ve Krill Karidesi
İzmir’de çokça bulunan Artemia ve Krill Karides türleri flamingoların besin zincirlerinin en üstünde yer almaktadır. Ayrıca flamingolara pembe rengini veren de bu karides türüdür. Çok fazla tükettikleri için karidesin rengini tüylerinde, gagalarında ve ayaklarında taşırlar. Flamingoların İzmir’den ayrılmaması üzerine Cendeler, “Flamingolar için vazgeçilmez olan bir tuz karidesi türü var ve bu karides türü İzmir’de oldukça fazla bulunuyor. Bu sebeple de avlanma problemi yaşamıyorlar. Bu yüzden İzmir onlar için biçilmiş kaftan.” şeklinde açıklamada bulundu. Flamingoların renkleri de flamingo yavrularını ayırt edebileceğimiz bir özellik taşımaktadır. Henüz bu karideslerden yememiş olan flamingo yavrularının tüyleri beyaz, gagaları ve ayakları da siyah renginde olur.
Ilıman iklim flamingoları İzmir’de tutuyor
Flamingolar soğuk havalarda yaşamaya uygun kuşlar değillerdir. Çok soğuk havalarda yaşayamazlar. İzmir’in favori yaşam alanı olmasının bir diğer sebebi de havasıdır. Bu konu hakkında Cendeler, “İzmir ılıman bir iklime sahip, kış ayları çok soğuk olmuyor, flamingolar çok narinlerdir ve çok soğuk havalara dayanamazlar. Sıcak ve ılık yerlerde yaşayabilen canlılar. Bu yüzden buradan göç etmeyi hiç düşünmemiş bile olabilirler.” şeklinde ifadelerde bulundu.
En temel sebep
Flamingoların İzmir’den göç etmemelerinin en temel sebebi ise Sasalı bölgesinde yer alan bir tuz işletmesi. Türkiye’nin en büyük tuz işletmesi olan bu bölge, yüzde 25 kapasiteyle çalışmaktadır. Cendeler bunun üzerine, “Bu bölgede dikdörtgen planlı tuz tabakaları bulunur ve bunlar insan eliyle oluşturulmuş küçük adacıklardır. Denizin etrafını dikdörtgen planla çevirirler, içerisinde kalan su bir süre sonra güneşin etkisiyle birlikte buharlaşır. Altta kalan tuz tabakaları da hasat edilir. Bu alanlar, sonradan flamingoların üreme alanlarına evrildi. Bu şekilde de flamingolara kusursuz bir üreme alanı gerçekleştirilmiş oldu.” ifadelerinde bulundu. Flamingoların en büyük göç etme sebeplerinden biri olan yumurtlama dönemindeki yer arayışı problemi de Sasalı’da bulunan tuz tabakaları sayesinde ortadan kalkmış oldu. İzmir’in en tatlı misafirleri, yukarıda belirtmiş olduğumuz sebepler sayesinde artık misafir değil, İzmir’in yerlileri konumunda yer almaktadır. Bununla ilgili Cendeler sözlerine şöyle devam etti, “Birbirinden güzel canlı türleriyle birlikte hayatlarına Gediz Deltası üzerinde devam etmektedirler. Türkiye’de büyük bir yüzdeye sahip olan bu canlılar, nesillerini herhangi bir yırtıcı hayvan saldırısına uğrama tehlikesi bulunmadan devam ettirebilmektedirler. Flamingoların İzmir’e olan aşkı, İzmir’in de onlara tüm olanakları sağlayarak kucak açması ve eşsiz güzellikte manzaralara yol açmakta” dedi.
Bizlere kıymetli bilgileri verdiği için Pınar Cendeler’e ve fotoğraflar için de fotoğrafçı Ahmet Kaya’ya teşekkür ederiz.
Haber: Neşe Şen
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...