Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


FLAG FOOTBALL: BAYRAK FUTBOLU

15.01.2024
Spor

 

Dünyada flag football olarak bilinen Türkiye'de ise bayrak futbolu olarak adlandırılan spor dalı, çoğunlukla kadın sporcuların oynadığı, fiziksel temastan uzak kalarak Amerikan futbolu gibi topu saha başlangıcından sonuna taşımayı hedeflemektedir. 

 

Türkiye’de son yıllarda etkisini artıran bayrak futbolu, her geçen gün yeni sporcu katılımlarıyla daha da genişliyor. Amerikan futboluna benzerliğiyle bilinen bayrak futbolu birçok kadın sporcunun yeni branşı haline geldi. Branşın tam olarak ne olduğunu, oyun kurallarını ve Türkiye'deki güncel durumunu Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği ikinci sınıf öğrencisi ve ADÜ Kadın Bayrak Futbolu Takımının Kaptanı Melda Dedeoğlu ile konuştuk. 

 

Bayrak futbolu nedir?

Bayrak futbolu Amerikan futboluna çok benzer. İki oyunun da amacı topu sahanın başından alıp sonuna taşıyarak sayı almaktır ve oyuncuların mevkileri de aynıdır. Örnek olarak center (merkez), quarterback (oyun kurucu), running back (geri koşucu), receiver (alıcı), linebackers (defans oyuncusu) gibi mevkiler benzerlik gösterir. Sadece temas, koruma ve mesafe farkları vardır. Bayrak futbolu, bele takılı kemerde bulunan bayrağı alma odaklı bir oyun olduğu için adı bayrak futboludur. 

 

Bayrak futbolu nasıl oynanılır?

Bayrak futbolu, 5-5 veya 7-7 oyuncuyla oynanır. Oyun sahanın bir ucundan başlar ve diğer uca ulaşmayı hedefler. Oyun, merkez oyuncusunun bacak arasından topu oyun kurucuya atmasıyla başlar. Bunlar hücum oyuncularıdır ve tüm hücum oyuncuları defans çizgisinin arkasına dizilir, kimse topun ilerisinde bekleyemez. Komut verildikten sonra merkez oyuncusunun oyun kurucuya topu atmasıyla oyun başlar. Oyun kurucu neredeyse her oyundan önce tabiri caizse kısa bir toplantı yapar. Bunda da oyuncular oyun kurucunun etrafında çember olarak toplanır ve oyun kurulur. Kimin hangi yönde koşacağı nereye sahte yön vereceği söylenir, 45 yardlık bölümü geçmek için dört hak verilir. Bu da şöyle oluyor, oyun başladıktan sonra geri koşucunun topu alıp koşmasıyla koşu oyunu yapılıyor ya da alıcıya  pas atılıp alıcının topu alıp koşmasıyla pas oyunu yapılıyor ve oyuncu topu alıp koşarken defans oyuncuları top kimin elindeyse onun belinden bayrağı almaya çalışıyor. 45 yardı geçtiklerinde gol olmuş oluyor ve hücum takımı sayı kazanıyor.

 

Antrenman tarzı nedir?

Antrenman tarzımız ise daha çok patlayıcı güç isteyen, koşu ağırlığı yüksek olan, fazlasıyla çevilik isteyen ve bunun üstüne çalışılan antrenmanlar ile ilerlemektedir. Herhangi bir fiziksel müsabaka olmadığı için ağırlık ve güç çalışmalarına Amerikan futbolu kadar gerek yoktur. Bayrak futbolundaki antrenman önceliğimiz, çeviklik ve patlayıcılık üzerinedir. Hücum takımı patlayıcı güce ve koşuya göre hazırlanıyor çünkü bir anda çıkıp aşırı hızlı olup saha sonuna ulaşmaları gerekiyor. Defans takımı ise daha çok koşu ve güç üzerine antrenmanlar yapıyor.

 

Amerikan futbolundan farkları nelerdir?

Amerikan futboluyla farklılığı mesafede ortaya çıkıyor. Amerikan futbolunda saha ölçüsü 120 yard bayrak futbolunda ise 45 yarddır. Bunun yanı sıra bayrak futbolunda kask ve omuz koruması da yoktur. Amerikan futbolu daha geniş bir alanda ve ekipmanlarla oynanan, daha yüksek fiziksel güce dayanan, daha fazla kişiyle oynanan bir oyundur. Amerikan futbolu temasa dayalı bir oyunken bayrak futbolu daha çevikliğe dayalı, temasın neredeyse olmadığı bir oyundur. Amerikan futbolundaki bir diğer fark topu taşıyan kişiye hücum edip onu oyun sahasının dışına çıkarmak ya da tackle yani yere düşürerek oyunun durması amaçlanırken, bayrak futbolunda oyuncuların belinde bağlı kemerler ve bayraklar vardır. Top taşıyıcısının belindeki bayrağı çekerek oyunun durması sağlanır.

 

Kadınlar neden bu sporu yapıyor?

Kadınların bu sporu yapmasının sebeplerinden birisi kadınların genelde çıtkırıldım, zayıf görülmesi ama bu spor öyle olmadığını gösteriyor ve oyuncuların özgüvenini artırıyor. Oynarken fazlasıyla zevk verdiği için de sosyal yaşam içerisinde bir hobi ve varoluş sunuyor. Ülkemizde adını yeni duyuran bir spor olduğu için farklı deneyim arayan insanların da tercihi oluyor. Yaptığımız bu sporu güç ve çeviklik anlamında gelişmek isteyen kadınlara da öneriyoruz.

 

Bayrak futbolu Türkiye’de hangi noktada ve hangi yönleriyle gelişim katetmektedir?

Bayrak futbolu 19 Aralık 2023 tarihinde TRF'ye (Türkiye Ragbi Federasyonu) alt spor dalı olarak bağlanmıştır. Neredeyse sadece üniversiteler arası yapılan liglerde turnuvaları yapılıyor. Türkiye'de sadece 34 tane üniversitede kadın bayrak futbol takımı var.  En son üniversite takımları arasında profesyonel lig düzenlenmiştir. 

 

Sporcularla yeni yeni buluşan bir branş olan bayrak futbolunun oyun düzenini, antrenman tarzını, türevi olduğu söylenen Amerikan futbolundan hangi noktalarda ayrıştığını ve kadın sporcuların neden tercih ettiğine yönelik sorularımızı cevaplayan ADÜ Kadın Bayrak Futbolu Takımının Kaptanı Melda Dedeoğlu’na teşekkür ederiz. 

 

Haber: Melih Şentürk

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00