Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


EVLİYA ÇELEBİ SEYAHATNAMESİ'NDE GİZEMLİ HAZİNE: ÜVEYS PAŞA CAMİ

24.01.2024
Kültür Sanat

 

Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Üveys Paşa Cami çok enteresan ve ilgi çekici bir geçmişe sahip. Aydın’ın en eski camisi olarak bilinen Üveys Paşa Cami 400 yıldır varlığını sürdürüyor. Peki bu caminin tarihin tozlu raflarında nasıl bir geçmişi var, gelin hep beraber göz atalım.

 

Evliya Çelebi Seyahatnâmesi'nin 152’nci sayfasında Üveys Paşa Cami için, "Üveys Paşa Cami binayi lâtifdir (hoş bina). Kargir minaresi (taş minaresi) ve kub-âlisi (vurucu güzelliği) ve medresesi serapa kurşun (baştan sona güzelliği) ile mestur (gizli) bir imaretdir (yapı)." diyerek övgüyle bahsetmektedir.

 

İbadethane niteliğini ve eski yapısını koruyan cami, günümüzde hala kullanılmakta, ziyaretçilere ve ibadet edenlere açık konumdadır. Cami İmamı Bahattin Er ve Türk Tarih Kurumu Araştırma Temsilcisi Sevinç Ulusoy ile Üveys Paşa Camisi hakkında bilinmeyen ve merak edilen konuları ele aldık.

 

Üveys Paşa Cami ve hissiyatı

Üveys Paşa Camisi’nin kuvvetli ambiyansından ve burada görev almanın çok kıymetli bir durum olduğundan bahseden Er, "Üveys Paşa Camisi hakkında göreve geldiğimden beri birçok bilgi edinme fırsatı buldum. Bu cami, dine ve dini motiflere düşkünlüğü ile bilinen Beylerbeyi Komutanı Üveys Paşa'nın seferi sırasında yaptırdığı bir cami olarak bilinmekte. Bu camiye özenilmesi buradan kaynaklanmakta. Ben Üveys Paşa Camisi’nin imamı olmaktan gurur duyuyorum, tarihi ve huzuru burada bulununca hissedebiliyorsunuz." dedi.

 

Kişilere rehberlik edildiği  zamanlar da oluyor

Camiye olan ilgilinin turistler tarafından her geçen gün arttığını belirten Er, "Evliya Çelebi Seyahatnâmesi'nde bu camiye değinir Üveys Paşa'ya olan sevgisinden detaylı bir şekilde bahseder. Zaman zaman kültür ve sanata ilgisi olan turistlerin ziyaretine denk geliyoruz. Caminin imamı olmamın dışında kişilere rehberlik ettiğim zamanlar da oluyor. Bana hem görev yaptığım cami için sorumluluk sahibi olduğumu gösteriyor hem de tarihini iyi bilmeme vesile oluyor." şeklinde konuştu.

 

Üveys Paşa her seferi öncesi ziyaret sağlardı

Kültürel mirasını tanıtmak ve korumak amacıyla yeni nesillere miras bırakılan bir cami olduğunu dile getiren Ulusoy, "Evliya Çelebi 1671 yılında şehrimiz Aydın'ı ziyaret etmiş ve tam olarak o dönemler meşhur Seyahatnâmesi'nde Üveys Paşa Camisi'nden bahsetmiştir. Caminin vaaz kürsüsü hakkında alimler ‘Göz kamaştırır, rüya alemine ışık saçar.’ demiştir. Evliya Çelebi en çok bu ifadelerden etkilenmiştir. Anadolu eyaletinde bu caminin bir benzeri yoktur. Tarihi dokusu, kültürel mirası hak ettiği değeri kurum ve kuruluşlardan görmemektedir. Ayrıca Üveys Paşa, 35 yaşında hastalıktan vefat edene kadar her seferi öncesinde bu camiyi ziyaret etmiştir. Caminin bahçe kısmında ziyaretçiler için kendisine yönelik bir türbe de yer almaktadır. Ziyaretçiler bol bol dua edip böyle bir miras için Üveys Paşa'ya olan minnetini göstermeliler." dedi.

 

Paylaştıkları değerli bilgiler için Üveys Paşa Cami İmamı Bahattin Er ve Türk Tarih Kurumu Araştırma Temsilcisi Sevinç Ulusoy'a teşekkür ederiz.

 

Haber: Hayri Mert Ulusoy

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00