Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


ESKİYİ YENİYE UYARLAMA SANATI: KANAVİÇE

15.11.2022
Kültür Sanat

 

Geçmişten günümüze ulaşabilmiş, dönem dönem popülerliğini sürdürmekte olan kanaviçe, el işleri arasında en kıymetlisi olmayı başarmıştır. 27 yıldır mesleğin içinde olan Nevin Burçak, manevi değerleri temsil ederken, altında hikayeler de barındıran bu nakış türü hakkındaki bilgi ve birikimlerini anlattı. 

 

Kanaviçenin Türk tarihinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Yıllardır yapılmakta olan kanaviçe ürünleri, ev dekorasyonunda ve çeyiz ürünlerinde kullanılmaktadır. Hayatımızda hem kültürel  hem de mesleki bir yeri bulunan bu motifler, genellikle büyüklerimiz tarafından bizlere kaldığı için de manevi yönü ağır basmaktadır. Nevin Burçak bize kanaviçenin kültürümüzdeki yerini anlattı.

 

“Bakış açısı çok önemli”

Birbirinden farklı renklerde ve şekillerde motiflerin işlenmiş olduğu kumaşlar, masa örtüleri, yastık kılıfları tarafından karşılanıyorum atölyede. “Özenle işlenmiş olan bu motiflerin tarihi oldukça eskiye dayanıyor” diyen Burçak “Çok eskiden yapılmış ve neredeyse antika sayılabilecek bu motifleri günümüze uygun bir şekilde farklı tasarımlara dönüştürerek isteğe göre şekillendirebiliyoruz. Eskiden yapılmış olan bu işlemeler günümüzde pek fazla kullanılmıyor fakat biz onları modernize edip tekrar kullanılabilir hale getiriyoruz. Geçmişi günümüze uyarlamak, ürünü güncel tutabilmek pek de kolay değildir. Günümüze uyarlanmaya çalışılan bu ürünler kanaviçe gibi elli, yüz yıllık motifler olunca daha da hassas davranmak gerekiyor. İşte işin bu kısmında da yaratıcılık devreye giriyor. Modernize etme süreci yeterince özenli ve dikkatli bir şekilde ilerlerse ortaya harika işler çıkabiliyor. Gerekli olan şey motifi farklı noktalarıyla ele alabilmektir. Bakış açısı çok önemli. Ayrıca bu ürünlerin korunmasında titiz davranmak ve düzenli aralıklarla havalandırmak gerekmektedir” dedi.

 

Kanaviçenin kullanım alanları

Kanaviçe çalışmalarına günümüzde hala ilginin yüksek olduğunu söyleyen Burçak, “Müşteriler, büyüklerinden kalmış olan işleme ve motifleri getirerek değerlendirmek istediklerini söylüyorlar. Bu motifler genellikle yatak örtüleri, masa örtüleri, koltuk kırlentleri ve pike takımları olarak değerlendiriliyor. Güncellediğimiz çalışmaları evin her alanında kullanılabilecek şekilde işliyoruz. Masa örtüsü olarak işlenmiş bir motifi bile bambaşka bir şeye çevirip, dönüştürebiliriz. Kanaviçelerin zarar görmesinden çekinip, daha dekoratif bir şekilde kullanmak isteyen müşteriler ise ürünü çerçeveleterek tablo şeklinde kullanmayı tercih ediyorlar” diyerek yenilenen kanaviçelerin kullanım alanlarını anlattı.

 

Motiflerin günümüze ulaşma hikayesi

İnsanların bu motifleri işlediği zamanın koşulları ile şimdiki zamanın koşulları arasındaki farkın oldukça fazla olduğunu belirten Burçak, “Makineleşmenin olmadığı, her şeyin elde yapıldığı o yıllarda insanların zor şartlar altında, gaz lambası ışığında bu motifleri işlemiş olması bu ürünleri daha da kıymetlendiriyor. Aynı zamanda internetin olmadığı ve kaynakların çok kısıtlı olduğu bu zamanlarda çiçek böcek gibi çevrede olan canlılarla hayal güçlerini harmanlayarak ortaya örnekler çıkarıp, çevresiyle paylaşarak çoğalmasını sağlamışlar. Eski zamanlardaki imkansızlıklara rağmen ortaya çıkmış bu el sanatlarını görünce, ister istemez günümüzdeki imkan çokluğuna rağmen yaratıcılığın bu denli düşük olmasını, üretimin ve zanaat ürünlerinin azalmasını, hatta eskiyi korumayı bile beceremediğimizi görüyorum” diyerek antika değeri taşıyan motif işlerinin bütünlüğünü ve tarihini koruyabilmeyi başarabilmiş, maneviyata kıymet veren insanları hatta bu gibi meslek gruplarını daha da sahiplenmemiz, desteklememiz ve korumamız gerektiğini bizlere hatırlatmış oluyor.

 

Haber: Mehmet Umutcan Kaya

Fotoğraf: Gülistan Akdemir

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00