Her yıl düzenli olarak gerçekleşen Erasmus Değişim Programı ile Türkiye’ye farklı ülkelerden binlerce öğrenci geliyor. Bünyesinde birçok yabancı öğrenciyi ağırlayan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), Erasmus Değişim Programı’nda öne çıkıyor. 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’ne gelen Zuzanna Ostalowska, Karolina Wojtczak ve Erasmus Koordinatörü ve Öğr. Gör. Zeynep Çetin ile yabancı öğrencilerin ADÜ’yü tercih etme nedenlerini konuştuk.
Avrupa Birliği tarafından 1987 yılında başlatılan Erasmus Programı, ülkeler arası öğrenci değişiminde her yıl on binlerce öğrenciye rehberlik etmeye devam ediyor. Program sayesinde eğitim hayatında yurt dışı tecrübesi kazanmak isteyen başarılı öğrenciler tercihlerini yaparak istedikleri ülkelere gitme şansını elde ediyor. Aynı zamanda öğrenciler arası bir kültür etkileşimi de oluşturan program, her yıl yeni öğrenciler ve farklı ülkeler ile üniversiteler arasında yeni bir sinerji oluşturuyor. 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Erasmus Programı ile Polonya’dan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’ne gelen Zuzanna Ostalowska ve Karolina Wojtczak’a bu üniversiteyi seçim nedenlerini sorduk. Program hakkında bilgi veren Erasmus Koordinatörü ve Öğr. Gör. Zeynep Çetin, ‘‘Daha fazla öğrenciyi karşılamaya hazırlanıyoruz.’’ dedi.
Türk kültürünü yakından tanımak istedik
Erasmus programı ile üniversitemize gelen Ostalowska ve Wojtczak, iki seçenekleri olduğunu belirtti. İki seçenek arasından Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’ni tercih ettiğini açıklayan Ostalowska, ‘‘Gerçek Türk hayatını burada görebileceğimizi düşündük. ADÜ’nün hem turistik hem de tarihi yerlere yakın olmasından dolayı Türk kültürüne dair birçok detayı yakından görme imkanımız var.’’ dedi. ADÜ’de okumanın avantajlı sebeplerinden biri de Türk kültürünün burada bir yansıması olduğunu belirten Wojtczak, ‘‘Burada kendimizi güvende hissediyoruz.’’ diyerek memnuniyetini dile getirdi.
‘‘Erasmus bir deneyim programıdır’’
Ostalowska, ‘‘Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, bizim okulumuzla iletişim halindeydi ve biz ADÜ’yü Polonya’daki üniversitemiz aracılığıyla keşfettik.’’ diye açıkladı. Ostalowska, ADÜ’nün bir çok yere ulaşım imkanının olduğunu ve öğrencilerle rahatlıkla etkileşim halinde olduğunu dile getirdi. Türk kültürünün Avrupa kültüründen farklı olduğunu ve bu farklılığın kendilerine yeni deneyimler kazandıracağını söyleyen Wojtczak, Erasmus'un bir deneyim programı olduğunu dile getirdi.
ADÜ’de çok fırsat var
Tercihlerinde ADÜ’nün öncelikli olmasının nedeni olarak, imkanlarının fazla olduğunu eğitim-öğretim kalitesinin yüksek olduğunu belirten Erasmus öğrencisi Ostalowska ve Wojtczak, burada veterinerlik konusunda yeni bir bakış açısına sahip olacaklarını vurguladı. Ostalowska, “Polonya’da hayvan terapisi bölümünde okuyoruz. Bu bölümde, hayvanların davranışlarını inceliyoruz ve insanlar için hayvan terapisi gerçekleştiriyoruz. ADÜ’de ise hayvanların sağlığı ile ilgili konular hakkında daha fazla bilgi alıyoruz.” diye eğitimleri hakkında bilgi verdi. Üniversitelerde araştırma konularına önem verdiğini ifade eden Wojtczak ise, buradaki laboratuvarlarda araştırma imkanı bulduklarını dile getirdi.
Erasmus öğrencileri en çok Türk kültüründen etkileniyor
Program hakkında bilgisine başvurduğumuz ADÜ Erasmus Koordinatörü ve Öğr. Gör. Zeynep Çetin, yurt dışından Türkiye’ye eğitim için gelen öğrencilerin aynı zamanda kendilerini bir kültür etkileşimi içerisinde bulduklarını belirtti. Ülkemize gelen Erasmus öğrencilerinin en çok Türk kültüründen etkilendiğini ifade eden Çetin, ‘‘Erasmus programı bir değişim programıdır ve programın amaçlarından biri yeni kültürleri tanımaktır. Öğrencilerin bu programla Türkiye’ye geldiklerinde karşılaştıkları ilk şey Türk kültürüdür. Hem dilimiz hem de yaşam biçimimiz onlar için oldukça dikkat çekicidir. Bu sebeple Avrupa’daki öğrencilerin Türkiye’de Erasmus yapmayı tercih ediyor.’’ dedi. Çetin, yabancılar için Türkiye’de Erasmus yapmanın farklı bir deneyim olduğunu vurguladı.
Pandemiden sonra Erasmus programına katılım azaldı
Geçmiş dönemlerde daha fazla öğrencinin Erasmus programından faydalandığını belirten Çetin, programın güncel durumunu şu şekilde dile getirdi: “Pandemiden sonra Erasmus Programı’na katılım oranı oldukça düştü. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Erasmus Ofisi olarak daha fazla öğrencinin bu programdan faydalanmasını istiyoruz. Son zamanlarda Avrupa’dan birçok üniversite ile etkileşim halindeyiz ve gelecek yıllarda daha fazla öğrenciyi ağırlayacağımıza inanıyoruz.”
Eğitim için Polonya’dan ülkemize gelen ve röportaj için bizlere vakit ayıran Zuzanna Ostalowska’ya ve Karolina Wojtczak’a, Erasmus Programı hakkında detaylı bilgi veren ADÜ Erasmus Koordinatörü ve Öğr. Gör. Zeynep Çetin’e teşekkür ederiz.
Haber: Sena Kıskaç
Fotoğraf: Berna Turan
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN
Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
Zeytinyağı mucizesini bilmeyen yoktur. Kalp ve damar sağlığı başta olmak ...
TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ
Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...
DOĞUNUN SAKLI CENNETİ: CİLO DAĞLARI SAT BUZUL GÖLLERİ MİLLİ PARKI
Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı, 3 bin 400 rakımlı Saklı Cennet ...
Birçok alanda olduğu gibi tarım alanı içinde meydana gelen pek ...