İzmir’de hepimizin duyması ve örnek alması gereken bir hikâyeye tanıklık ediyoruz. Cerebral Palsy yani beyin felci ile dünyaya gelen Yüksel Şeker’in bebekliğinden bu yana verdiği mücadelelerin ardından İzmir’de bir spor salonunda tanıştığı spor eğitmeni Ersin Temiz ile birlikte kendisi için yeni bir dünyanın kapıları aralandı.
Yüksel Şeker, Cerebral Palsy ile dünyaya gelen genç bir vatandaşımız. Bebekliğinden itibaren hayatını bir mücadeleyle sürdürdü ancak onun hikayesi sadece bir engelin ötesine geçmekle kalmayıp, hayatını yeniden şekillendiren bir başarı hikayesine dönüşüyor. Yüksel’in bu yolculuğunda ona rehberlik eden isim ise 20 yıllık fitness deneyimine sahip, Ege Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu mezunu Spor Eğitmeni Ersin Temiz.
Yüksel’in hikayesi
Yüksel Şeker, ailesinin beklediği üçüz kardeşlerden biriydi. Doğum esnasında kalbi duran Şeker, çeşitli komplikasyonlar sonucunda beyin kanaması geçirdi ve bu durumun sonucunda da Cerebral Palsy yani beyin felci gerçekleşti. Beyin felcinin tanısı henüz 13 aylıkken konuldu. O zamandan bu zamana birçok ameliyat ve tedavi ile mücadele veren Şeker, hayatının dönüm noktasını spora başlama kararıyla birlikte yaşamaya başladı. Spora başlama kararı alan Şeker’e gelen tavsiyeler sonrasında bir spor eğitmeniyle birlikte çalışmasının daha etkili olacağı söylendi. Şeker’in hayat hikayesinde belki de en önemli noktaya sahip olan Spor Eğitmeni Ersin Temiz ile tanıştı.
Ersin Temiz’in görüşü ve Yüksel’in gelişimi
Ersin Temiz, Ege Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Bölümü mezunu ve 20 yıldır fitness sektöründe yer alıyor. Temiz, Yüksel’in hikayesiyle ilgili, “Yüksel, bu rahatsızlığıyla alakalı bir tanesi de geçen sene olmak üzere çok sayıda ameliyat geçirdi. Hayatı boyunca fizyoterapi seansları alırken 16 yaşında yine bir fizyoterapistin yönlendirmesiyle tanıştık. Yüksel buraya geldiğinde yürüme, ayakta durma gibi temel hareketlerde dahi yetersiz durumdaydı. Tekerlekli sandalyeyle anne ve babasının desteği ile buraya gelebilirken şimdi sadece değnek kullanarak hiç kimsenin desteğine ihtiyaç duymadan egzersizlere katılabiliyor.” ifadelerinde bulundu. Temiz, engelli bireylerin egzersizleri hakkında şunlara değindi, “Fiziksel uygunluk bileşenlerini anladığımızda, engelli bireylerde engeli oluşturan unsurun bu bileşenlerden biri ya da birden fazlasının belirli sebeplerden dolayı verimli şekilde kullanılamamasından kaynaklandığını biliyoruz.” dedi ve cümlelerine şöyle devam etti “Bunlarla birlikte anatomi, fizyoloji, antrenman bilimi, kinesiyoloji bilen fitness profesyonelleri olarak bu engellerin kişinin günlük yaşamında olabildiğince az hissedilmesini sağlayacak egzersizler vererek, fiziksel olarak daha iyi hale getirmeye çalışıyoruz. Kişi fiziksel olarak daha iyi hale geldiğinde özgüveni artarak, sosyal ortamlarda da daha iyi konumlarda yer alabiliyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Spor Eğitmeni Ersin Temiz ile tanışma hikayesi
Şeker, Ersin Temiz ile tanışma hikayesini, “Ben spor salonunda ilk geldiğimde beni Ersin Hoca’ya yönlendirdiler. Ersin Hoca’yla kimyamız çok iyi tuttu. Ben çok mutluyum Ersin Hoca ile çalışmaktan. Bana hem fiziksel hemde mental anlamda çok katkıları bulundu ve beni gerçekten çok fazla ileriye götürdü.” cümleleriyle anlattı.
Umut dolu sözler
Tekerlekli sandalyeyle girdiği spor salonundan kimseye ihtiyaç duymadan değnekle birlikte çıkan Yüksel Şeker, kendisi gibi engele sahip bireylere, “Kendilerini engelli olarak görmesinler özellikle fiziksel olarak hiçbir engelin olduğunu düşünmüyorum. Tam tersine bireylerin onların üstüne kondurdukları belli başlı kalıplar var ve bu kalıpları yıkacak olanlar yine kendileri. Hayat bizim için kolay değil. Ben de çok fazla yıprandım, üzüldüm, başa çıkmaya çalıştım hala daha başa çıkmaya devam ediyorum. Kendilerinin farkına varsınlar ve kendilerine güvensinler, ellerinden gelebilen neyse en iyisini yapmaya çalışsınlar.” diye seslendi.
Yüksel Şeker ve Ersin Temiz’in katıldığı maraton ve koşular
Ersin Temiz, Yüksel Şeker ile birlikte katıldığı etkinliklerden şöyle bahsetti: “Daha önce Çeşme Maratonu ve İzmir Maratonu’na katılım sağlamıştık. En son katıldığımız koşu ise 2024 Kasım ayında gerçekleşen Ata’dan Ana’ya Saygı Koşusu idi. Bu tarz etkinliklerde kendisini iyi hissettiği kadarıyla Yüksel’in yürümesine yardımcı oluyorum, geri kalan parkurda ise tekerlekli sandalyesinden destek alarak devam ediyoruz. Herhangi bir derece almaya odaklı katılmıyoruz. Zaten bu şartlarda derece kazanmamız mümkün değil, bizim amacımız sadece katılım.”
Değerli vakitlerini bizlere ayırdıkları için sayın Ersin Temiz ve Yüksel Şeker’e teşekkürlerimizi sunarız.
Haber: Neşe Şen
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...