Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


EL EMEĞİ: TÜLBENT İŞLEMECİLİĞİ

13.04.2023
Yaşam

 

Kadınların estetik yeteneği her alanda olduğu gibi tülbent işlemeciliğinde de kendini göstermiştir. Tülbentin kenarlarına işlenen farklı motifler, tülbent kullanan kadınlar için daha çekici bir hal almıştır. Böylelikle işin ekonomik tarafı gün yüzüne çıkmıştır.

 

Tülbent işlemeciliği adı altında ev hanımlarının uğraş gösterdiği bu alanda, ev ekonomisine de büyük katkı sağlamaktadır. Birçok ev hanımı tarafından yapılan tülbent işlemeciliği, hem tülbent kullanımını yaygınlaştırırken hem de işlenen motiflerin estetik yapısıyla, birçok kadının ilgi odağı olmuştur. Tülbent işlemeciliğinin motiflerin yapılışını, ev ekonomisine katkısını ve kadınlara maddi, manevi olarak neler kattığına dair bilgi almak için, uzun yıllardır tülbent işleyen, bu anlamda profesyonellik kazanan ve aynı zamanda öğrenci olan Zerya Kaya ve ev hanımı olan Behice Astan ile görüştük.

 

Tülbent işlemeciliği nedir?

Tülbent işlemeciliğinin, tülbentin kenarlarına yaptıkları işlemeler olduğunu vurgulayan Behice Astan, tülbent işlemeciliğini açıklamak için sözlerine şöyle devam etti: “Tülbent işlemeciliği, tülbentlerin kenarlarına daha estetik durması için yapılan motiflerdir. Tülbent işlemeciliği aynı zamanda halk arasında, yazma kenarına yapılan oyalar olarak da yapılmaktadır.”

 

Yapmış olduğunuz tülbentleri işlemeye ne zaman başladınız?

13 yaşından beri işlemecilik yaptığını ve teyzesinin yaptığı işlemeleri örnek aldığını söyleyen Astan, “Bu işlemeleri teyzem ve kuzenlerim yaparken saatlerce uğraştıklarını bilirim. Hatta bu yüzden çocuk aklımla onlara müdahil olduğumu da hatırlarım. Daha sonra, elim alışana kadar onlara eşlik ettim ve tülbent işlemeyi öğrenmiş oldum.” dedi

 

Tülbent işlemenin maddi manevi yönleri nelerdir?

Ev ekonomisine büyük katkı sağladığını söyleyen Astan sözlerine şöyle devam etti, “Evlenmeden önce kendi çeyizim için çok sayıda tülbent yaptım. Bunun yanı sıra komşularıma da yardımcı olup, onlar için sayamayacağım kadar çok işleme yaptım. Daha sonra gelen talepler üzerine tülbent işlemeciliğini ekonomik kazanca çevirebilirim diye düşündüm. Artık ev ekonomisine büyük katkı sağladığımı söyleyebilirim. Bizim buralarda tülbent, çeyizlerin olmazsa olmazıdır. Evlenecek genç kızlar için büyük önem taşıdığından, yaptırmak isteyen çok sayıda insan var. Bu sayede tülbent işlemeciliğinde kazançtan bahsetmek mümkündür. Hatta tülbent işlemeciliğinden gelen kazançla çocuklarımın eğitimine de destek oluyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Bu işi yaparken zorlandığınız durumlar var mı? 

Tülbent işlemeciliğinin, göz hastalıklarını etkileyebileceğini vurgulayan Zerya Kaya, “Tülbent işlemeciliği, çok ince detaylar barındıran, gözü oldukça yoran motiflerden oluşuyor. Aynı zamanda sürekli motiflere odaklandığımız için boyun fıtığına da sebep olabiliyor. Bu sebeple gün içerisinde belirli saatlerde dinlenerek yapıyorum. Benimle beraber bu işi yapan bir arkadaş grubum var. Bu şekilde yapamadığımız motifler için birbirimize danışıyoruz.” sözleriyle tülbent işlemeciliğinin meydana getirebileceği olası sağlık sorunlarının altını çizdi.

 

Yaptığınız motiflerin bir anlamı var mı?

Motiflerin genel olarak belli bir anlam ifade etmediğini söyleyen Kaya, “Manevi açıdan önemli olduğunu belirtmek isterim. Şu an çok nadir olmakla birlikte, annemden dinlediğim gerçek hikayelerden bahsetmek gerekirse; ikili ilişkilerde kadınlar mendillere, sevdiği kişinin adını veya baş harflerini işleyerek tülbenti manevi bir boyuta taşıyormuş. Kimi zaman da, kadının kendi işlediği ve kullandığı tülbenti sevdiği adama vererek bir gönül bağı oluşturulurmuş.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Zerya Kaya ve Behice Astan, tülbent işlemeciliği ile ilgili birçok ev hanımının, genç kızlar için tülbent kenarlarına oya işlemeleri yaparak manevi destekte bulunduğunu aktardı. Bunun yanı sıra belli başlı günlerde toplanarak grup halinde veya bireysel olarak yaptıkları işlemelerle maddi olarak ailelerine destek olduklarının da altını çizdi.

 

Haber & Fotoğraf: Özge İşik

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00