Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


DÜNYA’YA AÇILAN KAPI: GÖZ

12.06.2023
Sağlık

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, körlük ve görme bozukluğu tüm dünyada en az 2.2 milyar insanı etkilemektedir. Bu hastalardan bir milyarının hastalıkları, engellenebilir görme bozukluğu veya henüz ele alınmamış bir sorunu bulunmaktadır. 

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 verilerine göre, Türkiye’de 3.5 milyon insan çeşitli göz hastalıklarına sahip ve bu hastalardan 1 milyonunun engellenebilir kısımda olduğu tespit edilmiştir.  Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sema Oruç Dündar, göz hastalıkları ile ilgili bütün bilinmeyenleri ve dikkat etmemiz gereken noktaları bize aktardı.        

 

Kendinizi tanıtır mısınız?

Ben, Prof. Dr. Sema Oruç Dündar. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda ihtisasımı yaptım. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanıyım. Türk Oftalmoloji Derneği Tıbbi Retina Birimi Yürütme Kurulu üyesiyim. Vitreoretinal Cerrahi Birimi üyesiyim. Aynı zamanda muayenehanemde de hizmet vermekteyim.

 

En sık rastlanan göz rahatsızlığı nedir ve sebepleri nelerdir ?

En sık görülen göz rahatsızlığı, kırma kusuru olarak bilinen miyopi (uzağı görememe), hipermetropi (yakını görememe), astigmatizma (kornea şekil bozukluğuna bağlı bulanık görme) ve presbiyopidir (yaşa bağlı olarak yakını net görememe). Kırma kusurlarının en önemli sebebi, iki anatomik esasa dayanır. Bu kişilerde ya kornea bombeliğinde ya da göz uzun ekseninde normalden sapma vardır. Bunun yanı sıra gözyaşı film kalitesinde, göz içi lensinin durumunda veya göziçi sıvısının yapısındaki herhangi bir değişiklik kırmada bozukluk oluşturur.

 

En nadir görülen göz hastalığı nedir ve tedavisi var mıdır ?

En nadir görülen göz hastalığı, ailesel geçişli retina hastalıklarıdır. Birçok alt tipi mevcut olup genelde hastalığı tedavi edecek bir yöntem yoktur. Ancak hastalığın seyrinin hızlı ilerlemesini engelleyecek çalışmalar yapılmaktadır ve yeni tedavi yöntemleri (kök hücre tedavisi gibi) denenmektedir.

 

Göz tansiyonu nedir ve genellikle hangi yaş gruplarında gözükür?

"Göz Tansiyonu", glokom olarak adlandırılan ve göz içi basıncının yükselmesi sonucu oluşan göz siniri harabiyeti şeklinde tanımlanır. Sık gözlenen, erken tanınıp tedavi edilmediği durumda kalıcı görme kaybına yol açan bir göz hastalığıdır. Genellikle yaşla birlikte görülme sıklığı artar ancak çeşitli alt tipleri olup her yaş grubunda görülebilir.

 

Kornea Abrazyonu nedir ve tedavisi mümkün mü ?

Kornea Abrazyonu, korneanın en üst tabakasındaki yaralanmayı tanımlar. Abrazyon (aşınma, çizik, sıyrılma) genellikle tırnak, kağıt, çalı gibi yabancı cisimlerle travmaya bağlı olarak oluşur. Kornea tabakası genelde kendiliğinden  yenilenir ancak bu süreçte enfeksiyon riskine açık olduğu antibiyotikli damla ve göz yaşı damlaları tedaviye eklenir.

 

Katarakt belirtileri nelerdir ?

Uzağı ve yakını görememe, ışıktan şikayet ve kamaşma, güneşli günlerde görmenin bozulması, bulanık görme, renklerin zor ve soluk algılanması, gözlük numarasının değişmesidir.

 

Diyabetin göze herhangi bir etkisi var mı ?

Küçük damar hastalığı olarak da isimlendirilen diyabet, gözün sinir tabakası olan retinadaki kılcal damarlarının tıkanmasına ve beslenmesinin engellenmesine neden olur. Bu duruma “diyabetik retinopati” ismi verilir. Erken fark edilip müdahalede bulunulmaz ise ilerleyen zamanlarda retinanın tamamen kaybedilmesi durumu yaşanabilir. Ayrıca bu durum ilerleyen zamanlarda körlüğe de neden olabilir.

 

Femtolastik nedir ve hastalara uygulanması bir tehlike arz ediyor mu ?

Femto lazer, halk arasında bıçaksız lazer olarak bilinir. Kızılötesi bir lazer türüdür. Miyop, hipermetrop ve astigmat tedavisinde korneadan ince tabakalar kesilmesi ve aynı zamanda katarakt cerrahisinde kullanılır. Bazen femtolasik sonrası geçici rahatsızlık ve görme bozuklukları olabilir. Birkaç gün boyunca hafif tahriş ve ışığa duyarlılık gibi rahatsızlıklar normaldir ve beklenmektedir. Ayrıca haleler özellikle geceleri düşük ışıklı ortamlarda parlama ve yıldız patlamaları, kuru göz semptomları, puslu görme ve görme yetisinde azalma olabilir. 

 

Prof. Dr. Sema Oruç Dündar’a bizlere göz hastalıkları ve dikkat etmemiz gereken hususlar hakkında verdiği bilgiler için teşekkür ediyoruz.

 

Haber: Süleyman Anaç

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00