Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


DÜNYA ŞAMPİYONASININ YENİ İSMİ: MEHMET CAN YAKIN

15.01.2024
Spor

 

Ülkemizin değerli sporcuları sergiledikleri yüksek performanslarla ülkemizi spor ülkesi olarak temsil etmekte ve birçok başarıya imza atmaktadır. Bilinen sporların yanı sıra ülkemize yeni yeni kazandırılan spor dallarında da başarılar elde edilmektedir. Bunlardan biri olan bocce, Antik Roma İmparatorluğuna dayanan bir geçmişe sahiptir. Fransa, İtalya, Almanya gibi Avrupa ülkelerinde ve Balkan ülkelerinde de oynanan popüler bir oyundur. 

 

Demir bilyeler ile oynanan bu oyunu daha yakından öğrenmek için Avrupa üçüncülüğü, Dünya Kadınlar ve Karışık Bocce Şampiyonasında Röle-Miks disiplininde ikinciliği ve İslami Dayanışma Oyunları’nda birinciliği olan Mehmet Can Yakın ile görüştük. Bocce oyununu ve şampiyonluk sürecini sizler için öğrendik.  

 

Milli Sporcu Mehmet Can Yakın kimdir?

Toroslar Belediyesi Spor Kulübü’ne bağlı 11 yıllık sporcuyum. 25 yaşındayım. 2013 yılında Akdeniz Oyunları’nda sporculara gönüllü olarak su dağıtırken spor ile tanıştım. Bocce üzerinden 14 Türkiye Şampiyonluğu, 4 Dünya üçüncülüğü ve Dünya Kupası ikinciliğim var. Bunların yanı sıra 11 kere rekor kırdığımı söyleyebilirim. Bocce oyununun üç farklı aşaması var. Ben de volo aşamasındayım. 

 

Spor hayatına nasıl atıldınız? Spora başlamanıza sebep olan biri ya da bir olay oldu mu?

Aslında ilgilendiğim spor dalı futboldu. Daha sonra beden eğitimi öğretmenim Niyazi Kutlay’ın “Futbolda şansın az olur, yeni alanlara yönel.” demesiyle bocce ile tanıştım. Bocceye başladıktan sonra hocama hak verdim. Futbollu ne kadar sevsem de ben bocceye aittim. Kendisi şu an aynı zamanda antrenörüm. Buraya gelmemde kendisinin büyük emekleri var. Bocce ile de hocam sayesinde tanıştım. Hocamın desteklemesiyle başladığım bu süreç yine kendisinin antrenörlüğü üstlenmesiyle devam etti. Diğer spor dalları gibi devamlılık gerektiren antrenmanlarımız olmasa da gerçekleştirdiğimiz antremanlar doğrultusunda da şu an bulunduğum konuma geldim.  

 

Avrupa Şampiyonasında ve Dünya Şampiyonasında bulundunuz. Avrupa ve Dünya turnuvalarına hazırlanırken nasıl bir yol izliyorsunuz? 

Futbol, voleybol ya da basketbolda olduğu gibi özel bir çalışma sistemimiz yok ama her spor dalında olan antrenman var. Bu antrenmanlar ile ilerliyoruz. Bizde biraz vücut da ön plandadır. Hız bizim için çok önemlidir. Hız ve çeviklik. Oyun aşamasında basamak çıkmak ve koşmak için hız gerekiyor. Bu yüzden kasların gelişmesi bizim için önemlidir. Oyun esnasında bacak kaslarının gerilmesi ve yine oyun esnasında atış yaparken çevik olmak dikkat ettiğimiz ilk durumlardır. Bu nedenle daha çok bunun için çalışıyoruz. Sıkı bir antrenman sürecimiz olmuyor. Benim haftada 3-4 günde, 4-5 saatlik antrenman sürecim oluyor. 

 

Bocce nasıl bir oyundur? Kuralları nelerdir?

Oyunda amaç polinaya (4 cm boyutunda hedef top) en yakın atışı yapmaktır. Bovlinge benzeyen bir spor oyunudur. En yakın topu atmak ve yakın olan topu uzaklaştırmak boccenin içerisindedir. Puanlama sistemiyle oynanır ve 13 puanı toplayan kazanır. Bocce, 4 disiplinden oluşur. Raffa, topun önce yere, sonra vurulmak istenen topa çarptırılmasıyla yapılan atışlara denir. Volo ise direkt rakip topa ya da polinaya yapılan atıştır. Pe-tank da kum, çakıl ya da çim zemin üzerinde oynanır. Zor olan hedefi vurmak asıl amaçtır. Bir de çim topu var genel olarak kuralları aynıdır. Hedefe en yakın atışı yapmak çim topunun başlıca kuralıdır. Ben de ilk raffa ile başladım. Daha sonra voloya geçtim. Volo basamak oyunudur. 5 dakika koşusu yapıp hedefleri vurmaya çalışırsınız. 

 

Rakiplerinizi yenmek ve oyunu kazanmak için size şans getirmesi için yaptığınız bir toteminiz var mı?

Aslında benim birden fazla var. Totem demeyelim de şans getireceğine inandığım bazı ritüeller var. Bunlar değişebiliyor, kritik bir süreçte bana uğur getireceğine inandığım şeylerin şans getirdiğini düşünerek kullanırım. Bunlara örnek verecek olursam; çorabımın beyaz olması, sevdiğim saat ve bilekliğin bileğimde olması hatta iç çamaşırım bile bana şans getiriyor düşüncesi ile yanımda, üzerimde olur. Bu herkeste böyle mi bilemem ama diğer oyuncuların da illaki vardır. Sanırım benim biraz fazla. Saçlarımın nasıl olduğu ve üzerimde bulunan milli takım formasının hangisi olacağına bile şans getireceğine inanarak karar veriyorum. 

 

Bocce oyununa karşı ilgi duyan, spora atılmak isteyenlere bir öneriniz, tavsiyeniz var mıdır?

Spor yapmak, sporla ilgilenmek sadece futbol, voleybol ya da basketbol gibi spor dallarından ibaret değil. Gerçekten spora ilgi duyuyorlarsa sporda hangi alanda yetenekli olduklarını, hangi spor dalının onlara iyi geleceğini öğrensinler, keşfetsinler. Bocce’yi herkese öneririm. 2004 yılında Türkiye’ye gelen bir spor oyunu, pek keşfedilmemiş. Bu açıdan artıları da var. İstemedikleri, mutlu olmadıkları bir yerde durmasınlar. Az önce bahsettiğim gibi Bocce’nin bile 4 aşaması var. Herhangi bir alanında, aşamasında yer almalarını öneririm. Sadece bocce oyununu değil, bilinmeyen veya az bilinen farklı spor dallarına yönelebilirler. 

 

Sporun her alanında aktif olarak başarı elde edebileceğimizi dünya ikincisi Mehmet Can Yakın ile anlamış bulunmaktayız. Spora gönül veren her genç bireyin sporun sadece futbol, basketbol veya voleyboldan ibaret olmadığını açıkça görmekteyiz. Genç arkadaşlarımızın daha çok farklı branşlardan olimpiyatlara katılmasını temenni ediyoruz. 

 

Haber: Esra Utku

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00