Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


DÜNYA'NIN EN KALİTELİ MADEN REZERVLERİ ÇİNE'DE

26.12.2021
Dosya

Gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü olduğu söylenen Aydın’ın Çine ilçesi, kuvars ve feldspat madenleri özelinde dünyanın en kaliteli yer altı kaynaklarına ev sahipliği yapmaktadır. Çevre il ve ilçelerin pek çoğu gibi tarihi dönemlere ev sahipliği yapmış olan Çine’nin toprakları oldukça verimlidir. Bu nedenle Çine, geçtiğimiz 30 yıl öncesine dek ekonomik kaynağı orman, hayvancılık ve tarımsal üretime dayalı olan bir ilçeydi. 1994-95 yılları arasında atılıma başlayan maden sektörü ile beraber ilçe ekonomisinin büyük kısmının maden sektörü ile doğrudan veya dolaylı yollardan ilişkisi bulunmaktadır.  

Çine’de özel bir maden şirketinin Tesis Üretim Şefi olan Olgun Balcı Çine ve madencilik ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu. “Aydın Söke’den başlayıp Muğla Milas’a dek uzanan ve Çine’yi de içine alan  bölgede masiflerden oluşmuş kuvars ve feldspat yapısı bulunmaktadır. Çine, kuvars ve feldspat zenginliği bölgesidir ve maden sektörü bakımından sayılı bölgelerden biridir.” Dünya üzerinde çıkarılan kuvars ve feldspat madenlerinin kalite bakımından en iyisinin Çine’den çıkarıldığını ifade eden Balcı, maden sektörünün ilçe ekonomisine can verdiğini ve ilçe genelinde 6 ila 8 ton arasında feldspat çıkartılıp ihraç edildiğini belirten Balcı daha önceleri tarım ve hayvancılık ile uğraşan Çine halkının şu an yüzde 60’a yakın bir kısmının maden sektöründe çalışarak geçimini sağladığını aktardı.

 

Madencilik doğa katliamı değildir

Madenciliğin genel anlamıyla toplumda tabiat ve doğa katliamı diye algılandığından bahseden Olgun Balcı, işin içine girince madenciliğin aslında bu olmadığını maden şirketlerinin çalışma yapılan alanlar ile ilgili devlete bedel ödediklerini ve  bahse konu bedelin madencilik faaliyeti sona erdikten sonra madencilik yapılan bölgenin ağaçlandırılması olduğunu dile getirdi.

 

Gözünüzle gördüğünüz her şey kuvars ile yapılır

Madenlerin kullanım alanları ve Çine’nin geliştirilmesi konusunda düşüncelerini aktaran Balcı şu ifadelere yer verdi; “Gözünüzle gördüğünüz her şey kuvars ile yapılır. Bardakların sırı, parlaklığı feldspat ile yapılır. Elektrik kablosu, porselen, kompoze taş, seramik, fiber kablolar ve hatta suyun filtre edilmesinde dahi kuvars kullanılır. Ülkemizde şöyle bir sorun var ihracat yapıyoruz evet ama son ürün ihracatımız çok az. Ham maddeyi yarı mamül haline getirip ihraç ediyoruz ancak işlenmiş ürün mamül haline gelip bize daha yüksek bir maliyetle satılmakta. Yatırımcılar sermayedarlar fabrika açmalılar. Bunu yapmalılar ki son ürün ihracatımız artsın. Son ürün ihracatımız arttıkça ekonomiye katkı daha da artmaktadır. İthal ettiğimiz ürün miktarımız ihracatımızdan fazla olmamalı. Son ürünü yurt dışından almaktansa üretip yurt içi ve yurt dışı pazarına göndermek en mantıklısıdır. Burada elde edilen çok büyük gelirler var bu gelirler sosyal projeler ile Çine’ye daha fazla fayda sağlayabilir. Maden teknikerliği ve mühendisliği, elektrik teknikerliği, maden teknikerliği gibi bölümler Çine’de yok. Burada bu bölümlere yer verilip firmalarla görüşülüp, iş garantisi sağlayıp, dışarıdan öğrenci getirip, hem Çine ekonomisini canlandırıp hem de vizyonunu değiştirebiliriz. Maden sektöründe çalışan insanların maaşları Çine’de kalıyor Çine esnafı da bundan yararlanıyor.” diyen Balcı madenin bitki gibi sürdürülebilir olmadığını, kaynaklar tükenmeden bu fırsatları değerlendirmek gerektiğini dile getirdi.

 

Haber & Fotoğraf: Gamze Doğan

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

HAMUR YAĞI MUCİZESİ

Zeytinyağı mucizesini bilmeyen yoktur. Kalp ve damar sağlığı başta olmak ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00