Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


DÖRT LASTİK ÜZERİNDE KADIN HAKİMİYETİ

05.12.2022
Yaşam

 

Aracın yer ile temasını sağlayan ve önemli bir parçası olan lastik, güvenlik sebebiyle ve konfor açısından belirli aralıklarla değiştirilmeli, kontrol edilmelidir. Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan sanayide lastik tamiri ve bakımı ile ilgilenen kadın girişimci Deniz Işık, mesleğinin detaylarını bizlerle paylaştı.

 

Sanayiye kadın eli değmesini sağlayan Deniz Işık, Aydın’da tek, Türkiye’de ilk kadın lastik bayii olarak açtığı işletmede, itibar, güvenilirlik ve dürüstlüğün her şeyden önce geldiğini söylerken esnaf olmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Mesleğin getirdiği zorlukları da anlatan Deniz Işık, bu işe gönül verdiğini, çalışmanın ona yük olmadığını, üretkenlik ve istek duygusuyla çoğu zaman kendini geliştirdiğini ifade etti. Hayatta istediklerimizin dışında bir de bize çizilen bir yol olduğunu ve kendisinin işinde yaşadığı gelişimi anlatan kadın girişimci, tecrübe ve deneyimlerini bizlerle paylaştı.

 

“Hayalim teğmen olmaktı ama hayat bana başka bir hayal sundu”

Koçarlı’da doğup büyüyen Işık, liseyi bitirdikten sonra iş yaşamına atıldı ve bir lastikçi dükkanında muhasebeci olarak işe başladı. 17 yaşında mesleğe atılan Işık, 20 senedir bu sektörün içinde bulunduğunu, 9 yıldır da kendi işinin sahibi olduğunu ifade etti. Asıl hayalinin teğmen olmak olduğunu belirten Işık, “Muhasebeci olarak girdiğim işte kendimi geliştirmek zorunda kaldım. Gelen müşteriler bana lastik fiyatları nedir, arabam için bu model uygun mu gibi sorular sormaya başlayınca aynı gün kendimi lastiklerin ölçüsünü alırken buldum. Kendi işimin sahibi olmaya gelen sorularla karar verdim.” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Hayatın bana getirdiği şartlar doğrultusunda esnaf olmayı seçmek ve muhasebeci olarak başladığım iş yerinden müdür olarak ayrılmak beni başka bir hayale taşıdı.” İşini severek yapan Işık, bazen kendini çalışır gibi hissetmediğini hatta yorulmadığını, “Sevdiğin işi yaparsan çalışmış, yorulmuş olmazsın. Yaptığım işten hiçbir zaman gocunmadım çünkü ekmeğimi mesleğim sayesinde kazanıyorum. Gece yarısı telefonum çaldığında yolda kalan müşterime yardım etmek için evden gururla çıkıyorum.” sözleriyle dile getirdi.

 

“Yapamazsın; 6 ay sonra dükkânı kapatırsın dediler, 9 yıldır buradayım”

Işık, meslekte erkeklerin egemen olduğunu ve bazı zorluklarla karşı karşıya kaldığını, ailesinin hep yanında ve destek olduğunu belirterek, “Param yoktu ama itibarım vardı. Bir şekilde burayı açtım ve tüm kötü söylemlere kulağımı tıkadım.Yapamazsın; 6 ay sonra dükkanı kapatırsın demişlerdi ama 9 yıldır buradayım. Uyum sağlayamazsın diyenler çok oldu ama şimdi esnaflığımla ve işletmemle gurur duyuyorum.” dedi. Işık ayrıca esnaflığın önemine dikkat çekerek, kendisinin ve personelinin güler yüzlü, sıcakkanlı, halden anlayan insanlar olduğunu, aile ortamı içinde üretim faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi ve halk için en önemli duygunun güven olduğunu vurguladı. 

 

“Aracın en önemli parçası lastiktir”

Otomobil kazalarının en önemli sebeplerinden biri lastiklerdir. Işık, “Bir lastiğin ömrü ortalama olarak 40-50 bin kilometredir. Bu kilometre aşıldığı takdirde lastiğin yere tutunuşu iyi olmaz, dişler yıpranmış olur ve fren mesafesi uzar.” sözleriyle lastiklerin önemini vurguladı. Lastik takıldıktan sonra kontrollerin de önemli olduğunu dile getiren Işık, “Kırmızı ışığın yanmasıyla sürücüler ani fren yaptığında duramıyor ve öndeki arabaya çarpıyor bu yüzden arabanın lastik kontrollerine dikkat etmeliyiz. Her müşterimize söylüyoruz, lastik taktıktan sonra ayda bir hava kontrollerinizi yaptırın, havası düşük lastik kullanmayın, lastiğin yanaklarına zarar verirsiniz. Müşteriler lastikte tel kırma, balon yapma gibi şikayetlerle geliyorlar çünkü lastiği taktıktan sonra uzun bir süre havasını hiç kontrol etmiyorlar ve bu da lastiğin yanak bölgesinde kırılmalara sebep oluyor.” dedi. Aydın’ın iklim koşullarına dikkat çeken Deniz Işık, “Şu anda kış dönemine giriyoruz, burada kış lastiği taktırma zorunluluğu yok. Ancak şehirler arası yolculuklarda takmak mecburi ve en sağlıklı olanıdır. Sıcaklığı 7 derecenin altına inen her yerde kış lastiği takılması gerekiyor. Aydın halkında gözlemlediğim, yaz lastiğini 4 mevsim kullanıyorlar bu da belli bir zaman sonra lastiğin çatlamasına, çürümesine ve sertleşmesine sebep oluyor. Lastikler yazın yüksek sıcaklıktan etkileniyor, kış geldiğinde tamamen kullanılamaz hale geliyor lastik kauçuğunda deformeler oluşuyor. Bu sebeple aracınızın lastik kontrollerini ihmal etmeyin.”  sözleriyle önemli bir uyarıda da bulundu.

 

Girişimci Deniz Işık, başarının en büyük sebebinin inanmak olduğunu dile getirdi. Yolculuğu boyunca önündeki engelleri birer tuzak değil basamak olarak gören Işık, “Başarımı hayal ettim, olduğuna inandım ve günün sonunda başardım.” diyerek sözlerini bitirdi.

 

Haber & Fotoğraf: Sude Anğiş

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

HAMUR YAĞI MUCİZESİ

Zeytinyağı mucizesini bilmeyen yoktur. Kalp ve damar sağlığı başta olmak ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00