Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


DOPİNGİN YAN ETKİLERİ

19.06.2024
Sağlık

 

Sporcular günümüz şartlarında önemli koşullardan geçerek kendi branşlarının en iyisi olmak isterler. Bu istek ve arzu onları bazen zararlı yollara iter, bu zararlı yollardan birisi de dopingdir. Doping günümüzde WADA (Dünya Dopingle Mücadele Ajansı) tarafından yasaklanmış olsa da hala yaz olimpiyatları gibi önemli spor organizasyonlarında rastlanmaktadır. Doping kullanan sporcularda ileride yaşayabilecekleri ciddi sağlık sorunları mevcut olup, bir hırs uğruna kendi sağlıklarından olabilecek sonuçlar mevcuttur.

 

Biz de dopingin yan etkilerinin neler olduğunu ve WADA’nın bu zamana kadar dopingle mücadele kısmında neler yaptığını Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Doktoru Hakan Kınıklıoğlu ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Güreş’ten dinleyeceğiz.

 

Dopingin kalbe zararı çok büyük

Kınıklıoğlu doping ve steroid kullanımın kalpte büyük zararlar yol açabileceğini söyledi ve “Steroid kullanımı sonucu kalp kaslarında genişleme meydana gelir ve kalp kaslarında kasılma fonksiyonu azalır ve ileride kalp yetmezliği gibi sonuçlar doğurur.” diye belirtti. Kınıklıoğlu ayrıca, “Soğuk kahve ve enerji içecekleri gibi yüksek kafein bulunduran içecekler taşikardiye, aritmilere, yüksek kan basıncına ve bazı durumlarda ani kalp ölümüne neden olabilir. Sporcular, doğal vitamin ve maddelerin her zaman güvenli olmadığının ve yalnızca profesyonel beslenme uzmanlarının belirttiği şekilde kullanılması gerektiğinin bilincinde olmalıdır.” dedi.

 

Karışım türü ilaçlar ciddi sorunlara neden olmakta

Sporcuların özellikle performanslarını arttırmak için birden fazla dopingli ilaç karışımlarını içtiğini belirten Kınıklıoğlu, “Sporcular performanslarını artırmak için maddelerin bir kombinasyonunu veya kokteylini kullanırlar ancak aralarındaki etkileşimler son derece zararlı olabilir. Doping maddelerinin tamamı tehlikelidir ve bunların ilaç olarak kullanılmasına ancak doktor reçetesi ile izin verilmelidir. Ani kalp rahatsızlıklarına ve aritmilere, ateroskleroz ve kalp krizlerine, yüksek tansiyona, kalp yetmezliğine ve kan pıhtılaşmasına neden olabilir.” diye açıkladı.

 

Dopingin maddi ve fiziksel zararları oldukça büyük

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Ali Güreş ilk olarak dopingin Dünya Sağlık Örgütü tarafından yasaklandığını belirtti. Konu hakkında, “Doping, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yasaklı maddeler arasında, nedeni spor faaliyetlerinde görülen haksız kazanç ve en önemlisi insan sağlığına olan negatif etkileridir. Negatif etkilerden birkaçı olan kısırlığa neden olan testeron bozukluğu, organ yetmezliği gibi etkenler dopingin yasaklanmasında önemli sebepleri arasındadır.” dedi. Ayrıca dopingin maddi ve fiziksel zararlarını açıkladı. Güreş, dopingli sporcuların Rusya'nın 2016 Rio Olimpiyatlarında görülmesinden dolayı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Rusya'nın o seneki olimpiyatlardan men edildiğini belirtti.​

 

WADA’nın dopinge karşı aldığı önlemler

WADA (Dünya Dopingle Mücadele Ajansı) 1999 yılında kurulmuş olup, spor alanında dopingle her türlü mücadeleyi sergilemek amacında olduğunu belirten Güreş, “WADA, Dünya Anti-Doping Yasasının çeşitli düzeylerde oluşturulmasını ve uygulanmasını koordine eder. WADA bilimsel ve sosyal araştırmalar yürütür, sporcuları eğitir, anti-doping kapasitesi geliştirir, yarışma kurallarını uygular ve uygulamaları denetler. Her yıl dopingli (yasaklı) maddelerin listelerini çıkarıp sporcuların uymasını zorunlu kılar. Bu liste her yıl WADA’nın yapmış olduğu araştırma ile güncellenir.” diye açıkladı.

 

Dünya Dopingle Mücadele Kuralları nelerdir?

Güreş, WADA’nın koymuş olduğu dopingle mücadele kuralları olduğu belirtirken, bu kuralların bütün ülkeler tarafından ortak bir şekilde belirlendiğini açıkladı. Güreş bu kurallara uymayan sporcuların uyarı ile başlayıp eğer uymazlarsa tüm sportif faaliyetlerden men edilebileceklerini söyledi. Güreş aynı zamanda Dünya Dopingle Mücadele Kuralları’na ek olarak, küresel anti-doping programı kapsamında yedi farklı süreç için uluslararası standartlar bulunduğunu belirtirken bu standartların sırasıyla Uluslararası Eğitim Standartları, Yasaklılar Listesi Uluslararası Standartlar, Laboratuvarlara İlişkin Uluslararası Standartlar, Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnalarına İlişkin Uluslararası Standartlar, Doping Kontrol ve Soruşturmalarına İlişkin Uluslararası Standartlar, Sonuçların Değerlendirilmesine İlişkin Uluslararası Standartlar, Özel Hayatın ve Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Uluslararası Standartlar olduğunu dile getirdi.

 

 

Dopingin sporculara hem maddi hem de fiziksel zararları vardır, bu zararlara rağmen doping kullanan sporcular belki de hiç dönülmeyecek bir yola girmiş olurlar. Bize dopingin kalbe zararlarını anlatan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Doktoru Hakan Kınıklıoğlu ve dopingin maddi zararları ile WADA’nın dopingle mücadele konusunda ne türlü çalışmalar yaptığını anlatan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Ali Güreş’e teşekkür ederiz.

 

Haber: Atahan Aker

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00