Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


DOĞUNUN SAKLI CENNETİ: CİLO DAĞLARI SAT BUZUL GÖLLERİ MİLLİ PARKI

29.12.2021
Seyahat

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı, 3 bin 400 rakımlı Saklı Cennet Sat Gölleri Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle milli park ilan edildi. Anadolunun el değmemiş, ayak basılmamış nadir yerlerinden biri olan Hakkari’deki İki Yaka Dağları’nda yer alan Sat buzul gölleri; hayrete düşüren güzelliği, doğal yapısı, endemik  bitki çeşitliliği, kültür, sanat,  faaliyetleriyle Doğa Sporları Festivallerine ev sahipliği yapıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Resmi Gazete’de yayımlanan  2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 3. maddesi gereğince milli park statüsüne alındı. Yüksekova ilçesindeki İkiyaka Dağları’nda bulunan Sat Buzul Gölleri ve Cilo Dağları, Türkiye’nin 45. milli parkı olarak kayda geçti.

Uzun yıllar boyunca terör ile anılan Hakkari kenti, güvenlik güçlerinin son zamanlarda yaptıkları başarılı operasyonlar sonucu turizme kapılarını açmış durumda. 

 

Başka yaşam alanları yok

Türkiye’nin ve  dünyanın ‘Önemli Doğa Alanı’ (ÖDA) kriterlerini sağlayan  bölgede, 53 bitki taksonu Cephalaria hakkiarica ve Cirsium hakkaricum dahil olmak üzere, altı bitki türünün dünya üzerinde başka bir yaşam alanı daha bulunamamıştır. 

Hayvan türleri çeşitliliği açısından son derece önemli bir konuma sahip olan Cilo Dağları’nda, başka alanlarda yaşama imkanı olmayan ve dünya çapında nesli tükenmeye yakın olan Urmiye semenderi (Neurergus crocatus),  dağ keçisi (Capra aegagrus), dar yayılışlı Acem köstebeği (Talpa davidiana),  11 kelebek taksonu ve  çokgözlü Hakkâri çillisinin  (Polyommatus dezinus) de  burada yaşam alanı bulduğu bilinmektedir.  

El değmemiş doğası ve doğal güzellikleriyle öne çıkan kentte buzul gölleri ve Cilo Dağları, Hakkari’nin eşsiz güzelliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

 

Festivaller kenti Hakkari

Son yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yüksekova’yı il yapma söylemleri ve Hakkari başta olmak üzere Doğu Anadolu’ya yapılan yatırımlarla bölgeye olan bakış açısını bir hayli değiştirmiş durumda.

Yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmek için İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve DAKA işbirliğiyle yapılan  festivallere katılım hayli yüksek. Her yıl farklı kültür sanat etkinliklerinin yapıldığı Hakkari kenti yeni imajıyla festivaller kenti olarak anılıyor. Şehrin stresinden uzaklaşıp doğaya gitmek isteyenlerin uğrak noktası haline gelen Cilo Dağları, İsviçre ve Alp himalayaları aratmayan manzarasıyla adeta görenleri mest ediyor.

Valiliğin ve Cilo Sat Gölleri ve Buzulları Dağcılık ve Doğa Sporları Derneğince (CİSAD) Sat Buzul Gölleri’nde ikinci kez ‘Doğa Sporları Festivali’ düzenlenecek. Yurt içi ve yurt dışından 600’ü aşkın doğaseverin katılımıyla gerçekleşen festivalde, yamaç paraşütü, kano, dağ bisikleti ve müzik dinletisi gibi etkinlikler yapılacak.

 

‘‘Algıları yenilememiz gerekiyor’’ 

Yüksekova Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Osman Doğramacı, yaptığı açıklamada, kentin doğal güzellikleriyle dikkat çektiğini söyledi.

Türkiye’nin en güzel göllerini burada vatandaşların temaşa edebileceklerini belirten Doğramacı; ‘Türkiye’nin yeni destinasyonlarının içerisinde Cilo Sat Gölleri yerini alacaktır. Amacımız bu bölgenin Türkiye turizmine katılımını sağlamak. Şimdi yavaş yavaş bu bölgeyi ülkemize tanıtmaya çalışıyoruz. İnanıyorum ki gözde turizm merkezlerimizden birisi olmaya aday ve kendi adından söz ettirecek bir yer. Bu açıdan hem bölgenin ne kadar güzel olduğu hem de bu bölgenin ne kadar güvenli olduğu noktasında ülke olarak algıları yenilememiz gerekiyor’’ diye konuştu.

 

‘‘Ülkemizin cennet köşesi’’

Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, Hakkari’nin coğrafyası, dağları, doğası, nehir ve akarsularıyla dikkat çeken bir yer olduğunu belirtti. Kentin yüzde 88’inin dağlık olduğunu ve Türkiye’nin ikinci yüksek zirvesinin burada yer aldığını belirten Akbıyık, “30’un üzerinde yüksek rakımlı zirve, buzul göllerimiz, buzullarımız ve karın kalkmadığı yerler var. Bu potansiyelin ortaya çıkarılması için tüm imkanlarımızı kullanmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda birçok fuar, festival ve sempozyumlar yaptık. Ancak pandemi nedeniyle bir müddet ara vermiştik.” dedi. Türkiye’nin en yüksek ikinci zirvesinin bulunduğu 4 bin 135 rakım yüksekliği ile ‘Uludoruk’ ve yakınlarda bulunan şelaleler, zap suyu, derin obruklar ve eşsiz manzarası doğa tutkunlarını adeta cezbediyor. Dağların şehri olarak anılan kentte ‘Sümbül’ Dağı ve kayak merkezinden sonra en çok ziyaret edilen yer burası olmuştur.  20 bin yıllık buzulların bulunduğu bölge, coğrafi konum itibariyle hem Türkiye, hem İran hem de Irak   için  stratejik öneme sahiptir. Bahar aylarında ortaya çıkan ters lale, ışkın gibi endemik bitkilerin varlığı bu bölgeye olan ilgiyi daha da artırıyor.

 

Haber: Süleyman Diri

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00