Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


DOĞAL TAŞLARIN DÜNYASI

24.12.2022
Kültür Sanat

 

Birçok  insanın doğal taşlara ilgisi vardır. Bu ilginin nedeni kimi insana göre taşların sadece görüntü olarak güzel görünmesi kimi insana göre maddi bir değerinin olması kimine göre de taşın bir enerji verdiğine inanmasıdır. Görüntüsüyle, rengiyle,sağlamlığıyla kendine hayran bırakan, verdiği enerjiyle manevi bir güç sağladığına inanılan taşlar, dünyanın hemen hemen her yerinde bulunuyor. Tolga Şahin ve Adile Uysal insanları doğal taşların dünyasına götürüyor.

 

Aydın’ın Efeler ilçesinde doğal taşlarla ilgilenen Tolga Şahin ve Adile Uysal, insanlara hem doğal taşların güzelliklerini tanıtmak hem de geçimlerini sağlamak için doğal taş dükkanı işletiyor. Bu doğal taşlara hayatlarının büyük bölümünde yer vermiş olan Tolga Şahin ve Adile Uysal, taşların insanların hayatlarında yer bulmasını ve güzelliklerinden yararlanmasını dile getirerek doğal taşlara açılan kapıyı Aydın halkına sunuyorlar.                                       

 

“Tanıdıkça daha fazla ilgi duymaya başladım”

Tolga Şahin, taşlara olan ilgisinin yaklaşık yedi yıldır sürdüğünü ve üç yıldır dükkan işlettiğini belirtti. Taşlar üzerine birçok araştırma yaptığını söyleyen Tolga Şahin, “Taşlar üzerine çeşitli araştırmalarım oldu. Bu araştırmalar sonucunda taşları daha çok tanıdım, tanıdıkça daha fazla ilgi duymaya başladım.” dedi. Her taşın kendine has ilgi çekici bir yönü vardır. Kimi taş maddi yönden ilgi çekicidir kimi görüntü, kimisi de kullanım amacı yönünden ilgi çekicidir. Kendisini en çok cezbeden şeyin taşların sağladığı enerji olduğunu belirten Şahin, “Ben taşların enerji verdiklerini düşünüyorum. O yüzden bu taşlar ayrıca ilgimi çekti. Enerji sağlayan taşlardan olan kuvars taşı özellikle bu yönüyle benim için çok kıymetlidir.” diye ifade etti. Dükkanında yaklaşık 300 çeşit  taşın olduğunu söyleyen Şahin, “Bu taşların her biri benim için çok kıymetli. Her birinin kendine özgü  görüntüsü ve  güzelliği var.” diyerek sözlerini sürdürdü.

 

İnsanlar enerjiye inanıyor

Taşların iyileştirici gücü olduğuna inanıldığını belirten Şahin, “İnsanlar taşların enerji verdiğini ve sağlığa iyi geldiğini düşünüyor. Bu amaçla taş satın alan birçok insan oldu. İnanmayan birçok insan da var tabii. Kimisi sadece renginden dolayı satın alıyor, kimisi koleksiyon kurmak için satın alıyor. Satın alma nedenleri insanlara göre değişiklik gösterebiliyor” dedi.  

Dükkanını açtıktan sonra insanların çok fazla ilgi gösterdiğini belirten Şahin, “Dükkanımı açtıktan sonra bu kadar ilgi göreceğini düşünmemiştim. Böyle bir ilgi görünce hevesim ve ilgim daha da arttı ayrıca çok mutlu oldum” ifadelerini kullandı.  

 

Aydın birçok taş yönünden zengin bir yer

Aydın’ın birçok yönden zengin bir yer olduğunu belirten Şahin, “Şehrimiz zeytin, incir, kestane gibi birçok ürünle zengin bir yer. Bu zenginliklerden birisi de kimsenin fazla bilmediği birçok taşın bulunması. Özellikle Aydın’da kuvars, feldispat, mika, maden kömürü  gibi doğal taşlar bulunmaktadır. Bu da Aydın’ın doğal taş yönünden zengin olduğunun bir göstergesidir. Taşlar bizim doğal zenginliklerimizden bir tanesi ama bu zenginliği göz ardı edenler maalesef oluyor.” dedi. Amacının Aydın'ın güzelliklerini ortaya çıkarmak olduğunu söyleyen Şahin, “Kuvars taşının çok önemli ve yararlı bir taş olduğunu düşünüyorum o yüzden böyle önemli bir taşın Aydın’da bulunması nedeniyle değerinin bilinmesini istiyorum.” diyerek sözlerine son verdi. 

 

“Asıl mesleğim bu değildi” 

Doğal taşlara ilgisinin sonradan geliştiğini söyleyen Adile Uysal, “Asıl mesleğim bu değildi. Taşlarla yaklaşık yedi yıldır ilgileniyorum. Benim asıl mesleğim bankacılık. Uzun zaman bankacılık yaptıktan sonra etrafımdaki insanlar sayesinde doğal taşlarla tanıştım. Doğal taşların muhteşem güzelliklerini tanıdım. Tanıdıkça ilgim daha da arttı.” dedi. Doğal taşlarla ilgili daha fazla şey öğrenmek istediğini söyleyen Uysal, bunun için eğitim de aldığını belirtti. Uysal, “Doğal taşları fazlasıyla sevdiğim için onları daha çok bilmek, öğrenmek istedim bunun içinde Hindistan'da bir aylık eğitim aldım. Bu bir aylık eğitimle birlikte bankacılık mesleğimi bıraktım ve yaklaşık yedi yıldır doğal taş dükkanı işletiyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Her türden taş değer görüyor

Aydın’da bütün taş türlerinin sadece kendisinde olduğunu belirten Uysal, “Dükkanımda her çeşit taş bulunuyor. Doğal taşlar, tam değerli ve yarı değerli olarak ikiye ayrılırlar. Bizde ikisi de bulunuyor. Tam değerli taşlar elmas, yakut, safir, zümrüt gibi taşlardır. Bu taşlar dükkanımda bulunuyor ama fiyatından dolayı pek alan olmuyor. Ametist, akik, kuvars ve kehribar gibi taşlar da yarı değerli taşlar olarak biliniyor. Bu taşlar tam değerli taşlara göre daha uygun fiyatta olduğu için insanlar bunları daha fazla tercih ediyor.” diye ekledi. 

 

“Doğal taşların enerji verdiklerini düşünüyorum”

Doğal taşların her birinin kendine has özelliğe ve elemente sahip olduğunu ifade eden Uysal, “Biliyorsunuz ki doğal taşlar birçok üründe kullanılıyor. Örneğin inşaatta, heykelcilikte, mezar taşında, porselende ve cam gibi daha aklıma gelmeyen birçok üründe kullanılıyor. Sadece görünüş olarak ve başka ürünlerde kullanılabilme özelliklerine sahip olduğunu düşünmüyorum. Doğal taşların enerji verdiğini de düşünüyorum.” dedi. Birçok insanın doğal taşların enerji sağladığına inandığını belirten Uysal, “Dükkanıma gelen insanların çoğu taşların enerji veriklerini düşünerek geliyor. Bunun için satın alıyorlar. İnanmayan da var tabii ki. Kimisi sadece aksesuar için kimisi de renklerinden dolayı satın alıyor. Doğal taşları insanlarla buluşturduğum için çok mutluyum.” diyerek sözlerini bitirdi.   

 

 

Haber & Fotoğraf: Ali Eren Değdaş

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00