Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan BİKA Koop, 2019 yılında 21 kadın girişimcinin ortak bir hayal ve amaç doğrultusunda birleşerek kurduğu bir kadın kooperatifidir. Günümüzde aktif olarak 11 kadının işleyişini devam ettirdiği kooperatif, doğal içerikli ürünleri olan sabunlarının, üretiminden ticaretine kadar her alanda aktif bir şekilde görevini sürdürüyor.
Ürettikleri sabunların tamamen doğal içerikli olması, Sağlık Bakanlığı onaylı bir şekilde satışa sunulması, elde edilen gelirin başka kadınlara fayda sağlamak amacıyla kullanılması da özelliklerinden bazıları. Sabunların doğal ve insan sağlığına en uygun şekilde üretilmesi için kooperatifteki bütün kadınlar uzun soluklu eğitimler almış. Kooperatifin kurucu üyelerinden Ebru Yurdakul, doğal sabun üretimi hakkında merak ettiklerimizi bizler için anlattı.
“İki yöntemle doğal sabun üretilebilir”
Sabun üretimi esnasında kullanılan malzemeler ve yöntemin sabun kalitesi için büyük önem taşıdığına değinen Yurdakul, “Doğal sabun yapımında kullanılan iki yöntem olduğu biliniyor. Bu yöntemlerden ilki, eskiden köylerde de doğal sabun üretiminde kullanılan ‘sıcak yöntem’ olarak adlandırılan yöntemdir. Sıcak yöntemde zeytinyağı, kostik ve suyun kaynatılması ile sabun elde edilir. Fakat biz bu yöntemi değil, soğuk yöntemi kullanıyoruz. Soğuk yöntemde ise sabunu ekstradan bir ısıya maruz bırakmayıp, kaynatmadan sabun üretimi hedeflenir. Bu yöntemde kostik ve yağların kendi ısılarıyla sabun oluşturması beklenir.” sözleriyle sabun üretim türlerinden bahsetti.
Doğal sabun üretilirken, kullanılan yağların da kimyasal içerikli olmaması gerekiyor. Doğal sabun üretiminde kullanılan yağlara değinen Yurdakul, “Doğal sabun üretiminde ana maddemiz olan yağ, sabunun kalitesinin belirlenmesinde çok önemli bir unsurdur. Zeytinyağı başta olmak üzere, hindistan cevizi, argan, ardıç katranı, kayısı ve lavanta yağları gibi yağlar kullanmaktayız. Ürettiğimiz her sabunun içeriğinde mutlaka zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı bulunuyor.” dedi.
Doğal sabun nasıl anlaşılır?
Doğal içerikli ürünleri kimyasal içerikli ürünlerden ayırmak günümüzde çok zor bir hâle gelmiş durumda, peki bizler bir sabunun doğal olup olmadığını nasıl anlarız? Bir sabunun doğal olup olmadığının anlaşılmasının belirli yöntemleri olduğundan bahseden Yurdakul, “Doğal sabunlar, kimyasal içerikli sabunlara göre daha az köpürürler. Kimyasal içerikli sabunların içerisine köpürmeyi çoğaltan maddeler konulur. Doğal sabunlar, kimyasal içerikli sabunlara göre daha mat görünürler. Bitkilerin ve kullanılan yağların kendi renkleri olduğu için renk skalası daha kısıtlıdır. Ayrıca doğal sabunların kokuları daha az kalırken, parfüm kullanılan sabunların kokuları hem daha çok hissedilir hem de daha kalıcı olur.” şeklinde konuştu.
Doğal sabunların içeriklerine göre faydalarının değiştiğinden bahseden Yurdakul, “Biz BİKA olarak, 12 çeşit doğal sabun üretmekteyiz. Her sabunun faydası, içeriğinde bulunan doğal yağdan gelmektedir. Zeytinyağlı sabunun saçları beslediği ve sivilcelere iyi geldiği bilinmektedir. Lavantalı sabun bedeni rahatlatır ve cilde canlılık verirken, Ardıç katranlı sabunun mantar gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir. Keçi sütlü sabun, cildin Ph seviyesini korumaya yardımcı olur. Ballı sabun cildi canlandırır ve gençleştirir. Antibakteriyel özelliği bulunmaktadır. Kızılcıklı sabun ise C vitamini deposudur. Vücuttaki yaraların iyileşmesine katkı sağlar. Biberiyeli, Türk kahveli, kekikli, ıhlamurlu, üzüm çekirdekli gibi birçok sabun seçeneği bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“Soframızdaki zeytinyağını sabunda kullanıyoruz”
Kimyasal içerikli sabunların, üretim maliyetlerinin ucuz olmasından dolayı düşük fiyatlara satıldığını ve bu sebeple insanların kimyasal içerikli sabunları daha çok tercih ettiğini söyleyen Yurdakul, “Maalesef insanlar doğal sabun kullanmanın cilt için ne kadar önemli olduğunu bilmiyorlar. Doğal sabunda oluşan gliserin maddesi birçok kozmetik ürünün içerisinde kullanılır. Firmalar doğal sabunda oluşan gliserini krem yapımında kullanıyor, sabunlara ise birçok kimyasal katarak renk ve koku ekliyorlar. Biz BİKA olarak, soframızda kullandığımız zeytinyağını kullanarak sabun üretiyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.
Doğal, sürdürülebilir ürünler üreterek, üretime kadınlar olarak değer katan BİKA’ya teşekkürlerimizi sunarız.
Haber & Fotoğraf: Merve Doğan
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...
CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN
Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...