Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


DOĞAL SABUN ÜRETİMİNDE KADIN ELİ

20.03.2023
Yaşam

 

Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan BİKA Koop, 2019 yılında 21 kadın girişimcinin ortak bir hayal ve amaç doğrultusunda birleşerek kurduğu bir kadın kooperatifidir. Günümüzde aktif olarak 11 kadının işleyişini devam ettirdiği kooperatif, doğal içerikli ürünleri olan sabunlarının, üretiminden ticaretine kadar her alanda aktif bir şekilde görevini sürdürüyor. 

 

Ürettikleri sabunların tamamen doğal içerikli olması, Sağlık Bakanlığı onaylı bir şekilde satışa sunulması, elde edilen gelirin başka kadınlara fayda sağlamak amacıyla kullanılması da özelliklerinden bazıları. Sabunların doğal ve insan sağlığına en uygun şekilde üretilmesi için kooperatifteki bütün kadınlar uzun soluklu eğitimler almış. Kooperatifin kurucu üyelerinden Ebru Yurdakul, doğal sabun üretimi hakkında merak ettiklerimizi bizler için anlattı. 

 

“İki yöntemle doğal sabun üretilebilir”

Sabun üretimi esnasında kullanılan malzemeler ve yöntemin sabun kalitesi için büyük önem taşıdığına değinen Yurdakul, “Doğal sabun yapımında kullanılan iki yöntem olduğu biliniyor. Bu yöntemlerden ilki, eskiden köylerde de doğal sabun üretiminde kullanılan ‘sıcak yöntem’ olarak adlandırılan yöntemdir. Sıcak yöntemde zeytinyağı, kostik ve suyun kaynatılması ile sabun elde edilir. Fakat biz bu yöntemi değil, soğuk yöntemi kullanıyoruz. Soğuk yöntemde ise sabunu ekstradan bir ısıya maruz bırakmayıp, kaynatmadan sabun üretimi hedeflenir. Bu yöntemde kostik ve yağların kendi ısılarıyla sabun oluşturması beklenir.” sözleriyle sabun üretim türlerinden bahsetti.

Doğal sabun üretilirken, kullanılan yağların da kimyasal içerikli olmaması gerekiyor. Doğal sabun üretiminde kullanılan yağlara değinen Yurdakul, “Doğal sabun üretiminde ana maddemiz olan yağ, sabunun kalitesinin belirlenmesinde çok önemli bir unsurdur. Zeytinyağı başta olmak üzere, hindistan cevizi, argan, ardıç katranı, kayısı ve lavanta yağları gibi yağlar kullanmaktayız. Ürettiğimiz her sabunun içeriğinde mutlaka zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı bulunuyor.” dedi. 

 

Doğal sabun nasıl anlaşılır?

Doğal içerikli ürünleri kimyasal içerikli ürünlerden ayırmak günümüzde çok zor bir hâle gelmiş durumda, peki bizler bir sabunun doğal olup olmadığını nasıl anlarız? Bir sabunun doğal olup olmadığının anlaşılmasının belirli yöntemleri olduğundan bahseden Yurdakul, “Doğal sabunlar, kimyasal içerikli sabunlara göre daha az köpürürler. Kimyasal içerikli sabunların içerisine köpürmeyi çoğaltan maddeler konulur. Doğal sabunlar, kimyasal içerikli sabunlara göre daha mat görünürler. Bitkilerin ve kullanılan yağların kendi renkleri olduğu için renk skalası daha kısıtlıdır. Ayrıca doğal sabunların kokuları daha az kalırken, parfüm kullanılan sabunların kokuları hem daha çok hissedilir hem de daha kalıcı olur.” şeklinde konuştu.

Doğal sabunların içeriklerine göre faydalarının değiştiğinden bahseden Yurdakul, “Biz BİKA olarak, 12 çeşit doğal sabun üretmekteyiz. Her sabunun faydası, içeriğinde bulunan doğal yağdan gelmektedir. Zeytinyağlı sabunun saçları beslediği ve sivilcelere iyi geldiği bilinmektedir. Lavantalı sabun bedeni rahatlatır ve cilde canlılık verirken, Ardıç katranlı sabunun mantar gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir. Keçi sütlü sabun, cildin Ph seviyesini korumaya yardımcı olur. Ballı sabun cildi canlandırır ve gençleştirir. Antibakteriyel özelliği bulunmaktadır. Kızılcıklı sabun ise C vitamini deposudur. Vücuttaki yaraların iyileşmesine katkı sağlar. Biberiyeli, Türk kahveli, kekikli, ıhlamurlu, üzüm çekirdekli gibi birçok sabun seçeneği bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

 

“Soframızdaki zeytinyağını sabunda kullanıyoruz”

Kimyasal içerikli sabunların, üretim maliyetlerinin ucuz olmasından dolayı düşük fiyatlara satıldığını ve bu sebeple insanların kimyasal içerikli sabunları daha çok tercih ettiğini söyleyen Yurdakul, “Maalesef insanlar doğal sabun kullanmanın cilt için ne kadar önemli olduğunu bilmiyorlar. Doğal sabunda oluşan gliserin maddesi birçok kozmetik ürünün içerisinde kullanılır. Firmalar doğal sabunda oluşan gliserini krem yapımında kullanıyor, sabunlara ise birçok kimyasal katarak renk ve koku ekliyorlar. Biz BİKA olarak, soframızda kullandığımız zeytinyağını kullanarak sabun üretiyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı. 

 

Doğal, sürdürülebilir ürünler üreterek, üretime kadınlar olarak değer katan BİKA’ya teşekkürlerimizi sunarız.

 

Haber & Fotoğraf: Merve Doğan

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

HAMUR YAĞI MUCİZESİ

Zeytinyağı mucizesini bilmeyen yoktur. Kalp ve damar sağlığı başta olmak ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00