Dijital dönüşümün hızla yayıldığı bu dönemde, kurumların çeşitli çalışmaları bulunmaktadır. Bu çalışmalardan biri de Dijital Genç Yapay Zeka Ekosistemi Projesidir. Proje Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi (CBDDO) katkılarıyla gerçekleşmektedir. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Türkiye’nin dijitalleşme sürecini yönlendirerek kamu hizmetlerini daha verimli hale getirmekte, önemli işlere de imza atmaktadır.
Gelişen teknoloji, beraberinde kaçınılmaz sonuçlar getirmektedir. Hayatın her alanını etkilemekte olan bu dönüşüm ise bizlere yenilikler katmaktadır. Yaşamımızın hemen hemen her alanında görülen bu değişimler geleceğimizi şekillendirmekte büyük bir etki yaratmaktadır. Peki dijital dönüşümde yaşanan değişiklikler hayatımızı ne ölçüde etkilemektedir? Ülkemizde bunun için neler yapılmaktadır? Bu gibi sorulara cevap aramak adına Dijital Genç Yapay Zeka Ekosistemi Proje Koordinatörü ve Yapay Zeka Uzmanı Dr. Melike Palsü Kurt ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Kendinizden bahsedebilir misiniz?
Ben Melike Palsü Kurt, 1991 Eskişehir doğumluyum. Anadolu Üniversitesi Matematik Bölümünden mezun olduktan sonra Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde uygulamalı matematikte bütünleşik doktora eğitimime başladım. Doktoramın son senesinde Keele Üniversitesi'nde bir yıllık deneyimimin ardından doktoramı tamamlayarak Anadolu Üniversitesi’nde araştırmacı olarak çalışmaya başladım. 2020 yılında T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinde uzman olarak görev yapmaya başladım. Şu anda Büyük Veri ve Yapay Zeka Uygulamaları Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren “Dijital Genç Yapay Zeka Ekosistemi” projesi koordinatörüyüm. Fakat akademiden çok ayrı kalamadım. Halihazırda Ankara Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümünde misafir öğretim üyesi olarak ders vermeye devam ediyorum.
Cumhurbaşkanlığına bağlı Dijital Dönüşüm Ofisi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş ile birlikte kurulan dört ofisten biri. 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle 2018’de kurulan CBDDO’nun hizmet birimleri; Dijital Dönüşüm Koordinasyon Dairesi Başkanlığı, Dijital Teknolojiler, Tedarik ve Kaynak Yönetimi Dairesi Başkanlığı, Dijital Uzmanlık, İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, Siber Güvenlik Dairesi Başkanlığı, Büyük Veri ve Yapay Zeka Uygulamaları Dairesi Başkanlığı, Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığı, Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığı, Yönetim Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ve Hukuk Müşavirliğidir. Cumhurbaşkanımız tarafından belirlenen amaç, politika ve stratejilere uygun olarak, kamu kurumlarının performans ve hizmetlerinin verimliliğini ve kalitesini artırarak, dijital dönüşüm ekosisteminin hayata geçmesine öncülük etmekle sorumlu olan Başkanlığımız Dijital Türkiye hizmetlerinin koordinasyonundan sorumludur.
Cumhurbaşkanlığı Dönüşüm Ofisi katkılarıyla “Dijital Genç ve Yapay Zeka Ekosistemi” tanışma toplantısı düzenleniyor. Bu toplantı neyi amaçlamaktadır?
Ocak 2024’te hayata geçirdiğimiz Dijital Genç Yapay Zeka Ekosistemi ile üniversitelerdeki yapay zeka ile ilgili öğrenci kulüplerini tek bir çatı altında toplamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda aktif kulüpleri belirlemek amacıyla 30 farklı ilde 49 üniversitede tanışma toplantıları düzenledik. Tamamen öğrencilerin organizasyonunda yürütülen bu toplantılarda hem Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’ni hem de ekosistemi tanıtıyoruz. Ardından da bir demo ders yaparak katılan öğrencilere yönelim anketi uyguluyoruz. Yönelim anketinin sonuçlarına göre öğrencilerin beklentileri doğrultusunda, ilgili kulüpler aracılığıyla tanışma toplantısı yaptığımız üniversitedeki tüm öğrenciler tematik eğitimlerimizden faydalanabiliyor. Ekosisteme şu anda 60 binin üzerinde öğrenci kayıtlı ve bir yılda 120’nin üzerinde etkinlik düzenledik. Bundan sonraki süreçte tematik eğitim, aylık webinar, atölye çalışmaları, kamplar ve yarışmalar düzenlemeye devam edeceğiz.
Yaz döneminde gerçekleştirdiğiniz Yapay Zeka Atölyesinden bahsetmiştiniz. Bu atölye ve eğitim süreci nasıl işlenmektedir?
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesindeki Dijital Dönüşüm Yetenek Merkezimizde bu yıl ilk kez Yapay Zeka Atölyesi başlattık. Ekosistem faaliyetlerindeki başarıları ile belirlenen dijital genç skorlarına göre seçilen 23 dijital gencimiz atölyeye katılmaya hak kazandı. Ekosistem kapsamında katıldığınız tüm eğitimlerin sonunda küçük bir sınava giriyorsunuz, bu sınavlardan alınan puanlarla da kümülatif olarak dijital genç skorunuz oluşuyor. Dijital Dönüşüm Yetenek Merkezi, Yapay Zeka Atölyesi gibi kariyer fırsatları için bu skora göre değerlendiriliyorsunuz. Süreçlerin tamamı Türkiye’nin dijital yüzü e-devlet kapısından yürütülüyor.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Ulusal Yapay Zeka Stratejisi nedir, neler yapılmaktadır, süreci aktarabilir misiniz?
2021 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız iş birliğinde ilgili tüm paydaşların etkin katılımıyla hazırlanan Ulusal Yapay Zeka Stratejisi yapay zeka alanında ülkemizin ilk strateji belgesi olma özelliğine sahip. Vizyonu “Müreffeh bir Türkiye için çevik ve sürdürülebilir yapay zeka ekosistemiyle küresel ölçekte değer üretmek” olan strateji, 6 stratejik öncelik etrafında tasarlandı. Bunlar: Yapay zeka uzmanlarını yetiştirmek ve alanda istihdamı artırmak, araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliği desteklemek, kaliteli veriye ve teknik altyapıya erişim imkanlarını genişletmek, sosyoekonomik uyumu hızlandıracak düzenlemeleri yapmak, uluslararası iş birliklerini güçlendirmek, yapısal ve işgücü dönüşümünü hızlandırmak. Yakın zamanda da güncel gelişmeler doğrultusunda eylem planımızı güncelleyerek yayımladık. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak yerli ve milli yapay zeka ekosistemimizi milli teknoloji hamlesi ruhuyla geliştirmek için hem mevcut iş gücünün dönüştürülmesi hem de potansiyel iş gücünün yetiştirilmesi noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Büyük veri ve yapay zeka hakkında çalışmalarınız nelerdir? Bakanlıklar arasında istişare ettiğiniz projeler bulunuyor mu? Bulunuyorsa bunlara örnek verebilir misiniz?
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak öncelikli görevimiz kamunun dijital dönüşümüne öncülük etmek. Bu noktada Büyük Veri ve Yapay Zeka Uygulamaları Dairesi Başkanlığı bünyesinde kamu kurumlarıyla ortak yürüttüğümüz projelerde konsept çalışmaları geliştiriyoruz. Amacımız veriden değer üretebilmek. Yakın dönemde hayata geçirdiğimiz projeler arasında Türk Beyin Projesi ve Sayısal Göz Mamografi Projesi ile sağlıkta yapay zeka alanında önemli çalışmalara imza atıldı.
Büyük veri ve yapay zeka gelecekte hangi yeni fırsatları yaratabilir?
Gelecekte sektörde yapay zekanın temas etmediği, dönüştürmediği alan neredeyse kalmayacak. Dolayısıyla bu değişim beraberinde yeni fırsatlar da getirecek. Yapay zeka odağında geleceğin mesleklerinde avantaj sağlamak için bugünden sağlam temeller üzerine kurulu bir düzenle ilerlemek gerekiyor.
Dijital dönüşümün ve yapay zekanın toplumsal etkilerini göz önünde bulundurarak yol haritası nasıl şekillendirilmelidir?
Dijital dönüşüm ve yapay zekanın değişim rüzgarı bazen pesimist değerlendirilse de bence bu değişim rüzgarını arkamıza alarak hareket etmeliyiz. Dolayısıyla yapay zeka alanında bir kariyer hedefliyorsak yol haritamızı belirlerken kişisel yetkinliklerimizi ön plana çıkarabileceğimiz stratejiler kurmak gerek.
Gençlerin yapay zeka ile ilgili farkındalığı ve ilgisi ne seviyede? Gençler için bu teknoloji risk taşıyor mu?
Dijital Genç Yapay Zeka Ekosisteminde bir yılı henüz doldurmamışken 60 binin üzerinde öğrenciye erişmemiz bence gençlerimizin ilgisinin ve farkındalığının ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Bu ilgiyi doğru bir yol haritasıyla şekillendirmeli ve yapay zeka ekosistemimizi sağlam temeller üzerinde inşa etmeliyiz. Yapay zekanın hukuki ve etik boyutları incelendiğinde hızla gelişen bu teknolojinin bazı riskleri de beraberinde getirdiği aşikar. Fakat bu riskleri doğru kontrol mekanizmalarıyla tespit etmeli ve uygun regülasyonlarla olası sonuçları değerlendirebilmeliyiz.
Yapay zekanın gelecekte gençlerin hayatında nasıl bir rol oynayacağını düşünüyorsunuz? Hangi alanlarda daha fazla etki yaratabilir?
Dijitalin yüzyılında yapay zeka alanında başrol dijital gençlerimizde, yani sizlerde. Yerli ve milli yapay zeka ekosistemimiz sizlerin omuzlarında yükselecek, bu bağlamda sizlere hep destek tam destek! Yapay zeka ve dijital dönüşümün etkisiyle mevcut mesleklerin dönüşeceği ve pek çok yeni meslek dalı oluşacağını göz önünde bulundurduğumuzda bu alanda ülke olarak bölgesel bir lider olabilmemiz için bize özgü, bize ait, etki alanı yüksek projelere odaklanmalıyız. Bu noktada da dijital gençlere büyük bir görev düşüyor tabii ki.
Yapay zekanın iş gücü üzerindeki etkisiyle ilgili gençlerin görüşlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Yapay zekanın iş alanlarını otomatikleştirmesi bir tehdit mi, yoksa bir fırsat mı?
Ekosistem sayesinde topladığımız görüşlere dayanarak şunu söyleyebilirim ki: Gençler cesur! Geçtiğimiz günlerde gittiğim bir tanışma toplantısında dinleyicilere klasik olan soruyu sordum, “Yapay zekayı gelecekte mesleğiniz için bir tehdit olarak görüyor musunuz?” çok hoşuma giden bir yanıt aldım, genç bir arkadaşım söz aldı ve dedi ki, “Yapay zeka ancak benim getir götürümü yapar hocam!” dolayısıyla etkiye tam da bu pencereden bakmalıyız. Yapay zeka teknolojilerini tehdit olarak değil, elimizi güçlendiren fırsat olan bir unsur haline getirmeliyiz.
Son olarak neler söylemek istersiniz? Değişime hazır olabilmek adına özellikle genç nesil neler yapabilir, tavsiyeleriniz nelerdir?
Değişime hazır olabilmek önemli, bunun için de büyük ve hızlı adımlarla değil küçük ve sağlam adımlarla ilerlemek gerek. Hazırcılıktan uzaklaşarak çalışmaları ve projeleri sağlam temeller üzerinde inşa etmek gerek. Bu yarışta kazanmayı değil deneyimi önceliklendirmek lazım. Bu yolculukta size rehberlik edebilmek için Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak Dijital Genç Yapay Zeka Ekosistemi ile her zaman yanınızda olduğumuzu belirtmek isterim.
Dijital dönüşüm ve yapay zeka, gelecekte yeni fırsatlar yaratacak ve hayatımızda büyük değişikliklere yol açacaktır. Gençlerin bu teknolojilere olan ilgisini artırmak, becerilerini geliştirmek ve değişime katılım sağlamak için yol gösterici bir rehber sunmak ise çok önemlidir. Sorularımıza içtenlikle cevap veren ve keyifle geçen bu söyleşi için Dijital Genç Yapay Zeka Ekosistemi Proje Koordinatörü ve Yapay Zeka Uzmanı Dr. Melike Palsü Kurt’a çok teşekkür ediyoruz.
Haber: Elif Erar
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...