Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


DİASPOR TAŞI: ZULTANİT

03.06.2023
Yaşam

 

Doğal taşların güçleri, yüzyıllardır insanlara inanç kaynağı olmuştur. İnsanlar, doğal taşların yaydığı enerjilerden faydalanabilmek için günlük yaşantılarında doğal taşlara yer vermiştir. Ev dekorasyonunda, takı, mücevherat veya süs eşyalarında doğal taşlar tercih edilmektedir. Bu doğal taşların iyileştirici gücünden yararlanmak, geçmişten günümüze uzanan bir sezgisel yoldur.

 

Son zamanlarda popülerliği artan doğal taşlar arasında yaygın olan “Zultanit Taşı” olarak bilinen Diaspor taşının özelliklerini ve faydalarını öğrenmek için, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyünde mücevher ustalığı yapan Devran İlan ve gemolog (değerli taş uzmanı) Ali Akçubuk ile röportaj gerçekleştirdik. 

 

Zultanit Taşı nedir? 

Zultanit taşının ne olduğunu mücevher ustası Devran İlan’a sorduk. İlan, Zultanit Taşı'nın Muğla’nın Milas ilçesinde 2005 yılında çıkarıldığını söyledi. Zultanit Taşı'nın değerli bir taş olarak değerlendirildiğini ve dünyadaki 4. değerli taş olduğunu ifade eden İlan, Zultanit Taşı'nın sertlik derecesine göre 6,5-7 aralığında bir sertliğe olduğunu sözlerine ekledi. İlan, Zultanit Taşı'nın işlenme aşamasında poset makinasından ne kadar geçirilirken renk değiştirme özelliğinin o kadar arttığını vurguladı.

 

Zultanit Taşı'nın faydaları nelerdir?

Devran Usta, Zultanit Taşı'nın ne olduğunu ve faydalarını açıklamadan önce taşın işe yaraması için doğal taşlara enerjisel olarak yaklaşılması gerektiğini vurguladı.

Zultanit Taşı'nın cesaret ve özgüven veren, tüm negatif enerjiyi emen ve gece rahat uyumayı sağlayan bir taş olduğunu aktaran İlan, Zultanit Taşı'nın vücuttaki tüm negatif enerjiyi emdiğini ve negatif enerji ile bakan kişinin enerjisini bloke ettiğini belirtti. İlan, “Hayat benim gözümde bir enerji bütünüdür. Zultanit Taşı ise hayatımızdaki negatif enerjileri pozitif enerjiye çeviren bir taştır.” dedi.

Zultanit Taşı'nı üzerinde bulunduran bir kimsenin, kişinin iletişimini kuvvetlendirdiğini ve insanlarla daha etkili bir bağ kurmasında fayda sağladığını aktaran değerli Taş Uzmanı Ali Akçubuk ise Zultanit Taşı'nın faydaları hakkında “Zihin açıklığına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda kişiye özgüven ve cesaret aşılayan değerli bir taştır.” ifadelerini kullandı.

 

Zultanit Taşı'nda renkler ne anlatıyor?

Zultanit Taşı içerisinde 27 tane mineral olduğunu belirten İlan, “Zultanit Taşı, yeşil renge döndüğünde Zümrüt Taşı'nın pembe renge döndüğünde Pembe Kuvars taşının, geceleri mavi renge döndüğünde Safir taşının ve deniz kıyısında gri rengi aldığı zaman ise Dumanlı Kuvars taşının özelliklerini taşır." şeklinde konuştu. 

 

Çakra akışında Zultanit Taşı olumlaması

Mücevher Ustası İlan, Zultanit Taşı'nın  7 farklı renk değiştirdiği için “çakra taşı” olarak da bilindiğini ifade etti. Zultanit taşının dünyada eşi benzeri olmadığını vurgulayan İlan, “Dünyada Zultanit Taşı gibi hemen renk değiştirebilen bir doğal taş daha yok. Örneğin, Aleksandrit (Alexandrite) taşı da renk değiştirebilen taşlar kategorisinde yer alan önemli bir doğal taştır. Fakat Zultanit Taşı, değişen ışık faktörlerine ve enerjiye göre anlık renk değişimi sağlarken Aleksandrit taşı sıcaktan soğuğa gittikçe mor ile yeşil arasında renk değişimi sağlayabilmektedir.” ifadelerini kullandı. 

 

Bizlerle Zultanit Taşı hakkında bildiklerini paylaşan Mücevher Ustası Devran İlan ve değerli Taş Uzmanı Ali Akçubuk’a aktardığı bilgiler için teşekkür ederiz.

 

Haber & Fotoğraf: Nazar Melisa Doğan

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00