Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


DAHA YAŞANABİLİR DÜNYA İÇİN

13.06.2022
Dosya

Küresel ısınma, iklim dengesizliği, orman yangınları ve nice doğal afetler… TEMA doğayı ve yeşili korumak adına bir milyona yaklaşan gönüllüsüyle doğamızı korumaya devam ediyor. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Genç TEMA Topluluğu Başkanı Berke Battal’a TEMA’nın misyonu, hedefleri, ülkemizdeki çalışmaları ve geçtiğimiz sene yaşanan yangın felaketi sonrası faaliyetlerini sorduk.

 

Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

İsmim Berke Battal, Kuşadası doğumluyum. İlköğretim ve liseyi Antalya’da okuduktan sonra ilk üniversitem için KKTC’ye gittim. Doğu Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü mezunu olduktan sonra ikinci üniversitem için Aydın’a geldim ve ADÜ Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünü okuyorum. Aynı zamanda Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Genç TEMA topluluğunun başkanlığını yürütmekteyim. Bölümüm açısından akademik hedeflerime odaklandığım bir süreç geçiriyorum.

 

Ülkemizde ağaçlandırma çalışmaları ne durumda?

Öncelikle ülkemizde ağaçlandırma çalışmaları ve bunun farkındalığı gözle görülür düzeyde artmış durumda. Detay vermem gerekirse; özellikle “Geleceğe Nefes” projesi ile birlikte ülkemizde yeşillendirme çalışmaları artmakta ve daha fazla yeşil alan oluşturulmaktadır. Son dönemde ormanlarımıza yapılan terör saldırıları ve küresel ısınmanın etkisiyle güçlenen iklim dengesizliği tabiatımıza zarar vermektedir. Bu koşullar altında ülkece yapılan faaliyetler konu hakkında farkındalığı arttırdığı gibi bu etkinlikler ile yeşil alan da artmış durumda. Biz TEMA olarak da bu çalışmalara yoğun bir şekilde destek vererek ağaçlandırma çalışmalarına devam etmekteyiz. Her yaş ve sosyal kesimden gönüllümüzün bu süreçte farkındalığı arttığı gibi aynı zamanda gerek bireysel çaba olarak gerekse etkinliklere katılım olarak çok daha iyi durumdayız. Bu da bize ülke olarak ağaçlandırmanın önemini daha çok kavradığımızı göstermektedir. Tabii bu gelişim bizi daha çok motive ediyor ve karşılaşılan zorluklarla daha kolay başa çıkabiliriz. 

 

“Büyük şehirlerdeki yeşil alan miktarı giderek azalmakta”

 

Sizce ülkemizdeki ağaç ve orman miktarı ne düzeydedir?

Özellikle geçtiğimiz yaz bizleri üzen felaketler bu konuda çok kötü etkiledi bizleri. Bununla birlikte büyük şehirlerimizde yeşil alan miktarı giderek azalmakta. Bunu ne yazık ki listelere bakmadan bile söyleyebilecek duruma geldik. Tabii ülkemizin coğrafi konumuna baktığımızda çok verimli topraklara ve çeşitli endemik bitki türlerine sahip bir konum görmekteyiz. Bu da bitki ve ağaç çeşitliliğinin önemini bizlere göstermektedir. Bu açıdan bakıldığında iyi durumdayız ancak bilinçlendirme, küresel ısınma ile mücadele, ağaçlandırmanın önemi gibi konularda mücadeleyi sürdürerek ülkemizi yeşil bir cennet haline getirebiliriz; bu potansiyel bizde fazlasıyla bulunmaktadır.

 

Geçtiğimiz yaz bizleri fazlasıyla üzen orman yangınlarından sonra TEMA neler yapmaktadır?

Bunu bir gönüllü ve kamuoyunu takip eden bir birey olarak söylemem gerekirse; yangının çıkma ve yayılma bileşenlerinin en çok olduğu ve mevsim kaynaklı yağışın en az olduğu bölgelerde bu yangınların çıkarılması felaketin boyutunu arttırmıştır, umarım bir kez daha böylesi bir felaketle karşılaşmayız. Bu süreçte TEMA da üzerine düşen vazifeleri yerine getirmektedir. Kaldı ki böylesi büyük felaketlerde ülkece seferberlik halinde olunmalı ve bu bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Bu orman bölgeleri devlet arazisi olduğundan dolayı bu yanan alanlara yapılacak işlemler hakkında kararı ilgili bakanlığın uzmanları vermektedir. Biz de vakıf olarak bu minvalde ne destek vermemiz gerekiyorsa vermekteyiz ve devletimizin yanında olmaktayız. Bunu hem bir doğa gönüllüsü hem de gündemi yakından takip eden bir vatandaş olarak rahatlıkla söyleyebilirim. Bundan sonraki süreçte de doğamıza katkıda bulunmayı sürdüreceğimizi söyleyebilirim.

 

“Geçtiğimiz yaz gördük ki; kulaktan dolma bilgilerle ve iyi niyetle  yardım etmek isteyen birçok kişi süreci yavaşlatmıştır”

 

Sizler için dikimler kadar kamuoyunu bilinçlendirmenin de önemli olduğunu düşünüyorum. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?

Ağaçlandırma bir çok doğal afet ve küresel ısınma gibi dünyamızı etkileyen faktörlerin hasarını azaltma bakımından hayati öneme sahiptir. Bunun farkındalığını yaratmak; gerek böylesi durumlara hazırlanma gerekse kriz anlarında doğru bilgi ile sürece hakim olma açısından oldukça önemlidir. Geçtiğimiz yaz gördük ki; kulaktan dolma bilgilerle ve iyi niyetle  yardım etmek isteyen birçok kişi süreci yavaşlatmıştır. Bizim için kamuoyunu ağaçlandırmanın önemi, orman yangınlarına müdahale ve kriz anlarında yapılması gerekenler gibi hususlarda bilinçlendirmek son derece önemlidir. Bu minvalde de çalışmalar yapılmaktadır.

 

“Doğayı koruyan her birey bizim fahri gönüllümüz olmaktadır”

 

TEMA olarak toplumdaki algınız ve aldığınız destek ne durumdadır?

Öncelikle insanımızın ağacını, suyunu, tabiatını ve canlılarını sevdiğini söyleyebilirim rahatlıkla. Bu nedenle de insanımız TEMA Vakfı gibi güvenilir bir sivil toplum kuruluşunu elinden geldiğince desteklemektedir. Halkımız gönüllü olarak bizlerle bu yeşillendirme mücadelesini sürdürmektedir. Hali hazırda bir milyon gönüllü sayımıza çok yaklaşmış bulunmaktayız. Süreci pozitif olarak değerlendirebilirim. Hem bireysel olarak hem de toplumsal desteğimiz had safhadadır. Bunu çalışmalarımızda da görmekteyiz. Biz üye değil gönüllü esaslı çalışıyoruz ve aslında resmi olarak gönüllümüz olmasa da doğayı koruyan her birey bizim fahri gönüllümüz olmaktadır. Bu yolla da bizlere destek olmaktadır.

 

TEMA’nın orta ve uzun vadede planları nelerdir?

TEMA kuruluş amacı itibariyle erozyon ile mücadele vakfıdır ancak havayı, suyu ve doğayı koruma misyonu da vardır. Her bir TEMA gönüllüsü olarak bulunduğumuz ortamda en iyisini yapmak ana hedefimizdir. Örneğin; üniversitemizde bahçelerin temiz kalması, boş alanlara ağaçlandırma yapılması ve ağaçlandırılan alanların düzenli periyotlarda bakımlarının yapılması ile birlikte doğa farkındalığı yaratmak bizim hedeflerimizin başındadır. Bunu ülkedeki tüm gönüllülerimiz adına da söyleyebilirim. Bir TEMA gönüllüsünün ömürlük döngüsü az önce saydığım hedeflerdir. Biz bu amaçla yaklaşık bir milyona yaklaşan gönüllümüz ile birlikte ülkemizi yeşil vadi haline getirmek için çalışmaya devam edeceğiz.

 

TEMA; daha yeşil bir Türkiye için çalışmaya devam ediyor. Dört bir yanı cennet olan bu ülkenin eşsiz doğası için hepimizin elinden gerekeni yapması gerekiyor. Tabiatın dengesinin bozulduğu doğru ancak elimizden geldiğince yeşili korumamız gerekiyor…

 

Haber: Oğuz Üregen

Fotoğraf: Şeyma Yavuz

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

HAMUR YAĞI MUCİZESİ

Zeytinyağı mucizesini bilmeyen yoktur. Kalp ve damar sağlığı başta olmak ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00