Enerji, hem insanların hem de doğada yaşayan tüm canlıların işleyişini belirler. Yaşamsal faaliyetlerin kesintisiz şekilde sürdürülebilmesi için enerji kaynaklarına ihtiyaç duyarız. En temel ihtiyaç olan enerjinin, korunması ve tasarruf yapılması güzel bir gelecek için önem arz etmektedir.
Enerji tasarrufunun önemi üzerine Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Elektrik Makineleri ve Güç Elektroniği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Atilla Dönük ile enerji tasarrufunun ne kadar önemli olduğu hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.
Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?
Ben, Doç. Dr. Atilla Dönük. Malatya İnönü Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi olarak çalıştım. 2012 yılında doktora eğitimimi tamamladım. 2013 yılı itibariyle Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmaktayım.
Enerji nedir?
Birim zamanda yapılan iş diye tabir edilmektedir ama Elektrik Elektronik Mühendisliği alanında elektrik enerjisi olarak tanımlarız. Yani biz elektrik santrallerinde enerji üretiriz. Biz bu elektrik enerjisini iletim hatları vasıtasıyla iletir daha sonrada dağıtırız. Dağıttıktan sonra biz bu enerjiyi iş yapmak için kullanırız. Enerjiyi hayatımızın her alanında kullanmaktayız.
Enerji tasarrufu neden önemlidir?
Çünkü kaynaklarımız sonsuz olmayan tükenebilir enerji kaynaklarıdır. Son yıllarda sıklıkla duyabiliriz yenilenebilir enerji kaynakları ve fosil yakıtları diye. Günümüzde hala fosil yakıtlarını kullanıyoruz. Petrol, kömür gibi. Dünya nüfusu her geçen gün artmaktadır. Dolayısıyla bunları kullanırken verimli kullanıp boşa harcamamamız gerekiyor. Bu yüzden burada enerji verimliliği ve onun altında enerji tasarrufu gündeme gelmiş oluyor.
Enerji tasarrufunu destekleyen teknolojiler nelerdir?
Binalarda konfordan ödün vermeden kullanılan otomasyon sistemlerine örnek verebiliriz. Aydınlatmada ampullerde led aydınlatma tercih edilmeli ve ısı yalıtımı kullanılmalı. Bunun yanında rüzgâr tribünleri, güneş panelleri enerji tasarrufudur. Sanayide kullanılan yüklerin çoğu elektrikli motorlardır. Evlere giden tüm su hatları elektrik ile sağlanan pompalar sayesinde gerçekleşmektedir. İşte bunları inverter dediğimiz motor sürücü sistemi ile kullanmalı. Bunun yanında aktif ve pasif olarak da sayabiliriz. Kullanacağımız cihazların verimli olanını ve yeni tip teknolojiler tercih edilmelidir.
Enerji tasarrufunun faydaları nelerdir?
Faydaları, dünyadaki kaynakları daha verimli kullanıyoruz. Bizden sonraki nesillere bu kaynakları aktarmış oluyoruz. Enerji tasarrufu yaptığımızda harcamalarımızı da azaltıyoruz. İşin ekonomik yanı da büyük bir etken. Bunun yanında karbondioksit salınımını azaltabilir üretkenliği artırabiliriz. Bunların hepsini bir araya getirdiğimizde enerji tasarrufunun ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz
Ülkemiz enerji tasarrufu konusunda ne kadar bilinçli?
Ülkemiz bu anlamda güzel işler yapıyor. Son yıllarda bununla ilgili gelişmeler var. Hatta Cumhurbaşkanlığı ofisinin ve Enerji Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalar var. Bu çalışmalar enerji verimliliği ile ilgili zorunluluklar getiriliyor. Tamamı uygulanmaya başlamasa bile, birkaç yıl içerisinde daha az enerji kullanıp iyileştirme yapılacak diye yönetmelikler çıkarıldı. Özellikle okullarımızda enerji tasarrufu ile ilgili eğitim verilmektedir. Açıkçası Türkiye bu anlamda iyi durumda diyebiliriz.
Sizce enerji tasarrufu konusunda örnek alabileceğimiz ülke hangisidir?
Buna tam olarak spesifik bir ülke ismi vermek ne kadar doğru bilmiyorum. Çünkü her ülkenin teknolojik koşulları dinamikleri ve coğrafi koşulları çok farklı. Şöyle değerlendirmek gerekirse yenilenebilir enerji kaynaklarını çok fazla kullanıldığı ülkeler Kuzey Amerika, Almanya gibi ülkeleri örnek gösterebiliriz.
Yapmış olduğumuz röportaj ile enerjinin önemini ve akılcı bir tüketim ile tasarruf için neler yapılabileceğini öğrenmiş olduk. Yaşantımızın en önemli kaynaklarından biri enerjinin çevre üzerindeki etkilerini değerlendirdik. Doç. Dr. Atilla Dönük’e bize verdiği kıymetli bilgilerden dolayı teşekkür ederiz.
Haber: Göksu Ocaklı
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...