Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


CROHN HASTASI MIYIM?

12.03.2024
Sağlık

 

Crohn hastalığının ilk tanımlaması, Dr. Burrill B. Crohn tarafından 1932 yılında “İnflamatuar Bağırsak İltihabı” olarak yapılmıştır. Hastalık sindirim sistemi bölümlerinde kalınlaşma, ülser adı verilen yara oluşumları ve iltihaba neden olur. Crohn hastalığı başka hastalığın oluşumuna da zemin hazırlayabilir.

Crohn, kesin nedeni bilinmeyen bir inflamatuvar bağırsak hastalığıdır. Altında yatan kesin nedeni tam olarak bilinmeyen, sindirim sistemini önemli ölçüde etkileyen hastalıkla ilgili Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hadi Yaşa ile Crohn Hastalığı üzerine bilgilendirici bir röportaj gerçekleştirdik. Prof. Dr. Mehmet Hadi Yaşa, bizlere konu hakkında dikkat edilmesi gereken önemli konular paylaştı.

 

Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?

Ben Prof. Dr. Mehmet Hadi Yaşa. 1963 Elazığ doğumluyum. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum. Dahiliye ve İç Hastalıkları Gastroenteroloji İhtisasını tamamladıktan sonra 1993 yılında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde göreve başladım. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ilk doktoru ve ilk Öğretim Görevlisiyim. O zamandan beri Gastroenteroloji bölümünde çalışmaktayım.

 

Crohn hastalığı nedir?

Crohn hastalığı bir sindirim sistemi hastalığıdır. En çok kalın bağırsak ile ince bağırsağın birleştiği yeri tutar. Bunun dışında sadece kalın bağırsağı, ince bağırsağı veyahut birden fazla alanı da tutabilir. Boru şeklinde olan sindirim sisteminin herhangi bir yerini tutabilen bulaşıcı ve mikrobik olmayan bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi düzensiz olan kişilerde genetik olarak da yatkınlık var ise gelişebilen, az oranda rastladığımız bir hastalıktır.

 

Crohn hastalığı belirtileri nelerdir?

Crohn hastalığı genellikle genç yaşta ortaya çıkan bir hastalıktır. Yani gençlerin hastalığıdır. Tabii daha az oranda görülmek üzere ileri yaşlarda ve çocuklarda görülebilir. Özellikle en çok yakındığımız şikayet karın ağrısı takibinde ishal, kilo kaybı, kansızlık, tuvalet alışkanlığında düzensizlik, gelişim geriliği, döküntü ve kızarıklıktır. Bu şikayetler olduğu zaman başka hastalıklar da aklımıza gelir fakat Crohn hastalığı da bu belirtileri göstermektedir.

 

Crohn hastalığı tanısı nasıl konur?

Crohn hastalığı az görüldüğü için çok yaygın olmadığından önce doktorun bu hastalığı düşünmesi gerekir. Özellikle şikayetleri olan hastalarda kan tahlili ve muayene ile tanı koymada bize yardımcı olur.  Kesin tanı için hastanın şikayet ettiği bölüme kamera ile bakmak gerekiyor. Bu çoğunlukla kolonoskopi oluyor. Üst endoskopi, bazen ince bağırsak endoskopi gerekebiliyor. Sonunda endoskopik işlemde tanı konulabiliyor. Tabii tanıya yardımcı olsun diye endoskopik işlem ile yaralar görüldüğünde hasta uyurken alınan parça ile biyopsi dediğimiz patolojide incelendikten sonra hastanın kesin tanısı konulmaktadır.

Crohn hastalığının tedavisinde hangi yöntemler kullanılmaktadır?

Crohn hastalığın tedavisinde esas olarak ilaç yöntemi uygulanır. Crohn hastalarının dünyada yaklaşık 10-12 tane ilacı vardır. Bunlar toz ilaçlar ve iğnelerden oluşuyor. Fakat nadiren bu tedavilere cevap vermeyen hastalarda ameliyat uygulaması gerekebiliyor.

 

Crohn hastası kadın çocuk sahibi olabilir mi?

Tabii ki olabilir. Crohn hastalığı için kullandığımız ilaçlar yan etkisi olmayan veya çok az yan etki gösteren ilaçlardır. Dolayısıyla bu hastalar hamilelik döneminde bu ilaçları kullanabilirler. Crohn hastası bir kadın çocuk sahibi olabilir. Normal hayatlarını yaşayabilir ve toplum içinde görevlerini yerine getirebilir. Elbette hastalığın tedavisi uzun sürdüğü için iyi bir merkezde uzman bir doktorun takibinde olmalıdır. Crohn hastası kadın, uzman doktorun belirlediği bir dönemde hamile kalabilir.

 

Crohn hastası nasıl beslenmeli?

Esas olan tedavidir. Beslenme bazen önemlidir. Özellikle hastalığın aktif olduğu dönemde eğer ishal var ise ishal yapan gıdalardan, yağlı ve asitli yiyeceklerden uzak durulmalı ama hasta iyi olduğu dönemde her şeyi yiyip içebilir.

 

Crohn Hastalığının ne olduğunu öğrenmiş olduk. Bu bilgiler doğrultusunda Crohn hastalığının çok ciddi olduğunu lakin düzenli tedavi yöntemleri ile kısıtlanmadan ortaya çıkan sorunların en aza indirilebileceği, bu sayede yaşam kalitesinin büyük ölçüde arttırılabileceğini öğrenmiş olduk. Prof. Dr. Mehmet Hadi Yaşa hocamıza verdiği kıymetli bilgilerden dolayı teşekkür ederiz.

 

Haber: Göksu Ocaklı

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00