Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


ÇOCUKLAR İÇİN KODLAMA EĞİTİMİ: GELECEĞİN YETENEKLERİNİ ŞİMDİDEN ÖĞRENİN!

11.03.2024
Bilim ve Teknoloji

 

Günümüzde önem kazanmaya başlayan kodlama ile gelecekte hayatımızın her alanında karşılaşabiliriz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yaşamımızın bir parçası olan kodlama ile web sitesi kurabilir, oyun tasarlayabilir ve uygulamalar hazırlayabiliriz. 

 

Çocuklar robotik kodlama eğitimiyle teknoloji dünyasına adım atıyor. Hayal gücüne katkı sağlayan kodlama eğitimi ile çocuklar da istedikleri modelleri tasarlayabiliyor ve onu dijital bir modele dönüştürebilme fırsatını yakalıyor. Kodlama eğitimi ile çocuklar, dijital modellerin yanı sıra pratik zekâlarını da geliştiriyor ve problem çözme becerisi kazanıyor. Çocuklarda kodlama eğitiminin önemini, yaklaşımını ve çocuklar üzerindeki etkisini Robotik Kodlama Eğitmeni Gülşah Öztürk ve Sümeyye Uyanık ile konuştuk. 

 

Çocukların yaratıcılığına ilham veren bir serüven 

Robotik kodlama derslerinin, çocukların hayal güçlerini günlük yaşamlarına yansıtarak yaratıcılıklarını geliştirmelerine yardımcı olduğunu açıklayan Gülşah Öztürk, “Çocuklar robotik kodlama derslerinde yaptıkları modeli günlük hayatta görüp bununla ilişkilendiriyor. Evlerine gittiklerinde yaratıcılıklarını bir araya katarak yeni modeller oluşturuyorlar ve bu, çocukların hayal gücünün gelişmesine destek oluyor.” diye belirtti. 

 

Çocukların pratik zekâsını geliştiriyor

Kodlama eğitiminin çocukların sorun çözme becerilerinin gelişmesine yardımcı olduğunu belirten Sümeyye Uyanık, “Çocuklar kodlama öğrendikleri zaman pratik zekâları gelişmiş oluyor. Sorun çözme becerileri gelişiyor. Bir problem karşısında o problemi soğukkanlı bir şekilde çözmeye çalışıyorlar. Çocuklar kodlama yaparken bir yerde hata yaptıklarında onu soğukkanlı ve pratik bir şekilde problemi çözmeleri gerekiyor.” diye ekledi. Pratik zekâlarını geliştirmenin gelecekte kariyerlerini de etkileyeceğini ekleyen Uyanık, “Bu ileride sosyal hayatlarında ve kariyer hayatlarında kolaylık sağlayacaktır. Sosyal hayatlarında ve iş hayatlarında bir problemle karşılaştıkları zaman o problemi rahatlıkla çözme becerisine sahip olacaklardır.” diye açıkladı. 

 

Lego ve tablet kullanarak öğrenme deneyimi

Derslerde öğrencilerin yapacakları modelleri göstererek başladıklarını ifade eden Uyanık, “Derse başlamadan önce çocuklara yapacakları modelleri gösteriyoruz. Çocuklar bu modeli önce tanıyor ve daha sonra legolar aracılığıyla yapmaya başlıyorlar. Modeli legolarla yaptıktan sonra bunu deneyimleyerek tablet üzerinde kodluyorlar. Kodlama yaparak timsahı, gemiyi veya herhangi bir nesneyi hareket ettirmeye çalışıyor ve ona hayat veriyorlar.” şeklinde açıkladı. 

 

Çocukları motive ediyor

Çocukların kodladıkları nesneleri hareket ettirmeye başlayınca motive olduklarını açıklayan Öztürk, “Çocuklar kendi kodlarını kendi yazıp nesneleri hareket ettirmeye başladıkları zaman motive olmaya başlıyorlar. Kodlama eğitimi alan çocuklar ileride bu yeteneklerini geliştirerek oyun tasarlamaya başlıyorlar.” dedi.

 

Çocuklar için kodlama eğitimi hakkında bizlerle bu değerli bilgileri paylaşan Robotik Kodlama Eğitmeni Gülşah Öztürk’e ve Sümeyye Uyanık’a teşekkür ederiz.

 

Haber: Sena Kıskaç

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00