Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


ÇİĞLİ’NİN KÜLTÜREL RENKLERİ

15.11.2023
Kültür Sanat

 

Çiğli ilçesinin harikalarını duymuş muydunuz? Son yıllarda İzmir’in Çiğli ilçesi  kültürel, sanatsal ve turizm öğeleri bakımından zenginleşen bir yapı içerisine girmiştir. Çiğli kendi içerisinde zenginleşen turizm noktaları, İzmir halkının ilgisi ve Türkiye’nin birçok noktasından dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Çiğli’nin kültür-sanat açısından karakterini ortaya çıkaran çalışma ve projeler yürütülmeye devam ediyor. Bununla birlikte kentte kültürel açıdan  gelişme tüm hızıyla sürüyor.

 

Çiğli kenti içerisinde kendine has tarihi, kültürel yapısı, doğal güzellikleri ve kültürel etkinlikleri ile kültürel, sanatsal ve turizm öğeleri bakımından zenginleşen bir yapı haline gelmiştir. Bu konuda Çiğli Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nde 5 yıldır görev yapan Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nail Çetin ile keyifli ve merak uyandıran  bir röportaj gerçekleştirdik. 

 

Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nail Çetin, ilçenin kültürel yoğunluğunun artırılması kapsamında önemli çalışmaların hızla devam ettiğini aktardı. Çiğli’nin kültürel turizm kapsamında önemli noktalarının olduğunu ve köklü tarihinin kültürel mirasımıza etki edeceğini de belirtti. Çiğli keşfetmeye açık ve meraklı olan herkesi bu kültürel noktalara bekliyor. M.Ö 383 yılında temelleri atıldığı bilinen “Leukai” medeniyetinden bu yana var olan bu ilçenin içerisinde hem tarihi hem kültürel olarak bizleri bekleyen birçok alan mevcut.

 

Çiğli kendi içerisinde ne gibi kültürel sanatsal ve turistik öğeler barındırıyor?

Öncelikle burada birçok faaliyet alanımız mevcut. Cumhuriyet ve Demokrasi Parkı Amfi Tiyatrosu, Kaklıç Sanat Akademisi ve Heykel Atölyesi, Tarihi Güzeltepe Su Kemerleri, Gediz Deltası ve Nehri, Tarihi Kilise, Kuş Cenneti, Sasalı Doğal Yaşam Parkı, Kaklıç Sanat Köyü gibi daha birçok alan ve bölge mevcut durumda. Bu alanları arttırma kapsamında elbette ki ileriye dönük çalışmalarımız da devam etmektedir.

 

Kültürel mirası koruma ve tanıtma kapsamında önemli gördüğünüz noktalar var mı?

Çiğli’nin özellikle tarihine odaklanılması ve dikkat çekilmesi gereken bir nokta olduğunu düşünüyorum. Bunun sebebi de bu kentin tarihinin çok eskiye dayanıyor olması fakat bilinirliğinin az olması diyebiliriz. Çiğli’nin M.Ö 500’lü yıllara ve Perslere kadar giden bir tarihi geçmişi var. Bu kapsamda bu antik kentin korunması ve tanıtılması gerektiğini düşünüyorum. Bu tarihi ve hikâyeyi anlatmak gerektiğini düşünüyorum. Bununla beraber, 1935 yılında dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik, İzmir’deki ilk 5 Atatürk büstünden birini Çiğli’ye göndermiş fakat büst kaybolmuştu bu büstü biz yıllar sonra bulduk ve Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel olarak bu büstün açılışını yapmayı planlıyoruz. Aynı zamanda bu bölgede bulunan Tarihi Şapel ve Tarihi Güzeltepe Su Kemerleri bulunuyor. Bu yerlerin korunması ve bilinmesi için Anıt Kurumu ile beraber tescilleme ve restorasyon çalışmalarımız da bulunuyor.

 

Kentteki kültürel girişimler nelerdir?

Bu konuda özellikle yerel sanatçıların girişimlerine destek olmaya ve kente renk katmaları konusunda öncü olmaya çalışıyoruz. Bununla beraber kentimizde bulunan Kaklıç köyünü bir sanat köyü haline getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

 

Çiğli bölgesinde en çok rağbet gören turistik ve kültürel bölgeler nerelerdir?

Kuş Cennetini buna örnek verebiliriz. Kuş Cenneti bu anlamda Çiğli bölgesinde bulunan en önemli yerlerden biri olma özelliğindedir. Bunun dışında otantik köy havasını koruyan Kaklıç Sanat Köyü ve Sasalı Doğal Yaşam Parkı da bu bölgeler arasındadır. Bu bölgeleri turizm kültürümüze katkısı anlamında bu yolda çalışmalarımız da devam ediyor.

 

Bugüne kadar kültür-sanat kapsamında yapılmış önemli proje ve etkinlikler nelerdir?

Öncelikle her sene Türkiye’nin de sayılı roman ödülleri arasına da girmiş olan “Fakir Baykurt Roman Ödülleri” etkinliği düzenliyoruz. Bununla beraber tiyatro festivalleri, gençlik tiyatroları, ilkokul öğrencilerine kitap okuma yarışması, yerel ve genel müzik festivalleri, konserler gibi yaptığımız ve kendimizi bu konuda daha da geliştireceğimiz etkinlik türleridir. 

 

Çiğli bölgesinin kültürel anlamda turizme katkısı nedir?

Bu konuda özellikle, Gediz Deltası dediğimiz bölgede bulunan Kuş Cenneti, Doğal Yaşam Parkı gibi yerlerde bu bölgenin dışından yıllık ortalama 1 milyon ziyaretçi ağırlıyoruz. İzmir’de yavaş yavaş adından söz ettirmeye başlayan bu kenti imkânlar dâhilinde önümüzdeki dönemlerde bu açıdan geliştirmeyi planlıyoruz.  Bu sebeple bu tarz aktif yerlerin artması ve kültür turizmine katkı sağlaması bağlamında elimizden geldiğinde çabalıyoruz. 

 

Çiğli İlçesi, genel olarak bölgesel anlamda kültür, sanat ve turizm gibi konularda gelişmeye odaklı bir kent olma yolunda emin adımlarla ilerlemekte ve adını duyurmaktadır. Bu konuda Çiğli Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nail Çetin ile kentin kültürel özellikleri ve çalışmaları hakkında yaptığımız bu röportajda bu değerli bilgileri bizimle paylaştığı için teşekkür ederiz.

 

Haber: İsmail Altun

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00