Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


ÇEKYALI HEYKELTIRAŞ PROSKO’DAN ANAMORFOZ ATATÜRK PORTRESİ

31.05.2022
Kültür Sanat

Bu yıl 27’nci kez kapılarını açan Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda Çekyalı sanatçı Patrik Prosko’nun Anamorfoz tekniği uygulayarak oluşturduğu “Atatürk portresi” çalışması yer aldı. Toplamda 539 parçadan oluşan ve 93 farklı temayı üzerinde birleştiren çalışma ziyaretçilerin beğenisini kazandı.

İzmir’de düzenlenen Marble Fuarı’nda Anadolu’nun farklı bölgelerinden getirilen doğal taşlar ve madencilik sektörü ürünlerinin yanı sıra çeşitli sanat eserleri de sergileniyor. Fuara katılan bir doğal taş firmasının standında sergilenen “Anamorfoz Atatürk” adlı çalışma ise fuardaki kalabalığın ilgisini üzerine çekiyor. Firma tarafından siparişi verilen ve Çekyalı heykeltıraş Patrik Prosko tarafından üç aylık çalışma süreci sonucunda tamamlanan anamorfoz tekniği ile oluşturulan Atatürk portresi ziyaretçilerin beğenisini kazandı.

539 eseri bir araya getiren düzenleme
Çekyalı sanatçının çalışmayı oluştururken Türkiye’deki antikacılardan topladığı malzemeler ile birçoğu Atatürk’ün yaşadığı döneme ait 539 eseri bir araya getirdiği düzenleme, belli bir açıdan bakıldığında Atatürk portresini oluşturuyor. Anamorfoz Atatürk adlı çalışmayı standında sergileyen doğal taş firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, Afyon ve Bilecik’teki ocaklarında üretim yaptıklarını, Londra, Atlanta ve İstanbul’da bulunan ofisleriyle Türkiye ekonomisine katkıda bulunduklarını belirtti. Fuarda ürün satmanın dışında hayata geçirdikleri bir sanat eseriyle öteye geçmek istediklerini aktaran Çetinkaya, sanatçı Prosko ile yollarının kesişmesinin ardından böyle bir çalışmaya karar verdiklerini belirtti.

Dünyada bu işi yapabilen 3 sanatçıdan biri
Çetinkaya, “Anamorfik denilen ve Yunanca ‘yeniden şekil verme’ anlamına gelen sanat biçimiyle uğraşan sanatçımız dünyada bu işi yapabilen üç sanatçıdan biri.” diyerek Prosko’nun siyasi figürlerin eserlerini yapmadığına da değindi. Sözlerine devam eden Çetinkaya, “Ancak biz ona Atatürk’ün siyasi bir figürden öte dünyaca tanınan çok önemli bir lider olduğunu söyledik. ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ anlayışıyla savaşı son çare olarak gördüğünü anlattık. O da yaptığı araştırmalar sonucunda Atatürk’ü tanıdı ve bu eseri yapmaya karar verdi.” diye konuştu.

“Parçaları antikacılar ve pazardan topladık”
Patrik Prosko ise Atatürk’ün hayatını ve değerlerini araştırınca siyasi bir figürden öte bir kişilik olduğunu anladığını ve eseri yapmaya karar verdiğini ifade etti. Eserde kullandığı parçaların temini hakkında bilgi veren Prosko, “Türkiye’ye çok sık geldim gittim. Eski yerleri, antikacıları, pazarları dolaştım. Özellikle hayatına dokunmuş eserlere yer verdim. Şapka ile kılık kıyafet devrimini, harflerle harf devrimini, cetvelle onun geometriye olan ilgisini anlatmak istedim.” dedi ve son olarak, esere gösterilen ilginin kendisini mutlu ettiğini de dile getirdi.

‘Anamorfoz Atatürk’ eseri Rahmi Koç Müzesi’nde 
Fuarın bitmesinin ardından Anamorfoz Atatürk portresi İstanbul’da bulunan Rahmi Koç Müzesi’nde sergilenmeye devam etmektedir. Rahmi Koç Müzesi’nin Genel Müdürü Mine Sofuoğlu eser hakkında şöyle bilgiler verdi: “Anamorfoz Yunanca yeniden şekillendirme anlamına gelen bir ifade. Farklı noktalardan baktığınızda çok anlamlı bir bütünlüğe ulaşamıyorsunuz ancak pek çok objenin bir araya geldiği fakat tek bir açıdan bakıldığı takdirde gerçekten müthiş bir formla karşınıza çıkıyor yaratmak istediğiniz eser. Dolayısıyla aslında bir noktada perspektif sanatı da diyebiliriz. Heykel, enstalasyon ve perspektifin bir araya gelmesiyle oluşan bir sanat. Bir mermer firmasının girişimciliği ile ortaya çıkmış, İzmir’deki bir fuar için hazırlanmış tabi çok anlamı tarafı diğer bir yönden yabancı bir sanatçının bunu yapıyor olması. Patrik Prosko’yu daha önce yaptığı eserlerden tanıyoruz hepimiz. Nikola Tesla, Franz Kafka çalıştığı en önemli isimler arasında. Fakat tabii ki bu kez bizi yansıtan Ulu Önderimiz Atatürk’ü çalışmış olması ve buna mermer firmasının öncülük etmesi çok anlamlı oldu ve İzmir Fuarından sonra aynı istekle müzemize geldiler ve müzemizde sergilenmesi konusunda isteklerini ilettiler. Tabii ki bizde memnuniyetle bu eser için ve Atamız için hemen bir yer hazırladık. Gerçekten çok da ilgi görüyor.” dedi.

 

Haber & Fotoğraf: Kezban Durmuş

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

HAMUR YAĞI MUCİZESİ

Zeytinyağı mucizesini bilmeyen yoktur. Kalp ve damar sağlığı başta olmak ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00