Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


BU EVDE BİR TERSLİK VAR!

07.06.2022
Yaşam

Dünyada ve ülkemizde son yıllarda popüler hale gelen ters evler, ilginç mimarisiyle ve mizahi yaklaşımıyla görenleri hayrete düşürüyor. Denizli'nin Pamukkale ilçesinde ziyaretçilerin kullanımına açılan ters evin içerisindeki perdeler, dolaplar, çamaşır makinesi, oturma grupları gibi tüm eşyaların orijinalleri kullanılıyor.

Uzun yıllar finans sektöründe çalışan 38 yaşındaki Süleyman Cengiz, 2018 yılında yamaç paraşütü sporuna başladıktan sonra boş zamanlarının büyük bölümünü Pamukkale'de geçiriyordu. Daha önce Amsterdam’da ve Phuket’te gördüğü ters ev fikrini hayata geçirmek için çalışmalara başladı. 2019 yılında projesini tamamladıktan sonra, pandemiden dolayı Haziran 2020’de Ege’nin ilk ters evinin açılışını gerçekleştirdi. Haziran 2020’den bugüne ters ev ilginç mimarisiyle ve baş döndüren yapısıyla ziyaretçilerini ağırlıyor. 

“Hollanda ve Tayland’da görüp burada yaptım” 

1984 yılında Denizli’de doğan ve uzun yıllar özel sektörde bir finans departmanında çalışan Süleyman Cengiz, ters evin kuruluş hikayesini şöyle anlattı , “2018 yılında yamaç paraşütü sporuna başladım boş zamanlarımın büyük bölümü Pamukkale’de geçiyordu. 2019 yılında Pamukkale’yi 2,5 milyon turist ziyaret etti ve o dönem turistler bize sürekli daha fazla aktivite yapabilecekleri yakın çevrede gezip görebilecekleri yerler olup olmadığını soruyordu. O zaman daha önce Hollanda Amsterdam’da ve Tayland Phuket’te gördüğüm ters ev fikrini hayata geçirmek aklıma geldi. 2019 yılında proje aşamasını bitirdik, Covid-19 ortaya çıktığı ay olan Aralık ayında inşaata başlamıştık. Haziran 2020’de açılışı gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı. 

“Evin içerisindeki bütün eşyalar gerçek”

Ev içerisindeki eşyaların gerçek olduğunu söyleyen Cengiz, “ Ters evin içinde bir evde olabilecek eşyalar olan çamaşır makinesi, dolaplar, perdeler, oturma grupları gibi bir çok ev eşyası gerçek olarak bulunuyor. Eşyalar düz bakışla tavanda. Diğer ters evlerdeki gibi maket eşya kullanılmamasını istemiştim evi proje aşamasına getiren firma tüm eşyaları gerçek olarak yerleştirebildi.” dedi.

Romanyalı turist beğendi, gittiğinde kendi ülkesinde açtı”

Pandemi nedeniyle ağırlıklı olarak yerli turist geldiğini belirten Cengiz, “ Pandemi nedeniyle yerli turistler daha çok ağırlık gösteriyor. Yabancı turistler bu yıldan itibaren ilgi göstermeye başladı. Açtığımız yıl 8 bin, 2021 yılında ise 13 bin ziyaretçi geldi. En ilginç ziyaretçilerimizden birisi de Romanyalı turistti. Evimizi çok beğenerek ziyaret etti, memnun kaldı. Kendisi Romanya’ya yapmak istediğini söyledi fakat biz haftada 3-5 kere bu sohbetleri gerçekleştiriyoruz. Ters ev yapmak istiyoruz diyenlerin sayısı çok fazla ama Romanyalı misafirimiz geçtiğimiz yıl ülkesinde ters evi yaparak ziyaretçilerine açtı.” dedi.

"Ters evler hızla çoğalıyor artık bir anlamı kalmayabilir” 

Ters evi geliştirme konusunda bir projesinin olmadığını, farklı projeler üzerine çalıştığını ifade eden Cengiz, “Şu anda ters evi geliştirmek gibi bir projem yok çünkü hızla çoğalıyorlar ve herkes gördüğünde artık bir anlamı kalmayacak. İlerleyen 5 yıl içinde daha çok turist ağırlıklı turizm projelerine yatırım yapmayı planlıyorum. İspanya ile Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı yıllık 30 milyon kişi. İspanya'nın turizm geliri 90 milyar dolar Türkiye’nin ise 30 milyar dolar. Turizm alanında çok büyük bir açığımız var turistlere isteyerek, severek, beğenerek para harcamalarını sağlayacak harika turizm projeleri geliştirmek planlarım arasında.”  ifadelerini ekledi.

“Türkiye'deki ilk ters ev Antalya’da” 

Dünyadaki ilk ters evin Amsterdam'da olduğunu söyleyen Cengiz, “ Ters evler ilk olarak Hollanda Amsterdam’da bir cadde üzerine inşa edildi. Bir turizm projesi değildi. Mimari olarak tersti içinde aileler yaşıyordu. Amsterdam’a gelen turistlerin o evi görmek için sokağa akın etmeye başlamasıyla eşyalarda ters yerleştirilerek ticari bir girişime evrildi. Türkiye’de ise ilk olarak Antalya’da faaliyete geçti ve şu anda ülkemizde 20’ye yakın ilde ters ev konseptiyle karşılaşabilirsiniz.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Haber: Süleyman Armağan

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00