Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


BİR ŞİFA KAYNAĞI OLARAK HER DERDE DEVA: MANİSA MESİR MACUNU

12.06.2022
Kültür Sanat

Binbir çeşit baharatın bir araya gelmesiyle, insan vücuduna oldukça yararlı olan mesir macunu, her derde deva oluyor. Ana vatanı olan Manisa’da mesir macunu geleneği hala devam ederken, Manisalı vatandaşlar mesir macunu satan dükkânlara akın ediyor.

Manisa’nın merkez ilçesi olan Yunusemre’de yıllardır mesir macunu satıcılığı yapan Süleyman Tutar ve oğlu Emre Zeki Tutar, mesir macunu geleneğiyle ilgili bilgiler verdi. 5 asır önce ortaya çıkan mesir macunu hikâyesini gelin beraber dinleyelim. 

 

‘’41 çeşit baharatın karışımıyla yapılıyor’’

Yaklaşık olarak 400 küsür yıl önce Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi, Yavuz Sultan Selim’in eşi olan Ayşe Hafsa Sultan’ın, Manisa’da geçirdiği hastalık zamanlarında, dönemin en başarılı hekimlerinden olan Merkez Efendi tarafından macun yapıldığını dile getiren Süleyman Tutar, ‘’Biz uzun yıllardır mesir macunu satıcılığı yapmaktayız. Pandemi sebebiyle en son 2019 yılında yaptığımız ‘Mesir Saçma Şöleni’ ne yazık ki 3 yıldır yapılamıyor. Macun şölenlerimiz çok güzel geçiyordu. Şehdazeler ilçesinde bulunan Hafsa Sultan Camii’sindeki kubbelerden vatandaşlarımızın üzerine mesir macunu saçılıyor. Mutlaka herkes o saçma şöleninden hakkına düşen macunu alıyor. Mesir macunumuz 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılmasının yanı sıra her türlü hastalığa şifa olmasıyla da bilinir. ‘’ diyerek mesir macununun tarihinden bahsetti.

 

İşte mesir macununun içinde bulunan baharatlar

Peki, oldukça faydalı olan bu macunun içinde hangi baharatlar bulunuyor? 

İşte bu sorunun cevabını Süleyman Tutar verdi, ‘’Çivit, çörekotu, anason, çöpçün, damla sakızı, havlıcan, hardal tohumu, dar-ı fülfül, hindistan cevizi çiçeği, hindistan cevizi, hıyarşembe, karabiber, kalbarda, kakule, iksir, karanfil, kebabiye, kişniş, kimyon, kırım tartar, ma-i leziz, meyan balı, limon tuzu, safran, sarı halile, portakal kabuğu, revan kökü, rezene, sinameki, şamlı-şaşlı, şeker, teke mersini, tarçın, tarçın çiçeği, tiryak, yeni bahar, udülkahr, vanilya, zencefil, zulumba ,zerdeçal. Bu 41 çeşit baharatın uzun saatler boyunca, kıvam alana kadar, her bir baharatın dövülüp karıştırılarak lezzetlerinin birbiriyle harmanlanması sonucunda mesir macunu ortaya çıkmaktadır.’’ dedi.

 

Tutar, 2016 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi tarafından mesir macununun oldukça faydalı olduğunun ispatlanmış olmasını dile getirirken, öte yandan sindirim sistemini düzenlediğini, özellikle kış aylarında yakalanan gribal enfeksiyonlara oldukça iyi geldiğini ve bakteriyel rahatsızlıklarla savaştığını söyledi. 

 

‘’Ülkenin dört bir yanından alıcısı var’’

Sadece şölen için değil normal günlerde de oldukça fazla tüketildiğini söyleyen Süleyman Tutar, ‘’Gerek turistler gerek de ülkemizden vatandaşlarımız sadece saçma şölenimiz için değil, her daim mesir macunundan almaya gelirler. Kilometreler öteden sadece şifa bulmak için mesir macunu almaya gelen birçok müşterimiz mevcut. Durum böyle olunca oldukça popüler olan mesir macununa rağbet her geçen gün artmaktadır.’’ cümlelerini dile getirdi. 

Son olarak, mesir macunun tüketiminden bahseden Süleyman Tutar, ‘’Mesir macunumuz; en çok bilindiği üzere ince, uzun paketlerde katı macun olarak ve ayrıca lokum, mesir çayı, kavanozda akışkan macun, son olarak da çikolata olarak, sunulup tüketilmektedir. Bizim gibi sadece mesir macunu satıcılığı yapan esnaf çok fazla kalmamak ile beraber, birçok market ve bayilerde satılmaktadır. Tüm Türkiye’yi Manisa’ya mesir macunu yemeye davet ediyoruz.’’ diyerek vatandaşları Manisa’ya davet etti. 

 

Haber & Fotoğraf: Şevval Ateş

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00