Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


BİR OYUNCAK HİKAYESİ

29.12.2022
Yaşam

 

Aydın’ın Efeler ilçesinde küçük yaşlardan beri maket araçlara karşı ilgisi olan 69 yaşındaki İsmail Erzurumluoğlu, bir tane maket araçla başladığı işinde gelen olumlu yorumlar ve talepler üzerine işini büyüttü. Maket araç işine girmeden önce reklamcılıkla uğraşan Erzurumluoğlu, hobi olarak başladığı bu işi gelen talepler üzerine büyüterek Türkiye’den ve pek çok ülkeden maket araç talebi almaya başladı.

 

Aydın'ın Efeler ilçesi Ata Mahallesi’nde yaklaşık 9 yıl önce başladığı maket araç yapım işinde, gelen güzel geri dönüşler sonrasında maket araç işini daha çok büyüten İsmail Erzurumluoğlu, birçok insana adını duyurdu. Yaşının ilerlemesiyle birlikte reklamcılık işini bırakan Erzurumluoğlu, artık sadece kendisini maket araç işine adadı.

 

“Küçüklükten beri hevesim vardı”

Kendisinin küçük yaşlardan beri arabalara karşı ilgisinin olduğunu belirten Erzurumluoğlu, “Küçükken hiç oyuncağım yoktu. Oyuncakları ben kendim bir şekilde yapıyordum. Özellikle ağaçtan kendimce arabalar yapardım. O zamanki imkanlar şu anki gibi değildi tabii.” ifadelerini kullandı. Oyuncakları olmadığı için maket araç yapmaya başladığını söyleyen Erzurumluoğlu, “Küçüklükten beri araçlara karşı hevesim vardı. Aslında bu heves bir şeylerin olmamasından çıktı. İyi ki de çıkmış diyorum. Küçük yaşlarda maketleri yaptıkça ilgim ve hevesim iyice artmıştı. Hevesimi hiç kaybetmedim bu zamana kadar.” dedi.  Yaşının ilerlemesiyle daha iyi maket araçları yaptığını dile getiren Erzurumluoğlu, “Maket araçlar yaptıkça kendimi geliştirdim. Bunu insanlara duyuramadım tabii. Günümüz teknolojileri o zaman yoktu. Böyle bir işe çok erken yaşlarda başlamak isterdim ama şartlar izin vermedi.” diye konuştu.

 

“Sosyal medya sayesinde insanlar bizi tanıdı” 

Maket araç işinde bu kadar büyüyebileceğini düşünmediğini belirten Erzurumluoğlu, “Açıkçası maket araçları satmak için bu işe başlamadım. Yani böyle bir düşüncem yoktu. Hobi olarak başlamıştım sadece. Benim asıl mesleğim reklamcılıktı. Yaşım ilerlediği için artık reklamcılık işini bıraktım ve tamamen maket araçlara yöneldim.” şeklinde konuştu. Maket araçların tamamen el yapımı olduğunu dile getiren Erzurumluoğlu, “Maketlerin çoğunluğu aliminyum, çelik, sac, boya ve tabii ki yapıştırıcı maddeler kullanarak yapıyoruz. Birkaç maket yaptıktan sonra çocuklarım sosyal medyada paylaştılar. Paylaşımlardan sonra çok fazla olumlu geri dönüş almaya başladık. Satın almak isteyen bir sürü insan bize ulaşmaya başladı. Açıkçası sosyal medya sayesinde insanlar bizi tanıdı diyebilirim. Bu şekilde maket araç işimizi daha da büyüttük. O günden bu yana maket araçlar yapıyoruz.” diyerek sözlerini sürdürdü.

 

“Birçok yerden talep oluyor”

Maket araç satışında hemen hemen her ilden sipariş aldığını söyleyen Erzurumluoğlu, “Birçok yerden talep oluyor. Türkiye’nin birçok şehrinden maket talebi alıyoruz. Ayrıca yurtdışında birçok ülkeye de maket araçları gönderiyoruz. Bazen satışlara yetişemediğimiz de oluyor. Bu yüzden aylık belirli bir satış sınırı getirdik.” şeklinde ifade etti. Maket yapımında kullanılan maddelere zam gelmesiyle birlikte satış yapamadıklarını belirten Erzurumluoğlu, “Maket yapımı biraz maliyetli oluyor tabii. O yüzden satışta da fiyat yüksek olabiliyor. Alabilen insanlar oluyor ama alamayanlar da oluyor. Bunun için daha uygun fiyattaki araçları üretiyoruz.” ifadelerinde bulundu.

 

“Her tür araç modeli yapıyoruz”

Genellikle büyük araç maketi yaptıklarını ifade eden Erzurumluoğlu, “Aslında her tür araç modeli  yapıyoruz ama genelde kamyon, otobüs, tır gibi büyük araçlar yapıyoruz. Sadece bizde bulunan maket araçlar var.” diyerek sözlerine ekledi. Kendilerine çok fazla özel talep geldiğini belirten Erzurumluoğlu, “İnsanlar kendilerine özgü araçlar yapılmasını talep ediyor. Bu özel talep hem uzun sürebiliyor hem de maliyetli olabiliyor. Genellikle özel maketler 1 veya 3 ay gibi uzun sürebiliyor.” şekline konuştu. Maket yapımının aşamalarının zor olduğunu söyleyen Erzurumluoğlu, “İlk başlarda maketin yapılışıyla ilgili bilgisayar çizimleri yapıyoruz. Ondan sonra makette kullanılması gereken maddeleri kullanılarak bir araya getiriyoruz. En son boya da yapıldıktan sonra satışa hazır hale getiriyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Maket yapımını öğrenmek isteyenlere kapılarının her zaman açık olduğunu belirten Erzurumluoğlu, başkalarına da öğretmek amacında olduğunu ve maket yapımının sürdürülmesini istediğini  söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

 

Haber & Fotoğraf: Ali Eren Değdaş

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00