Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


BİR EĞİTİM METODU: İZCİLİK

06.11.2022
Spor

Gençlerin ruh ve beden sağlığını ve toplumda yararlı bireyler yetiştirme prensiplerini ilke edinmiş olan, diğer spor dallarının gölgesinde kalan izcilik üzerine, İzcilik Federasyonu Aydın Temsilcisi  İbrahim Ganioğlu ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Bu söyleşide izcilik hakkında bilinmeyenleri Ganioğlu'na sorduk.

 

İzcilik nedir?

İzcilik, bir zamandan başlayıp belli zamanda bitecek bir süreç olmayıp, kişi benimsediğinde bir ömür boyu yaşam stili haline getirebilecek bir eğitim disiplinidir.

İzcilik, 1910’lu yılların başında General Robert Baden Powell’ın bir takım eğilimlerle İngiltere’de çıkardığı ve 1920 yılında tüm dünyada kabul gören ve hızla yayılan  bir çalışma olarak literatürde yer almaktadır. Ancak 1904-1907 yıllarında Osmanlı topraklarında yer alan Beyrut’ta, keşşaf ismiyle anılan izci grupları olduğu ve  Türk kültürüne  dayandığı da  iddia edilmektedir.

İzcilik çalışmaları Baden Powell’den tutun İstanbul Galatasaray Lisesi’ne gelinceye kadarki süreçte Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nde Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirildi. 2012 yıllarında ise Türkiye İzcilik Federasyonu’na devredildi.

 

İzciliğin işleyiş sürecini tanımlar mısınız?

“İzcilikte üç temel grup vardır; bunlar yaşa göre belirlenir.7-11 yaş arası grup Yavru Kurt, 11-15 arası İzci olarak, 15 -18 yaştakiler ise Ergin İzci olarak nitelendirilir. Yapılan aktivitelerin içeriği yaş gruplarına göre farklılık gösterir. Genelde izcilik çalışmalarına temel yaş grubu dediğimiz oymak grubu, yani 11- 15 yaş arası gruptan başlanır. Bunun nedeni ise bu yaş grubundaki çocukların eğitilmesi, milli ve manevi değerlerin benimsetilmesi ve kültürel bilginin aktarılmasının çok daha kolay olmasından kaynaklanmasıdır.

Üç ay gibi bir süre çocuklara izcilik eğitimi verildikten sonra and içme töreni gerçekleşir. İzcilik ömür boyunca devam eder fakat etkinliklerinin kendi iç dinamiklerine göre zamanları vardır. Örnek olarak ünite çalışmaları haftalık veya iki haftalık periyotlarla yapılır ve üç temel üzerine inşa edilir. Bunlar, değerler eğitimi, izcilik literatür bilgileri ve izci oyunları alkışlarıdır. Kamp süresi ise değişkenlik gösterir. En kısa kamp süresi bir gece iki gün iken en uzunu dokuz gece on gün şeklindedir. Yani aktivitelerin içeriğine göre zamanın değişkenliği söz konusudur.”

İzcilikte dikkat edilmesi gereken temel kurallar nelerdir?

“Kamp alanını kurarken suya ne kadar mesafede olduğu hesaplanmalı, bunun dışında belli geçiş güzergahları ve patikaların üstünde kurulmamalı. Kamp kurulacak coğrafyanın yapısı ve orada yaşayan hayvanlar hakkında bilgi edinilmeli ve çiftleşme zamanında olan hayvan alanlarından uzak durulmalıdır. Bu bilgiler edinilmeli ve  izci gruplarına aktarılmalıdır. Olabilecek kazalardan korunmak için ise tozluk takılmalı ve vücutta olabildiğince açık alan bırakılmamalıdır. Belirlenen alanlara kükürt tozu dökülmeli ve mümkün oldukça bütün atıklar yakılmalıdır. Bu, alanı zehirli hayvanlardan korumak için önemli bir detaydır.”

 

İzciliğin kişinin gelişimi üzerindeki etkilerinden ve temel etkinliklerden bahseder misiniz?

“İnsanın hayata bakış açısındaki alabileceği insani hazlardaki engellerin izcilikle kalkabileceğini söyleyebiliriz. İzcilik, insanı hayata hazırlayan, farklı inançlarda olsa bile toplulukları birbiriyle kaynaştırabilen bir yapıya sahiptir. Bu nedenledir ki fanus içinde yetiştirilme eğilimde olan çocuklar, izciliğin içine girdiğinde kendi ayakları üstünde durmayı öğrenir. Küçük yaştaki çocukların kendisine yetinebilmesini öğretir. Aynı zamanda paylaşma duygusunu, güven duymayı, arkadaş ve grup olma becerilerini kazanır. Yaptığı etkinlikler ve üstlendiği görevlerle toplum içerisinde kendi payına düşen sorumlulukları ve birey olmayı öğrenir.   

İzcilik sadece oyun ve eğlenceden ibaret formal bilgilerin dışında informal bir yapıya sahiptir. Onun için çocuklara kişisel yeteneklerini keşfetmekten tutun birlikte yaşayabilme, kriz yönetebilme, toplumda söz sahibi olma gibi meziyetler de kazandırılır. Bu kazanımlar ise izci oyunları ve aktiviteleriyle olur. Aktiviteler; at binmek, ok atmak, su sporları, tırmanma, ocak ve ateş çeşitlerini öğrenme gibi doğada hayatta kalma becerisini güçlendirecek zengin bir içeriğe sahiptir.”

 

Temel prensip ve metotlar var mıdır? Nelerdir?

“Sürecin devamı ve tamamlanması için belli başlı prensipler vardır. Bunlar; yaratıcıya karşı görevler, kendisine karşı görevler ve başkalarına karşı görevler olarak sıralanır. Bu prensipler milli ve manevi değerlerin aşılanması içindir. Temel metotlar ise and ve türe, oba sistemi, açık hava faaliyetleri sembolik çerçeve, yaparak ve yaşayarak öğrenme, yetişkin desteği ve kişisel gelişim olarak sıralanır. Oba sistemi en küçük demokratik yapıdır, semboller ise fularların rengidir diyebiliriz. Kısaca bu prensip ve metotlar kişinin hayatta farkındalık yaratabilmesi, başarılı olabilmesi adına bir eğitimdir.”

Haber: Yıldız Uluktekin

Fotoğraf: Esra Utku

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00