Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


BİR DÖVÜŞ SANATI: WING CHUN

16.10.2022
Spor

 

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde Kung Fu eğitimi veren Hüseyin Kurbanoğlu bir dövüş sanatı olan Wing Chun’ı anlattı. Yin Yang, beş elementin önemi ve Kung Fu’nun bilinçaltına yolculuğu gibi birçok konuda bizi aydınlatan bilgiler verdi.

Çin’den tüm dünyaya yayılan Kung Fu, bir spor olduğu kadar bir sanattır. Gücünü beş elementten alır ve elementlerin döngüsü ile şekillenir. “Kung Fu” felsefesine göre dünyadaki her şey bu beş elementin parçasıdır.

Hisleri ve gücü birleştirerek yeni bir alan oluşturan bu sporu, Aydın Kuşadası’nda eğitim veren tek Kung Fu hocası Hüseyin Kurbanoğlu anlattı. Kung Fu felsefesini bir de ondan dinleyelim.

 

M.Ö. 4. yüzyıldan bir dövüş sanatı Kung Fu: Wing Chun…

“Wing Chun sanatı, M.Ö. 4. yüzyılda ismini taşıyan bir kadın tarafından oluşturulmuştur. Bir dövüş sanatı olduğu için diğer dövüş sporlarından farklı olarak insanı sokaktaki tehlikelere hazırlar. Temeline değinildiğinde kişinin kendisini korumaya yönelik uyguladığı bir dövüş sanatıdır.

Kung Fu, alt üst ilişkisi olan köklü bir sanattır. Felsefesini anlamayan bu sanatı yapamaz. Bir ağaç gibidir, budaklanır ve gelişmek mümkündür. Kung Fu felsefesi sudan gelir, Yin Yang’a dayanır ve selamımız Yin Yang’tır. Bu güneş ve ayın buluşmasıdır. Burada önemli olan beş elementi bilmek ve kullanmaktır. Ateş, su, toprak, metal ve tahta beş elementi oluşturur. Örneğin bizden güçlü birinin karşısında su olmak ve akmak gerekir. Hızlıca kendini savunmak ve karşı tarafın gücünü ona karşı kullanmak gerekir. Eğer güçsüz biri var ise ona biraz metal olmak yeterlidir"

 

Siz Kung Fu eğitimini nerede aldınız?

“Kung Fu’yu 11 yıl önce Almanya’da tanıdım ve eğitimime orada başladım. Ardından İzmir’e geldim ve farklı hocalardan eğitim almaya devam ettim. Bu alanda gayet başarılı olan dört farklı hoca ile çalıştım. Şu anda hocalığını yaptığım Wing Chun sistemini Almanya’daki ekolden öğrendim. Dünyada Kung Fu’nun etkili olan iki sistemi bulunmaktadır. Biri Wing Tsun, diğeri ise Wing Chun’dur. Ben dokuz sene kadar Wing Tsun sistemini uyguladım ve eğitimimi tekniker ikide bıraktım. Ayrıca eğitimimi tekniker bire kadar tamamladım. (Eğitimi başarıyla tamamlayan kişilere tekniker unvanı verilir ve seviye yükseldikçe tekniker 1-2 şeklinde değişir.)  Kullandığım sistemde değişiklik yapıp Wing Chun’a geçtim. Bir buçuk senedir bu sistemi ikili bir şekilde yürütüyorum. Ülkemizde bu iki sistemi kullanan çok az sayıda eğitmenin arasında yer alıyorum.”

 

Wing Chun’un eğitim sürecinden bahseder misiniz?

“Burada yediden yetmişe herkese eğitim veriyorum. Yaş sınırlaması olan bir spor değil. En küçük öğrencim altı yaşında ve oldukça yetenekli. Bizim sistemimizde eğitim almak isteyen merak eder, gelir, görür ve dener. Severse eğitimine devam eder. Tabii ki burayı sevmek hocaya bağlıdır. Verimli vakit geçirmek ve sistemli olmanın da önemi büyük.

Kung Fu’nun uzun bir eğitim süreci bulunuyor. Yeteneğe ve güce göre altı ay ile bir yıl arasında temel eğitim süreci değişiyor. Kişi güçlü ve yetenekli ise başlangıç seviyesi bir yılı geçmiyor. Kişinin başlangıç seviyesindeki eğitimini tamamlanmasının ardından artık sokakta kendini savunabilir duruma geliyor. Sıkı çalışma ve disiplin ile bunu başarmak çok da zor değil. Eğer ustalık seviyelerine ulaşmak istiyorsanız da iki yıl çalışmanız gerekiyor. Benim gibi bu eğitimi başkalarına aktarabilecek kadar iyi olmak için de beş yıl kadar eğitim gerekiyor. Ben on bir senedir bu işin içindeyim ve halen daha eğitim sürecim ile gelişme sürecim devam ediyor.

Kung Fu eğitiminde seviyelere göre renkler bulunuyor. Kırmızı ve siyah giyen kandır, yani en güçlümüzdür. Temel seviyedekiler beyaz, orta seviyedekiler gri, üst seviyelerde siyah giyiyor. Tüm renkler üç aşamada kazanılıyor. Bütün eğitimin sonunda da ‘Sifu’ oluyorsunuz ve onlar kırmızı giyiyor.”

 

Kung Fu’nun bilinçaltına yolculuğu…

Bu spor yalnızca fiziksel bir eğitim sürecinden geçmiyor. Burada bazı hissiyat barındıran hareketlerimiz bulunuyor. Bu hareketler beynimizi ve tüm vücudumuzu çalıştırdığı için sağlığa da faydalı oluyor. Aynı zamanda psikolojiye etkisi de çok önemli. Hatta bazı araştırmalara göre alzheimera iyi geldiği söyleniyor. Biz burada hareketleri bilinçaltımıza yerleştiriyoruz. Şöyle ki; bir hareketi kişi çok tekrar ederek ve sıkı çalışarak bilinçaltına yerleştiriyor. Böylelikle de vücut tehlike anında otomatik olarak savunmaya geçebiliyor.

Sokak psikolojiyi etkileyen bir alandır. Korkuyu yönetmek gerekiyor. Korkan ve bilinçsiz olan biri tehlikeyi geri savuramıyor. Bu yüzden de eğitimimiz çok değerlidir. Bilgisi sınırlı olan biri başarısız oluyor. Bilgi hem fiziksel hem de ruhsal fayda sağlıyor. Burada önemli olan kavga etmek değil, kavgayı önleyebilmektir. Bu sebeple eğitim şarttır.”

 

Denge, güç, hız ve tekniğin birlikteliği: Wing Chun gücü…

“Leb-i derya bir okyanus burası. Siz burada tekme, yumruk, geri adım, bir kişi tek eliyle veya çift eliyle tuttu gibi aklınıza ne geliyorsa hepsinin cevabını bulabilirsiniz. Bu sanatta kondisyon, güç, hız ve teknik ile denge sağlanıyor. Bunların bütünü ise sonuç olarak birbirine bağlanıyor. Güçsüz insan dövüşemez ve kendini savunamaz. Fakat eğitim ve gerekenler yerine getirildiğinde kişi güçlenebilir. Bunlar da özel antrenmanlar ile sağlanır.”

Haber: Fatma Sevdi

Fotoğraf: Sude Anğiş

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00