Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


“BİN KEZ DAHA DÜNYAYA GELSEM BİN KEZ DAHA GAZETECİ OLURDUM’’

13.06.2022
Dosya

Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ferdi Uzun, Aydın özelinde yerel basının işleyişi ve  günümüzde gazetecilik mesleği hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Erzurum Atatürk Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden 2012 yılında mezun olduğunu dile getiren Uzun, ‘’Mezun olduktan sonra toprağım olan Manisa’da mesleğe başlayalım dedik. Okul sürecinde de kısmi zamanlı olarak okul gazetesinde çalıştım. Manisa’da yerel bir gazeteye girdim. Ancak şöyle bir durum söz konusu ki, örneğin ben okuldan mezun olunca ‘gazeteciyim ben artık’ havalarına girdim. Ama ne yazık ki durumlar öyle olmuyormuş. Sahaya girdiğinde işler değişiyor. Bir anda okuldan çıkınca bir bodoslama durumu oluyor. Ben daha çok yaşamdan öyküler bulmayı seviyordum. Yani benim için insanın kendisi bir haber durumunda. Gidip en ücra yerlerde yaşayan köylülerle haber yapardım. Daha sonra başka bir internet sitesinden teklif aldım. Orayı da kabul ettim. Hem gazete de hem de internet sitesinde çalışıyordum. Süreç böyle ilerlerken o sırada Anadolu Ajansı muhabirliği durumum başladı. Artık üç işim vardı. Hem gazete, hem internet sitesi hem de Anadolu Ajansı. Tempom çok yoğundu benim. Bir elimde kamera bir elimde fotoğraf makinesi derken günler geçti. Anadolu Ajansı’nda kadroya alınınca da kendimi Aydın’da buldum ve altı yıldır da Aydın’dayım. Anadolu Ajansı’nda da gazetecilik yapmaya devam ediyorum. Beş ay önce de Gazeteciler Cemiyeti başkanı seçildim. Yönetimimizle de bir yola çıkalım dedik. İyi ki bu yola çıkmışım diyorum.’’ dedi.

 

‘’ADÜ İletişim Fakültesi ile çalışmalarımız olabilir’’

Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı seçildiği ilk günden bugüne kadar sürekli gazetecilik mesleğini daha ileriye taşımaya yönelik fikirler düşündüğünü söyleyen Ferdi Uzun, ‘’Bizler bu mesleğe gönül vermiş kişileriz. Mesleğimizin her zaman en iyi yerlerde olduğunu görmek bizim için gurur kaynağı. İşte bunun içinde ne yapabiliriz, kendi içimizde nasıl hareket ederiz her zaman bunu düşünüyoruz. ADÜ’nün İletişim Fakültesi var. Oradaki arkadaşlarla ne yapabiliriz? Yeni mezun olacak arkadaşlarımızı mesleğe yönlendirmek adına çalışmalarımız ve eğitimlerimiz olabilir. İleriye dönük çok güzel projelerimiz var. Hepsi zamanı gelince çok güzel olacak.’’ kelimelerini ifade etti.

Yerel basın anlamında Aydın’daki yerel gazeteciliği değerlendiren Başkan Uzun, ‘’İşini oldukça hakkıyla yapan gazeteci arkadaşlarımız, onlar zaten mesleklerinin erbabı. Bir de şöyle bir durum var. Her önüne gelen internet sitesi açıp gazeteci olacağını düşünüyor. Ancak bu, biz iletişim fakültesi mezunlarına haksızlık değil mi? Dört yıl eğitimini almış olan bizler, hiç eğitim almayıp sözde gazeteci olan onlar. Ben bu duruma haksızlık olarak bakıyorum. ‘’ diyerek her meslekte olduğu gibi gazetecilik mesleğinde de eğitimin oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.

 

‘’Yazılı basın ayakta durmakta güçlük çekiyor’’

Günümüzde ilerleyen iletişim teknolojileri sayesinde internet gazeteciliğinin oldukça ön planda olduğu şu günlerde yazılı basın zor zamanlar geçiriyor diyen Uzun, ‘’Yazılı basın ayakta durmakta güçlük çekiyor evet ama bunun bir diğer sebebi de ekonomik yetersizlikler. Yazılı basını etkileyen bir diğer unsur da insanların artık çok kolay bilgiye ulaşabiliyor olmaları. Örneğin; sosyal medya da yazılı basın için çok büyük bir tehdit unsuru. Artık sosyal mecralarda dolaşan haberlerin haddi hesabı yok. İnsanlar artık tamamen bütün gündemi sosyal medyadan takip ediyor. Bir yandan da sosyal medyanın gündem oluşturma gibi bir durumu da söz konusu. Evet. Bunların tamamı yazılı basın için bir tehdit unsuru. Ancak bir yerlerde hala gazeteyi eline alıp okumayı seven insanlar var. Gazeteyi eline alıp okuyan insanların habere duydukları güven oldukça fazla. Velhasıl, yazılı basın kan kaybediyor evet ama basılan gazeteleri de hala okuyan bir kesim mevcut.’’ cümlelerini dile getirdi.

 

‘’Bizim mesleğimizin en önemli unsuru sevgidir’’

Cümlelerinin sonuna doğru yaklaşan Başkan Uzun, mesleğe yeni atılacak gazetecilere bazı tavsiyelerde bulundu. Bu işin en önemli noktasının sevgi olduğunu söyleyen Uzun, ‘’Yeni meslektaşlarıma en önemli tavsiyem, işlerini sevsinler. Bu meslek asla sevilmeden yapılmaz. İki, sabırlı olsunlar. Sabırsızlık onları başarısızlığa götürür. Üç, mutlaka yabancı dillerini geliştirsinler. Mesela benim en büyük pişmanlığım dil konusunda. Keşke üniversite yıllarımda kendimi geliştirseydim diyorum. Çünkü eğer bir yabancı diliniz varsa çaldığınız bütün kapılarda daha ön planda oluyorsunuz. Asla ama asla ego yapmasınlar. ‘En iyi gazeteci ben olacağım’ düşüncesine bürünmesinler. Bu durum sadece onları aşağı çeker. Ve tabii ki çok okusunlar, çok çalışsınlar. Bizim zaten en büyük hatamız okumamamız. Bol bol okuyacağız ki eksiklerimizi tamamlayacağız. Gazetecilik çok güzel bir meslek. Aslında her meslek kendine has güzeldir. Bizler mesleğimizi hakkıyla yaptığımız sürece başarılı olacağız, ben buna inanıyorum.’’ diyerek cümlelerine son verdi.

 

Haber & Fotoğraf: Şevval Ateş

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

HAMUR YAĞI MUCİZESİ

Zeytinyağı mucizesini bilmeyen yoktur. Kalp ve damar sağlığı başta olmak ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00