Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


BESLENME VE YAŞLILIK: DİYETİSYENLERDEN YAŞLI YETİŞKİNLER İÇİN ÖNERİLER

12.03.2024
Sağlık

 

Doğru beslenme sağlıklı yaşama açılan bir kapıdır. Her yaşta önemli olan beslenme, yaşlı yetişkinler için de ön plana çıkar. Bu dönemde besin emiliminin azalmasına bağlı olarak beslenme alışkanlıkları da bireyden bireye değişir. Beslenmenin yanı sıra hareket etmek de yaşlı yetişkinler için önemli olabiliyor. 

 

Sağlıklı yaşamın bir unsuru olan beslenme, yaşlı yetişkinler için önem kazanmaya başlıyor. Yaşlılık döneminde ortaya çıkan sağlık sorunlarını beslenme alışkanlıkları ile en aza indirmek yaşam kalitesini arttırabilir. Yaşlılıkla birlikte gelen fizyolojik sağlık sorunları ise kimi zaman beslenme alışkanlıklarını değiştirebilir, hatta yaşlı yetişkinlerin sağlıksız beslenmesine sebep olabilir. Yaşlılıkta beslenmenin önemini Diyetisyen Buğra Öztürk ve Diyetisyen Kadriye Özsoy ile ele aldık. 

 

Yaşlılıkta besin emilimi azalıyor

Yaşlılıkta dokusal ve metabolizma bazında ciddi emilim bozukluklarının yaşandığını belirten Kadriye Özsoy bu durumu, “Yaşlılıkta kişi dokusal bazda ve metabolizma bazında ciddi emilim bozuklukları ile karşılaşabiliyor. Bu durum sonucunda kemik erimesi ve kas kayıpları gibi durumlar olabiliyor.” şeklinde ifade etti. Besin emiliminin yaşla birlikte azaldığına dikkat çeken Özsoy, “Besin emilimini arttırmak için çeşitli beslenmek çok önemlidir. Yaşlıların besin emilimlerini arttırmak için kuru baklagiller ve tahıl ürünleri gibi yiyecekleri diyet listelerine eklemek besin emilimlerini arttırabilir.” dedi. 

 

Vitamin eksiklikleri ile karşılaşabiliyoruz

Vitamin eksikliklerinin yaşlılık döneminde sıkça ortaya çıktığını belirten Özsoy, kullanılan ilaçlar veya kan değerlerindeki eksikliklere göre takviye önerisi verdiklerini söyledi. Yaşlılıkta en sık ortaya çıkan D vitamini eksikliğine dikkat çeken Buğra Öztürk ise, “Yaşlı bireylerde ortaya çıkan eklem rahatsızlıklarına bağlı olarak evde daha çok vakit geçirilebiliyor. Dışarıda hareket etmeyen ve yeterince güneş almayan yaşlı bireylerde sıklıkla D vitamini eksikliğiyle karşılaşabiliyoruz.” şeklinde vurguladı. D vitamininin yalnızca güneşten alınmadığını da ifade eden Öztürk, “D vitaminini yalnızca güneşten değil ayrıca diğer besinlerle de alabiliyoruz.” dedi. 

 

Yaşlı bireyler için hareket etmek önemlidir

Öztürk ve Özsoy, yaşın, hastalıkların ve günlük aktivitelerin yaşlıların beslenme düzenini etkilediğine işaret ediyor. Özsoy, “Bazı yaşlı bireyler tüm aktivitelerini kendi başlarına gerçekleştirirken bazıları ise hareket kısıtlılığı yaşayabilir.” dedi. Bilinçli bir şekilde yapılan egzersizlerin yaşlılık döneminde sağlıklı yaşam için büyük önem taşıdığını vurgulayan Özsoy, “Yaşlılıkta hareket çok önemlidir. 15-20 dakika yürümek bile çok fark yaratabilir. Günlük hareket buna dahil değildir. Çünkü yıllardır yapılan aynı hareket olduğu için vücut hangi kasları kullandığını biliyor ancak farklı egzersiz ve hareket yapıldığı zaman vücutta uyuyan kaslar da uyandırılabilir.” diye açıkladı.

 

Beslenmeye bağlı olarak genetik hastalıklar ortaya çıkıyor

Geçmişten gelen beslenme alışkanlıkları sonucunda bazı genetik hastalıkların yaşlılıkta ortaya çıktığını söyleyen Öztürk, “Örneğin aynı genetik hastalığa sahip ikiz kardeşlerden biri hayatı boyunca düzenli beslenirken diğeri düzensiz beslendiğinde sağlıklı beslenen bireyde genetik hastalık hiç ortaya çıkmazken diğer kardeş yaşlandığında bu genetik hastalığı deneyimleyebilir.” diye belirtti. Yaşayış tarzının önemine dikkat çeken Öztürk, “Yaşayış tarzı önemlidir. Kişi ne kadar stres yaşamışsa bu ilerleyen zamanlarda bağırsak ve mide problemlerine sebep olabiliyor. Gençken vücut stresi tolere edebiliyor ancak yaşlandığında metabolizma ve besin emilimleri azaldığı için vücut artık stresle başa çıkamıyor ve buna bağlı olarak bağırsak ve mide problemleri gibi birçok problemle karşılaşabiliyor. Bu nedenle yaşlılıkta bağırsak problemlerini gidermek için lifli gıdaları öneriyoruz. Kas kayıplarını önlemek için protein alımını öneriyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı. 

 

Yaşlılıkta sağlıklı olmak için beslenme alışkanlıkları gözden geçirmek ve hareket etmek bu dönemde ön plana çıkıyor. Yaşlılık döneminde besin emilimini arttırmak, vitamin değerlerini korumak ve hastalıklarla başa çıkmanın en önemli anahtarından biri doğru beslenmedir. 

 

Haber: Sena Kıskaç

Fotoğraf: Melin Şentürk

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00