Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


BEŞ NESİL SÜREN GELENEK

15.01.2024
Yaşam

 

Aydın'ın Efeler ilçesinde 1878 yılında Hacı Mustafa Güçel tarafından açılan kebapçı dükkanı, ailenin geleneksel lezzetleriyle 140 yıldır kesintisiz bir şekilde varlığını sürdürmektedir. Bu aile işletmesi, köklü geçmişi ve süregelen başarısıyla bölgede tanınmış ve sevilen bir marka haline gelmiştir.

 

1878 yılında kurulan bu tarihi kebapçı, köklü bir geleneğe sahip olan bir aile işletmesidir. İsmini, kendilerine özgü formülleriyle hazırladıkları Halep Kebabı’ndan alır. Bu kebap, özel bir formülle hazırlanan ve bakır kaplarda servis edilen bir lezzet sunmaktadır. Aile işletmesi, kuruluşundan bu yana geçen yıllarda birbirinden deneyimli kebap ustaları tarafından yönetilmiş ve bugün 5. nesil torunlar tarafından devam ettirilmektedir. 

 

Geleneksel tariflerini koruyan bu kebapçı, özellikle ‘Halep Kebabı’ ile ün kazanmıştır. Bakır kaplarda servis edilen bu özel kebap, müşterilerine sade veya yoğurtlu olarak sunulmaktadır. Ailenin elde ettiği özel formül ve lezzet anlayışı, müşterilere eşsiz bir deneyim sunmaktadır. Haberimizde Kebapçı Hacı Oğulları’nın  dördüncü kuşağı olan Mehmet Seferi Güçel ve  beşinci kuşağı Mehmet Beşkurt ile görüşüp aile geleneği ve tarihi hakkında bilgiler aldık.

 

Beş nesillik kebapçı

Kebapçının açılışını dördüncü kuşak temsilcisi Mehmet Seferi Güçel, “Bu tarihi kebapçı, 1878 yılında Hacı Mustafa Güçel tarafından Halep'ten Aydın'a getirilip Hasır Pazarı bölgesinde açılmış. İlk açılışını Hacı Mustafa Güçel gerçekleştirmiş ve dükkan daha sonraki kuşaklar tarafından titizlikle işletilmiş.” şeklinde ifade etti. 

 

İkinci kuşak temsilcisi İbrahim Seferi Güçel ve üçüncü kuşak temsilcisi Mehmet Seferi Güçel'in liderliğinde işletme, ailenin köklü geleneğini devam ettirmiş.  Mehmet Beşkurt'un liderliğinde Hacıoğulları, geçmişin birikimini geleceğe taşırken, aynı zamanda çağın gereksinimlerine uygun bir şekilde gelişmeye devam ediyor. Mehmet Beşkurt, bu geleneği son 25 yıldır başarıyla sürdürmekte ve ailenin tarihî kebapçısını gelecek nesillere taşımak adına büyük bir sorumluluk üstlenmektedir. 



Bakır kapta servis

Mehmet Beşkurt kebaplarının lezzetinin Suriye kökenli olduğunu, “Geleneksel tariflerini koruyarak faaliyet

gösteren bu kebapçı, özellikle Halep Kebabı ile tanınmıştır. Halep Kebabı, Suriye'nin Halep kentinden gelen özel bir tarife dayanmaktadır. Bu kebap, ailenin elde ettiği özel formül ve lezzet anlayışıyla hazırlanmakta, bu da müşterilere benzersiz bir deneyim sunmaktadır.’’diye ifade etti.

 

Kebap, bakır kaplarda özenle servis edilmektedir. Bakır kaplar, sıcaklığı iyi bir şekilde muhafaza ederek kebapların lezzetini korur ve sunumunu özel kılar. Müşterilere sade veya yoğurtlu olarak sunulabilen bu özel kebap, aile geleneğini sürdüren kebapçının imzası haline gelmiştir.

 

Ailenin titizlikle koruduğu geleneksel tarifler ve özel lezzet anlayışı, müşterilere her ziyaretlerinde aynı kalite ve lezzeti sunma konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Bu sayede, kebapçı hem yerel müşterilerin hem de şehir dışından gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmiş ve kendine özgü bir marka oluşturmuştur.

 

Tarih kokan yapısı

Beşkurt tarihi kebapçılarını pek çok ünlü ismin ziyaret ettiğini ve özellikle günümüz sanat, sinema ve siyaset dünyasından birçok tanınmış kişinin buraya geldiğini, işletmenin sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda tarihî önemi ve popülerliği ile de dikkat çektiğini ifade etti. İşletme ziyaretçilere tarihi kebaplarıyla lezzetli bir deneyim sunmanın yanı sıra, tarihe bir yolculuk yapma fırsatı da sunuyor. Tarihi kebapların geleneksel tarifleri ve sunumu, müşterilere geçmişe dair bir tat ve atmosfer yaşatma amacını taşıyor.

 

“Tarihimi yaşatmaktan gurur duyuyorum” diyen Mehmet Seferi Güçel ve Mehmet Başkurt’a bizimle paylaştıkları bilgiler ve işletmelerinde gösterdikleri misafirperverlik için teşekkürlerimizi sunuyoruz.

 

Haber: Oktay Demirbağ

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00