Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


BASINDA İLİŞTİRİLMİŞ GAZETECİLİK OLGUSU

30.12.2023
Dosya

 

Savaşların, kaosların tartışıldığı ortamda iliştirilmiş gazeteciler de bu eleştirilerden nasibini almıştır. İliştirilmiş gazetecilik, yönlendirilmiş bir propaganda aracı olarak nitelendirilmektedir. 

 

Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ferdi Uzun ve İhlas Haber Ajansı Bölge Müdürü İbrahim Kılınç, iliştirilmiş gazeteciliğin tanımını ve iliştirilmiş gazetecilik hakkında bilinmeyen birçok gerçeği bizimle paylaştı.

 

İliştirilmiş gazetecilik kavramı,  işgal sonucu hayatımıza giren bir kavramdır 

Irak işgali döneminde çok sayıda gazetecinin ABD askerlerinin yanında yer alarak olayları onların gözünden aktardığını vurgulayan Ferdi Uzun, “Çünkü ABD, bu savaşı kazanabilmek için medyanın gücünün farkındaydı. Ayrıca işgali meşru göstermek için de bu yöntemi seçmişti. Öyle ki gazetecilerin birçoğu, ABD’nin zırhlı araçlarının içinden yayınlarını yapmıştı. Sermayenin olduğu yerde ‘haberi olduğu gibi vermek’ terimiyle pek karşılaşamıyoruz. Çünkü her gazetenin bir politikası var ve herkes kendi politikasına göre haberi yansıtıyor.” dedi. Bakmakla görmek aynı şey değildir, herkesin her şeye bakabileceğini ama herkesin aynı şeyi göremediğini vurgulayan İbrahim Kılınç ise, “Gazetecilikte doğrular ayrıntıda gizlidir. O yüzden iliştirilmiş gazeteci neyi ne zaman çekeceğini, yayınlayacağını bilmeli, etki ve baskı altında olmadan yayınlamalıdır." şeklinde konuştu.

 

İliştirilmiş gazeteciler gerçek haberleri yayımlamıyor 

İliştirilmiş gazetecilik ile ilgili araştırmalar yaptığını belirten Uzun, "Savaş çıkaran iktidarların kendi istedikleri gazetecileri sahaya indirdiğini ve bununla ilgili onlara sözleşme imzalattıklarını düşünürsek, haberin olduğu gibi yayımlanması pek mümkün değil." ifadelerini kullanırken, konu hakkında görüşlerini belirten Kılınç, “Elbette kimse tarafsız değildir, görüş ve inançlarına göre hareket ederler. Bana göre ekonomiye endeksli olduğu için çoğunlukla istenilen haber yansıtılıyor ama dürüstçe davranan iliştirilmiş gazetecilerimiz de var." açıklamasında bulundu.

 

İliştirilmiş gazetecilikte çarpıtılmış haber olmamalı 

Aktarımın önemini vurgulayan Uzun, “Gazeteciler savaşla birlikte ortaya çıkan dramları aktarma gayretinde olur. İliştirilmiş gazeteci, günümüzde her ne kadar güç olsa da tarafsızlığını korumalıdır. Bunun dışında savaş bölgelerinde görev alacak muhabirlerin kendi güvenliklerini sağlayacak şekilde çalışmaları gerekmektedir. Kompozit başlık ve çelik yeleklerini eksik etmemelidir. Uluslararası basın akreditelerine de sahip olmalıdır. Ayrıca gazeteciler bulundukları bölgenin coğrafî yapısını, lokasyonunu iyice öğrenmelidir. Yerel kaynaklarla nasıl iletişim kurulmalı, bunları iyice araştırmalıdır. Kesinlikle tecrübe ve eğitim gerekmektedir. Savaş muhabirliği eğitimi alınmadan savaş bölgelerine gidilmemelidir. Çünkü savaş alanlarında nerelerde durulmalı, saldırı anında nasıl davranılmalı gibi konular hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. En önemli unsur şüphesiz ki canınızı hiçe sayarak çalışmaktır. Gazeteciliğin ilkelerinin göz ardı edilmemesi lazım. Vicdanı tercih etmeleri gerekiyor. Çünkü savaşta birçok kişi hayatını kaybediyor. Kişisel arzuları ve cüzdanını düşünen güç odaklarının istediği haberleri değil, gerçeği yansıtmaları gerekiyor." dedi.

 

İliştirilmiş gazeteciliğin Türkiye’deki boyutunu ifade edemeyiz

Buna ilişkin herhangi bir veri ya da istatistik olmadığını, bir tahminin olmadığını söyleyen Uzun, “Bu kavram her ne kadar savaş döneminde ortaya çıksa da günümüzde şirket ve sermaye sahipleri de benzer yöntemi kullanmaktan çekinmemiştir. Çünkü sermayenin veya şirketlerin olduğu yerlerde bu kavrama bürünmüş gazetecileri görmek mümkün olacaktır. Ne yazık ki birçok şirket, çalıştırdığı gazeteciyi kendi düşüncesi veya politikasıyla iliştirerek çalışmasını istemektedir. Bundan dolayı olaylar taraflı bir şekilde kamuoyuna yansıtılmaktadır." şeklinde konuştu.

 

Yaptığımız röportajda iliştirilmiş gazetecilik ile ilgili merak ettiğimiz soruların yanıtını bulduk. Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ferdi Uzun ve İhlas Haber Ajansı Bölge Müdürü İbrahim Kılınç'a bizlere verdiği kıymetli bilgilerden dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz.

 

Haber: Göksu Ocaklı

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00