Ülkemizde pideleri ile ün salan yerler arasına giren Aydın’ın Bozdoğan ilçesi, kaymaklı pideleri ile gurmelerin lezzet durağı olmaya devam ediyor.
Aydın’ın Bozdoğan ilçesinin nam salan kaymaklı pidesi ülkemizin sevilen pideleri arasında yer alıyor. Sıcak pidenin üstünde servis edilen manda kaymağı ise eriyerek bir lezzet şöleni oluşturuyor. Vedat Milor ve Ömür Akkor gibi birçok gurme yenilmesi gereken pidelerden birisi olduğunu söylüyor. Meşhur Bozdoğan kaymaklı pidesinin 40 yıllık ustası Ahmet Aydın ile bu lezzet şöleni üzerine görüştük.
“İlk iş yerim 3 masalık bir yerdi”
Bulaşıkçılıkla başlayıp bugün işletme sahibi olan Ahmet Aydın, meşhur Bozdoğan kaymaklı pidesini ve bu işe başlama hikayesi hakkında, “Bu işe çocukluktan çırak olarak başladım. Bulaşık yıkayarak başladığım bu işte, yıllar geçirdikçe buraya kadar geldim. Askere gidip geldikten sonra işletmeci olarak bu işe devam ettim. İlk iş yerim üç masalık bir yerdi. 1982 ve 1983’te Marmaris ve Aydın’da olmak üzere iki şubem vardı. Buradaki iş yeri zarar etti, biz de birini tercih etmek zorunda kaldık. Ben de aileme bakmak ve yanlarında olabilmek için Marmaris’i arkadaşıma devrederek, burayı tercih ettim. Burada devam ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
“100 senelik Bozdoğan kültürü”
Bozdoğan’ın manda kaymaklı pide tarifi ve çeşitleri hakkında Aydın, “Manda kaymağını pidenin içine koymuyoruz. Pide çıktıktan sonra üzerine bazı yerlerde margarin, bazı yerlerde tereyağı koyarlar. Biz ise peynir ve tahinlinin üzerine manda kaymağı koyarız. Bozdoğan'ın kültürü budur. Pideyi kaymaksız servis ederseniz gelen müşteri kalkıp gider. Önce kaymağın var mı diye sorar ve sonra tahinli, peynirli pide yer.” dedi. Manda kaymağını pidelerde kullanma fikrinin ustasının zamanından geldiğini ve en az 100 senelik mazisi olduğunu söyleyen Aydın, “Sadece kaymağı değil etiyle, peyniriyle, hamuruyla, pişirme yöntemiyle, fırının ısısıyla ve ustasının verdiği el emeğiyle oluşan bir lezzettir. Hepsi birbiriyle bağlantılıdır, 100 senelik Bozdoğan kültürü diyebiliriz.” dedi.
“Sadece en güzel malzemeyle olacak şey değil”
Malzemelerin kalitesinin ayrı ayrı önemi olduğunu, temin edilen yerlerin özenle seçilmesi ve dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Aydın, pidelerinin sırrını ve tarifini ise, “Kaymağı, eti ve peyniri güvendiğimiz, bildiğimiz kişilerden alıyoruz. Önceden köy yumurtası kullanırdık ama şimdi yetmediği için dışarıdan yumurta temin ediyoruz. Sırrını şöyle söyleyeyim; kullandığın malzeme, çalışanların el becerisi, fırının kıvamı ve alınan malzemelerin kalitesi ile bir bütün oluyor. Sadece en güzel malzemeyle olacak şey değil. Yani malzeme kaliteli olsa dahi yapan kişi veya fırının kıvamı iyi olmazsa o pide güzel olmaz. Hepsi bir bütün halinde iyi olursa, kaliteli ve lezzetli pideler ortaya çıkar.” şeklinde ifade etti.
“Hepsine talep var”
Bozdoğan ilçesinde farklı çeşitlerin bulunduğu ve üzerine manda kaymağının konulduğu birçok pide çeşidi mevcuttur. Pidelerin tadımının sonunda tatlı niyetine sunulan tahinli pide ve gelen talepler hakkında Aydın, “Yuvarlak kıymalı, pastırmalı, pastırmalı yumurtalı, kuşbaşılı, kuşbaşılı kaşarlı, kıymalı, kıymalı kaşarlı, peynirli yumurtalı, kaşarlı yumurtalı, sade kaşarlı gibi çeşitlerimiz var. Bir de soğan, domates, pırasa, maydanoz, dereotu, çökelek ve zeytinyağından oluşan bizim çörek dediğimiz bir çeşidimiz var. Hepsine talep var ancak daha ağırlıklı olarak kıymalı ve peynirli pidelerimiz rağbet görüyor. Ama kalabalık bir aile geldiği zaman biz hepsinden ikram etmeye çalışıyoruz. En sonunda da tahinlisi yani tatlısı geliyor. Müessesemize daha önce Vedat Milor, Ömür Akkor gibi gurmeler ve Haluk Levent gibi ünlülerin ziyareti olmuştu.” dedi. Ahmet Aydın, son olarak yolu düşenlerin kültürel yemekleri, tarihi güzellikleri ve özellikle Bozdoğan’ın manda kaymaklı pidesini tatmaya beklediklerini söyleyerek sözlerini noktaladı.
Lezzete lezzet katması ile ünlenen manda kaymaklı pidesi, Bozdoğan ilçesinin yıldızıdır. Lezzetini yalnızca kaymaktan değil, fırının ateşinden, ustasının elinden alarak sofralara gelen kaymaklı pidenin, otlu, peynirli ve kıymalı gibi çeşitleri varken tahinli pidesi de tatlı olarak servis ediliyor.
Haber: Harun Kahya
Fotoğraf: Evrim Tuna Şahin
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...