Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


BAKIŞ AÇINIZI DEĞİŞTİRECEK SPOR: AMERİKAN FUTBOLU

13.11.2022
Spor

 

Aydın’da bir ilk olan ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi öğrencilerinin kurmuş olduğu ADÜ Thunders takımı, Amerikan futbolunu üniversite bünyesindeki öğrencilere tanıtma gayretinde. Amerikan futboluna farklı bir bakış kazandırmak isteyen ADÜ Thunders takımı üyeleri imkanlar dahilinde ellerinden geleni yapıyorlar.

 

Türkiye'de Amerikan futbolunun (Korumalı Futbol) gelişimi, 1990’lı yılların başında üniversite takımlarının kurulması ile başlamıştır. Boğaziçi, Marmara ve Hacettepe üniversiteleri bu sporun öncülüğünü etmiş üniversiteler arasındadır. 

 

ADÜ’nün ilk korumalı futbol takımı:

Adü Thunders Takımı, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin ilk korumalı futbol takımı. Öğrencilerin önderliğinde kurulan takım, üyelerinin gerek istekli oluşu, gerek konu ve yetenek bakımından donanımlı olmaları gelecek vaat eden bir takım olduklarını hissettiriyor. Bünyesinde 40 öğrenci barındıran takım, şu an profesyonel lige aktif olarak katılmasa da üniversite takımı olarak eğitimlerine devam etmektedir.

 

Gelin bir de Amerikan futbolunu Adü Thunders Takımı üyelerinden dinleyelim;

Sezon başında seçmeleri düzenlenen takıma birçok fakülteden öğrencinin katılım gösterdiğini söyleyen takım kaptanı Ahmet Can Ter, üniversite öğrencilerinin yoğun ilgisinden dolayı memnun olduklarını ve bir an önce çalışmalara başlayarak kısa sürede gelişme kayıt edeceklerine olan inancının tam olduğunu belirtti. Takımda gard pozisyonunda oynayan takım kaptanı Ahmet Can Ter, “Takım kaptanı olmak sadece takımı yönetmek değildir. Ben aslında birlik, beraberlik ve samimiyet kurduğum arkadaşlarımla bu takıma yardımcı oluyorum. Aramızda asla alt üst ilişkisi olmadı. Spordaki yetkinlik açısından maçın gidişatını yönetmek elbette takım kaptanının görevidir. Her oyuncu arkadaşımızın oyun esnasında bir görevi olduğu gibi benim de oyunda ki görevim bu” diye belirtti. Takımı kurmanın ve ilerleme kaydetmenin gururunu yaşadığını belirten Ter, “Ayrıca önceliğimiz Türkiye’deki liglere çıkmak, sonrası için daha büyük hedeflerimiz var. Takımdaki arkadaşlarımın başarılarını takdir ediyorum. Her biri oyundaki görevlerinde oldukça özverili davranıyorlar. Bu da takımın kaptanı olarak beni oldukça mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.

 

Işık her zaman vardır, sadece açığa çıkması gerekir!

Bu sporun kişiye farklı bir bakış açısı kazandırdığını dile getiren takım üyelerinden Altuğ Ok, “Herhangi bir şeye ait hissetmek insanın en temel iç güdüsüdür. Bu bazen bir insan, bazen bir yer, bazen de bir spor dalı olabilir. Benim de aitlik hissettiğim alan spordan yana oldu. Amerikan futboluna başlamak hem beni  hem de çevremi olumlu yönde değiştirdi dedi. Bir sporcu için kendine güvenmenin oldukça önemli olduğunu ve inancın devam ettiği sürece başarının asla gecikmediğini ifade eden Ok, kendinde gördüğü değişikliklerden şöyle bahsetti: “Günlük hayatım bir düzene girdi. Fiziksel olarak daha da güçlü bir yapıya sahip oldum. Ayrıca olumsuzluklara karşı bakış açım da değişti. Çünkü bu hayatta her şekilde zorluklarla karşılaşabiliyoruz ama bir spora ve bir takıma ait olmak benim kendimde gördüğüm ışığı daha da parlattı. Bu yüzden kendimin ve potansiyelimin farkına vardım.”

 

“Ben değil, BİZ!”

Yapılan sporun takım işi olduğundan bahseden Erol Samet Ağırağaç, dostluk bağının aralarındaki en güçlü duygu olduğunu dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: “Amerikan futbolu, benim için özetle dostluk ve aile demek. Burada hepimiz birbirimizi seviyor, koruyor ve kolluyoruz. Hem saha içinde hem saha dışında birbirimizin eksiklerini gidermeye çalışıyoruz. Hepimizin birbirimize karşı sorumlulukları var. Eğer birimiz bile bu sorumlulukları yerine getirmez ise sadece kendisini değil takımı da zor duruma sokacağının bilincinde.”  Antrenman içerisinde ve sosyal hayatlarında ki tutum ve davranışlarına dikkat ederek takıma zarar verecek her türlü alışkanlıklardan veya söylemlerden kaçındıklarını dile getiren Ağırağaç, “Bu sorumluluğun farkında olarak adımlarımızı atıyoruz. Farkında olmadan gelişen durumlar için ise bu durumu nasıl düzeltebileceğimiz hakkında birbirimizle fikir alışverişi yaparız. Birey olarak değil de takım olarak hareket ederek iyi ve kötü sonuçlanacak her durumda birbirimizi destekleyerek ilerliyoruz.. Bu da bizim takıma olan güvenimizin ve bağlılığımızın en temel göstergesidir.”

 

Görünenin aksine

Hücum sporlarının başında gelen Amerikan Futbolu, oldukça sert bir spor olarak görülse de izlenilen ile yaşanan arasında oldukça fark var. Güç ve hakimiyet gerektiren bu sporda sert çarpışmalar elbette yaşanıyor. Ama sporcunun zarar görmemesi adına bir çok ekipman bulunmakta. Bu nedenle zarar oldukça azami miktara indirgeniyor. Riskler ve sakatlanmalar, her spor dalında olduğu gibi bu spor dalı için de geçerli fakat gerekli önlemler alındığı takdirde hem oyuncu hem de izleyici için oynaması ve izlemesi oldukça keyifli bir spor haline geliyor.

 

Yeni sezonun başlamasıyla birlikte antrenmanlara başlayan ADÜ Thunders Takımı, ilerleme kaydetmede oldukça başarılı. Ekipman eksiğinin giderilmesi ile birlikte antrenmanlarda ve maçlarda  yaşanacak olası kazaların önüne geçileceğine dikkat çeken takım üyeleri potansiyellerinin daha da öne çıkmasını sağlayacak sponsorlar ile görüşmeler sağlıyor. Takım üyeleri, ileride gelecekleri noktanın şimdiden hayalini kurduklarını, çıktıkları bu uzun yolculukta Türkiye’de hatırı sayılır takımlar arasına girmenin, başarı basamaklarının ilk adımı olduğunu ifade ettiler.

 

 

Haber: Özlem Kara

Fotoğraf: Sude Anğiş

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00