Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görevli Dr. Öğr. Üyesi Servet Akyüz ile bademcik taşı (tonsillolit) hastalığı üzerine bilinmeyenler hakkında bir röportaj gerçekleştirdik. Dr. Öğr. Üyesi Akyüz, bizlerle konu hakkında oldukça önemli bilgiler paylaştı.
Bademcik taşları boğazda yanma, yutkunma, ağız kokusu gibi sıkıntı verici belirtiler göstermektedir. Bademcik taşı ya da tıp diliyle tonsilllolit adıverilen hastalık bademciklerdeki gözenekler arasında beyaz ve gri renkli olarak görülebiliyor. Bademcik taşı ile ilgili merak ettiğimiz soruların yanıtını almak için Aydın Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Servet Akyüz'e yönelttik.
Öncelikle kendinizden bahsedebilir misiniz?
2002 Uludağ Üniversitesi mezunuyum. Uzmanlık eğitimimi Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde aldım. 2012-2018 yılları arasında Karaman Devlet Hastanesi'nde çalıştıktan sonra şu an bulunmakta olduğum Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nde görev yapmaktayım.
Bademcik taşı nedir?
Bademciklerimizi ağız içerisinde dil kökünde sağ ve sol olmak üzere bir çift organ olarak tanımlayabiliriz. Bağışıklık sistemi ile ilgili olan bu organın çoğu kişinin doğumundan itibaren tekrarlayan bademcik enfeksiyonlarına maruz kalıyor. Bu geçirilmiş enfeksiyonlara bağlı bademciklerimizin üzerinde küçük çukurlar oluşuyor. Özetle yemek artıklarının çukurlarda birikmesi sonucu bademcik taşı oluşuyor. Hayati tehlikesi olmasa da kronik boğaz ağrılarına, ağız kokusu gibi sorunlarına yol açıyor. Hastayı rahatsız edici sorunlara yol açıyorsa cerrahi müdahalelerle hastanın şikayetlerini giderebiliyoruz.
Bademcik taşı neden olur?
Ağız sağlığına dikkat etmeyen kişilerin bademcik üzerindeki çukurlardaki kalıntıların kalıcı olarak yerleşmesiyle bademcik taşı oluşmaktadır.
Bademcik taşının belirtileri nelerdir?
Bademcik taşının belirtileri uzun süre devam eden boğaz ağrısı ve yanmalar şeklinde görülebilir. Aynı zamanda hem çevre için hem hastanın kendisi için rahatsız edici düzeyde ağız kokusuna da yol açabilir ve en rahatsız edici belirtisi ise boğazda yabancı bir maddeyle birlikte batma hissini yaşamasıdır.
Bademcik taşının tedavisi nasıl oluyor?
Tabii her bademcik taşını tedavi etmiyoruz. Çoğu hastada muayene sırasında bademcik taşını görüyoruz ve hasta bunun farkında değilse hastayı rahatsız eden belirtiler göstermiyorsa tedavi gerektirmiyor. Belirtiler yoğun olduğu takdirde anestezi altında, cerrahi yöntemlerle bademciklerin yüzey kısmını tıraşlama dediğimiz yöntem kullanılmaktadır. Zemin hazırlayan çukurlar ortadan kaldırılmış oluyor. Eğer hastanın çok büyük şikayetleri varsa bu sefer de bademcikler tamamen alınarak şikâyeti ortadan kaldırılabiliyor.
Bademcik taşı neden ağız kokusu yapar?
Aslında kötü kokuyu oluşturan faktör boşluklarda çoğalan bakterilerden kaynaklanıyor, bademciklerin oluşturduğu toksinlerde kötü koku olarak yansıyor.
Bademcik taşı tedavi edilmediğinde nelere yol açar?
Tedavi edilmediğinde kronik iltihaplı süreç oluşur. Hasta sürekli rahatsız edici belirtiler ile yaşamak zorunda kalır. Enfeksiyon bademciklerden vücuda doğru yayılıp yaygın enfeksiyonlara yol açabiliyor. İşte bu risklerin ortaya çıkmaması için müdahale edilmesi gerekiyor.
Bademcik taşı hastalık bulaşıcı mıdır?
Bademcik taşı hastalığı bulaşıcı değildir. Bademcik taşının kendisi viral ya da enfeksiyonel değildir.
Bademcik taşından korunma yolları nelerdir?
Ağız bakımını önem verilmeli ve 6 ayda bir diş hekimine başvurulmalı. Aynı zamanda tuzlu su ya da hekimin önerdiği ilaçla gargara yapılmalı.
Dr. Öğr. Üyesi Servet Akyüz ile yaptığımız röportajda bademcik taşı ile ilgili aldığımız bilgiler sayesinde doğru tedavi ve iyi bakımla korunabileceğimizi öğrenmiş olduk. Bu hastalığın ciddiyetini ve sürecin nasıl ilerlediğini öğrendik. Sağlıklı bir yaşam için, nelere dikkat edilmesi gerektiğini bizimle paylaştı. Kendisine vermiş olduğu kıymetli bilgilerden dolayı çok teşekkür ederiz.
Haber: Göksu Ocaklı
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...