Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


AYDIN VALİSİ AKSOY: “EN BÜYÜK DÜŞMANINIZIN CEHALET; EN BÜYÜK DOSTUNUZUN İSE GÜZEL AHLAK OLDUĞUNU UNUTMAYIN.”

30.05.2023
Yaşam

 

Vali, bir ilin en üst düzey yöneticisi ve temsilcisidir. Valiler, hükümet tarafından atanır ve ildeki yürütme gücünü temsil eder. Aydın Valisi Hüseyin Aksoy ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, Aydın ili ve gençlik konularına odaklandık. Görev yaptığı il ve ilçelerdeki üstün başarılarından dolayı çok sayıda takdirname ve teşekkür belgesi alan Aksoy, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin önemi hakkındaki görüşlerini de bizlerle paylaştı.

 

Daha önce Muğla, Mersin, Samsun, Diyarbakır ve Kocaeli illerinde valilik görevini yürüten Aksoy, 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Aydın Valisi olarak tayin edilmiştir. Aksoy ile makamında gerçekleştirdiğimiz bu keyifli ve değerli röportaj ile sizleri başbaşa bırakıyoruz.

 

Sayın Valim, öncelikli olarak kendinizi tanıtır mısınız?

1963 yılında Trabzon ili Köprübaşı ilçesinde doğdum. İlkokul ve ortaokulu burada tamamladım. 1980 yılında Trabzon Lisesi’nden mezun oldum ve aynı yıl Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini kazandım. 1984 yılında fakültenin Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldum. 1985 yılında Trabzon Kaymakam Adayı olarak (73. Dönem) göreve başladım. Vakfıkebir, Alucra ve Arsin Kaymakam Vekillikleri’nde bulundum. 1988 yılında kaymakamlık kursunu üstün başarı ile tamamlayarak yeni kurulan Isparta ili Aksu Kaymakamlığına Kurucu Kaymakam olarak atandım. Aksu Kaymakamlığı görevini yürütürken 1990-1991 yılları arasında yabancı dil eğitimi ve yönetim yapısı üzerine incelemede bulunmak üzere ABD 'de bulundum. 1991 yılında yine Kurucu Kaymakam olarak yeni kurulan Rize Hemşin Kaymakamlığı’na atandım. Hemşin Kaymakamlığı görevi sırasında yaklaşık bir yıl süre ile Rize Pazar İlçesi Kaymakamlığını vekâleten yürüttüm. 1993 yılında Malatya Yeşilyurt Kaymakamlığı’na atandım, 1995 yılında İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği’ne atandım. 1996 yılında Mülkiye Başmüfettişi oldum. Teftiş Kurulu’nda bulunduğum süre içerisinde Teftiş, inceleme ve araştırma, özel denetim, soruşturma gibi birçok farklı görevi yerine getirdim. Mülkiye Başmüfettişi kadrosunda iken; 1997 yılında Başbakanlık İnsan Hakları Koordinatör Üst Kurulu Sekreteryasında İçişleri Bakanlığı temsilcisi olarak görev aldım. Bu süre içerisinde insan haklarının korunması ve geliştirilmesi noktasında yapılan birçok çalışmaya katkıda bulundum. Bazı kanun tasarı taslakları çalışmalarında görev aldım. 2000 yılında İçişleri Bakanlığı Genel Sekreterliği görevine getirildim. Yaklaşık 1.5 yıl bu görevde bulundum. 2001 yılında Muğla Valiliği’ne atandım. 4 yıl 3 ay bu görevi yürüttüm. 2006 yılında Mersin Valiliği’ne atandım. 4 yıl 4 ay bu görevi yürüttüm. 2010 yılında Samsun Valiliği görevine atandım.4 yıl 4 ay bu görevi yürüttüm. 2014 yılında Diyarbakır Valiliği görevine atandım. 2 yıl 9 ay bu görevi yürüttüm. 2017 yılında Kocaeli Valiliği’ne atandım. 3 yıl bu görevi yürüttüm.

09.06.2020 tarih ve 2020/274 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Aydın Valiliğine atandım ve bu göreve 18.06.2020 tarihinde başladım.

Görev yaptığım ilçe ve illerdeki çalışmalarımdan dolayı çok sayıda Takdirname ve Teşekkür Belgesi aldım. Resim öğretmeni Hülya AKSOY Hanımefendi ile evliyim ve 1994 doğumlu Mehmet Erdoğan isimli bir çocuk babasıyım.

 

Merhum Başbakan Adnan Menderes’in memleketi Aydın’da Vali olarak görev yapıyor olmanızla ilgili duygu ve düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz? 

Merhum Başvekil Adnan Menderes’in doğup büyüdüğü Aydın, dünyanın en güzel şehirlerinden birisi. Her yeri şehit kanıyla yoğrulmuş vatan parçasıdır. Şunu önemle vurgulamak istiyorum ki, Aydın’ı Aydın yapan; Aydın’da yaşayan insanların maddi ve manevi güzellikleridir. Aydın için çalışan, sorunlarıyla, ihtiyaçlarıyla dertlenen, varlıklarıyla Aydın’ı güzelleştiren değerli halkımıza teşekkür etmek istiyorum. Onlarla hizmet bayrağını, inşallah daha yükseklere taşıyacağız.

 

Aydın Valisi olarak eğitim alanında gerçekleştirmeyi düşündüğünüz projelerinizi bizimle paylaşır mısınız?

İlimiz Aydın’ın tüm okullarında çocuklarımızı, uygarlığın yetişkin bir üyesi yapmaya, gelişen teknolojiyi yaşam biçimi haline getiren, eleştirmekle kalmayıp, çözüm üreten bir nesil olarak yetiştirmeye çalışmaktayız. Tüm kurumlarımızla bunun bilincindeyiz. Öğrencilerimize en iyi eğitim hizmetini sunmaya devam edeceğiz.

 

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ile göreve geldiğiniz günden bugüne önemli işbirliklerine imza attınız. Üniversitenin Aydın’a katkısını bu bağlamda değerlendirir misiniz?

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, ilimizin gelişmesinde ve yarına daha güzel taşınmasında önemli görevler üstlenmektedir. Bu katkıların artarak devam edeceğine yürekten inanıyorum. Bünyesinde fakülteler, yüksekokullar, meslek yüksekokulları, enstitüler, araştırma merkezleri bulunan, uluslararası standartla eğitim öğretim sunan, nitelikli eğitim kadrosu, kaliteli eğitim sistemi ve gittikçe artan bilimsel çalışmalarıyla, gerçekleştirdiği değişim programlarıyla hizmete sunulan ve devam eden yatırımlarıyla her geçen gün büyüyen, binlerce öğrencimizi geleceğe hazırlayan üniversitemizin ulaştığı düzeyi ve diğer üniversiteler arasındaki saygın konumunu da memnuniyetle karşılıyorum.

 

Üniversite ve şehir işbirliği çerçevesinde gerek sosyal sorumluluk gerek bilime katkı gerekse şehir ekonomisine fayda sağlama noktasında hangi çalışmaları hayata geçirmeyi hedefliyorsunuz?

Üniversiteler; toplumun yarınlarına dönük umutlarını, düşüncelerini, özlem ve yaşam biçimlerini programlarına alarak bir anlamda geleceği inşa ederler. Yine üniversiteler; bir yandan ülkemizin kalkınması için gerekli olan nitelikli insan gücünü yetiştirirken, diğer taraftan da özgür ve evrensel düşüncenin, birlikte yaşama ve ötekini anlama kültürünün yerleşmesine önemli katkı sağlar. Sevinerek ifade etmeliyim ki bu katkı gittikçe artmaktadır. 

Dünyanın pek çok yerinde başarılı bir şekilde uygulanan üniversite-sanayi işbirliğini ilimizde de yaygınlaştırmalıyız. Üniversitemizin ürettiği bilim, teknoloji ve tecrübenin reel sektörle buluşması Aydın’ın ekonomik ve sosyal gelişiminin temel dinamiği olacaktır. Bu alanda kamu kurumlarına ve müteşebbislerimize de büyük görevler düşmektedir. Bilgi talep edilmeli, bilgiye kıymet verilmeli ve doğru bir şekilde kullanılmalıdır. Bu ve benzeri konularda Üniversitemizle yakın işbirliği halinde olmaya devam edeceğiz.

 

Başarılı bir yönetici olarak, öğrencilere başarıya ulaşmaları için neler tavsiye edersiniz?

Sizler ülkemizin ümitleri, istikbali ve yarınlarısınız. Bunun için bizler bütün hayallerimizi sizlerin üzerinden kuruyoruz. İnanıyoruz ki yarınların Türkiye’si sizlerle aydınlık, sizlerle mutlu, sizlerle daha gelişmiş ve kalkınmış olacaktır. Toplumun ihtiyaç duyduğu hamleleri yapabilecek tek güç, bilimle donatılmış aydın bireylerdir. En büyük düşmanınızın tembellik ve cehalet; en büyük dostunuzun ise güzel ahlak; en güçlü silahınızın da bilgi olduğunu asla unutmayın. Sizler vasıtasıyla tüm öğrencilerimize sürekli okumayı ve düzenli olarak çalışmayı tavsiye ediyorum.

 

Gençlerin hangi alana yönelmelerini tavsiye edersiniz?

Gençlere tavsiyem; sevdikleri ve yapmaktan heyecan duyacakları bir işi, bir mesleği tercih etmeleri yönündedir. Gençlerimiz, tercihlerini yaparken mutlaka sevdiği ve yaparken heyecan duyacağı bir şekilde kullanmalıdırlar. Eğer tercihlerini bu noktada kullanmadılarsa, yaptıkları işten keyif almıyorlarsa, mutlu olamıyorlarsa başarı şansları pek olmuyor. Ben hep şunu söylerim: “Yaptığınız işten heyecan duyacaksınız”. Eğer heyecan duymuyorsak kendi kendimizi sorgulayacağız. Başka bir alanda, hangi işi yapabiliriz arayışı içerisine gireceğiz. Başarılı olabilmek için de mutlaka çalışmak mecburiyetindeyiz. Çalışmadan başarıyı yakalamak mümkün değildir.

Zaman zaman çalışmadan başarılı olmak istisna da olsa olabiliyor. Bunlar geçici başarılardır ve bu başarılar asla bizi yanıltmamalıdır. Bir şey istiyorsak, başarmak istiyorsak mutlaka çalışmak mecburiyetindeyiz. Bir konuda sabit kalınmamalı farklı düşünceler ortaya atılmalıdır. Zaman zaman anne babalar çocuklarının iyiliği için kendilerine göre doğrularını anlatmak isterler. Anne babalarınızı dinleyin. Fakat onların söylediği meslek sizin kafanıza uymuyorsa ailenizle bu konuyu ciddi bir şekilde görüşün, konuşun ve hep birlikte ortak bir kararla, kendinizi mutlu hissedeceğiniz, o mesleği tercih edeceğinizde daha başarılı olacağınız bir alana kayma noktasında tercihinizi yapın.

 

Bu keyifli ve değerli röportaj için Aydın Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’a teşekkür ederiz.

 

Haber: Yankı Köseoğlu

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00