Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


“AYDIN PANDEMİDE ŞANSLI BİR İL”

09.04.2022
Sağlık

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgın sürecinde neredeyse sona gelindi. Etkisi oldukça azalan salgın sürecinde ülkemiz ve dünya çapında birçok kayıp verildi. Ülkemizde görüldüğü günden bu yana 97 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti.

Maske zorunluluğunun belirli alanlarda kalkması, normalleşme sürecine girmemizin yanında, hem Aydın ili bugün salgın sürecinde ne durumda, ne gibi tedbirler devam ediyor ve aşılanma oranları ne vaziyette gibi soruların cevabını almak için hem de genel olarak Aydın’da sağlık alanında yapılan faaliyetlerle ilgili bilgi almak için Aydın İl Sağlık Müdürü Osman Açıkgöz ile görüştük.

''Aydın pandemide en güvenli kentlerden biri''
Vaka oranlarının oldukça düştüğü Aydın’da, bugün ki durumun oldukça iyiye gittiğini ifade eden Aydın İl Sağlık Müdürü Açıkgöz, ‘‘Biz Aydın olarak biraz daha şanslı bir iliz. Sebebi de şu, koronavirüsün ilk görüldüğü zamanlarda Çin’den bir kafile geldi Aydın’a. Tabi bunlar koronavirüslü anlamında söylemiyorum. Ama biz ilk defa filyasyon çalışmasına o zaman bakanlıkla beraber istişarelerde bulunarak başlamış olduk. Beraberinde Aydın, kendi içerisinde sağlık ekipleri açısından çok şanslı bir il. Saha ekiplerimiz büyük bir motivasyonla görevlerini yerine getirdiler. Bu durumda bizi başarıya götüren en büyük etmen.’’ dedi.

Pandemi döneminde başta sağlık çalışanlarının, emniyet güçlerinin, kolluk kuvvetlerinin oldukça emeği olduğunu dile getiren Açıkgöz, ‘‘Koronavirüs salgının başladığı zamana dönüp bir bakmak lazım aslında. İlk başladığı ve çok yoğun olduğu zamanlarda birçok kişi sağlık çalışanları ile aynı asansöre binmek dahi istemedi. Ancak sağlık çalışanları çok büyük bir risk alarak hastanede koronavirüslü hastaların her birine temas ettiler. Halkımız koronavirüslü hastalardan uzak durup kaçarken bizler bunları yaptık. Bundan dolayı da elbette koronavirüse yakalanan sağlık çalışanlarımız oldu. Bunun dışında hastane dışından olduğunu düşündüğümüz koronavirüse yakalanıp vefat eden iki arkadaşımız oldu. Bu durum için çok üzgünüz ve yakınlarına da baş sağlığı diliyoruz. Sağlık çalışanlarımız ilimizde koronavirüsle mücadele konusunda büyük bir özveri gösterdi. Halen daha göstermeye devam ediyorlar. Biz Aydın’da 16 bine yakın sağlık çalışanı ile beraber çalışıyoruz. Ve müthiş bir sistemimiz var. Günlük yaklaşık olarak, 4 bin 5 bin PCR testi yapacak kapasitemiz söz konusu ve bu testlerin yapımının ardından bizler dakikalarla yarışıyoruz. Bunların hepsi sahada çalışan ekibimiz sayesinde. Aydın’da herkes koronavirüsle mücadele kapsamında büyük bir özveri ile savaşıyor.’’ cümlelerini dile getirdi.

‘‘Pandemi süreci her türlü sistemi zorlayan bir süreçti’’
Açıkgöz, ‘‘Elbette ki pandemi son derece her türlü sistemi zorlayan bir süreç oldu. Ancak bizler sistematik bir şekilde çalıştık. Uyum içerisinde çalıştık. Fakat geçtiğimiz yıl ekim ayında İzmir’de meydana gelen depremin üzerinden geçen 15.günde, Aydın ilinde vaka sayılarında bir patlama meydana geldi. O dönemde hastanelerimizdeki acil servislerimiz, yoğun bakımlarımız ciddi anlamda önemli bir dolgunluğa ve doygunluğa ulaştı. Ancak bizler özverili çalışmalarımız sayesinde o günlerinde üstesinden geldik. Bu süreçte yorulmadan usanmadan çalışan sağlık çalışanlarımıza minnet duyuyorum.’’ şeklinde konuştu. 

Sağlık Bakanlığınca haftalık bazda açıklanan koronavirüs vaka haritasına bakıldığında özellikle son üç haftada Aydın’ da vaka sayıları düşüşe geçti. Bu durumda hem Aydınlıların hem de sağlık çalışanlarının beraber koordineli şekilde çalıştığını söyleyen Açıkgöz, ‘’Bizler hala kurallara uyulduğunu düşünüyoruz en azından bizim ilimiz için. Tabi ki gevşeme söz konusu. Ancak ekip arkadaşlarımız ile beraber hala kurallara uyulması gerektiğinin vurgusunu yapıyor ve salgının henüz bitmediğini dile getiriyoruz.’’ dedi.

‘‘Grip gibi mevsimsel bir hastalık olacak mı, yaşayıp göreceğiz’’
Hem Türkiye’de hem de dünyada yapılan araştırmalar sonucunda Covid-19 salgınının yavaş yavaş influenza (grip) gibi mevsim geçişlerinde görülen bir hastalığa dönüşeceği yönünde bir düşünce hakim. Müdür Açıkgöz bu duruma ise, ‘‘Bakıldığında bu durum hakkında konuşmak henüz çok zor. Bu durumu ancak yaşayarak öğrenebiliriz. Elbette virüste evrilmeler söz konusu olacak ki oldu da. Örnekleri de mevcut. Bakalım önümüzde ki zaman diliminde mevsimsel bir hastalık mı olacak yoksa geldiği gibi kaybolup gidecek mi?’’ ifadelerinde bulundu.

Aydın’daki aşılanma oranlarına da değinen Açıkgöz, ‘‘Aydın’da aşılama oranlarımız çok şükür ki iyi vaziyette. Özellikle gençlerimizin aşılanması için çok çaba sarf ettik. Hala da sarf etmeye devam ediyoruz. Unutmayalım ki salgın hala bitmiş değil, etkisi de devam ediyor.’’ dedi.

Son olarak sağlık çalışanlarına teşekkür ederek, röportajı sonlandıran Müdür Açıkgöz, ‘‘İlk günden bugüne büyük bir özveri ile çalışan sağlık çalışanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu bir iş aslında bir ekip işidir. Omuzlarında büyük bir yük olan sağlık çalışanlarımız bizlerin baş tacıdır. İyi ki varlar.’’ diyerek ülkemiz ve tüm dünya için sağlık çalışanlarının önemine vurgu yaptı.

 

Haber & Fotoğraf: Şevval Ateş

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00