Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde Kuşadası Limanı’nın kruvaziyer turizminde büyük bir başarıya imza attığını duyurdu. Bakan Uraloğlu’nun paylaştığı verilere göre Kuşadası Limanı, 330 kruvaziyer gemisiyle Türkiye’nin en fazla gemi ağırlayan limanı oldu ve 534.982 bin yolcu sayısıyla da bir rekor kırdı. Türkiye’nin en büyük kruvaziyer limanlarından biri olan Kuşadası Limanı, sunduğu tarihi ve kültürel zenginliklerle hem kruvaziyer şirketlerinin hem de turistlerin gözde duraklarından biri olmaya devam ediyor.
Türkiye’nin kruvaziyer turizminde önemli bir konuma sahip olan Kuşadası, her yıl binlerce turisti ağırlayan limanı ve tarihi destinasyonları ile dikkat çekiyor. Pandemi sonrası kruvaziyer turizminin hızla toparlandığını belirten Kuşadası Otelciler Derneği (KODER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Tacettin Özden ve Aydın Turist Rehberleri Odası Başkanı Ozan Gündüzalp, kruvaziyer turizminin Kuşadası için önemini bizlere anlattı.
Kuşadası için büyük bir fırsat
Kruvaziyer turizmi, Kuşadası ekonomisine ve istihdamına büyük katkı sağlamaya devam ediyor. Kuşadası Otelciler Derneği (KODER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Tacettin Özden, Kuşadası’nın kruvaziyer turizminde önemli bir konuma sahip olduğunu belirtti. Kruvaziyer turizminin daha verimli hale gelmesi için yerel yönetimler, oteller, restoranlar ve turizm acenteleriyle iş birliği içinde planlı çalışmalar yürütülmesi gerektiğini belirten Gündüzalp, “Kruvaziyer turizmi, Kuşadası için büyük bir fırsat. Eğer doğru adımları atarsak bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirebiliriz.” diye konuştu.
Kuşadası bir cazibe merkezi
Kruvaziyer turizminin Kuşadası’na sağladığı ekonomik katkının büyük olduğunu vurgulayan Özden, “Liman yılda 1 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlıyor. Bu durum başta kuyumcular, halıcılar, hediyelik eşya satıcıları, tekstil mağazaları, restoranlar ve seyahat acentaları olmak üzere Kuşadası’ndaki ticari faaliyetleri canlı tutuyor. Ekonominin yaklaşık yarısını bu sektör oluşturuyor.” dedi. Turistler için daha etkili tanıtımlar yapılması gerektiğini söyleyen Gündüzalp, “Bu noktada turistlerin sadece Efes’e gidip gemiye dönmesini istemiyoruz. Kuşadası’nın da bir cazibe merkezi olduğunu hissettirmemiz lazım. Yeni projelerle şehir merkezini daha çekici hale getirebiliriz. Gelen turistleri çarşıya, restoranlara yönlendirmek için daha etkili bir tanıtım yapılmalı.” diye açıkladı.
Ticaret 12 ay boyunca yapılıyor
Kruvaziyer turizminin eskiden belirli dönemlerle sınırlı kaldığını ancak şimdi neredeyse 12 aya yayıldığını belirten Özden, “Nisan ayında başlayıp Ekim ayında sona eren en yoğun dönemin yanı sıra, artık kış aylarında da kruvaziyer gemileri gelmeye devam ediyor. Bu sayede Kuşadası’nda ticaret 12 ay boyunca sürebilir hale geldi.” ifadelerini kullandı.
Harcamalar genellikle dolar bazında
Kruvaziyer turizminin Kuşadası ekonomisine büyük katkı sağladığını belirten Aydın Turist Rehberleri Odası Başkanı Ozan Gündüzalp, “Turistlerin harcamaları genellikle dolar bazında yapılıyor. Kruvaziyer misafirleri, otel turistlerine kıyasla daha fazla harcama yapıyor.” diyen Gündüzalp, bu durumun yerel esnafa ciddi katkı sunduğunu vurguladı. Ortalama bir turist 250 dolar harcama yapıyor. Bu durum, yerel esnafın da dolar bazında alışveriş yapmasını sağlayarak ekonomiye döviz kazandırıyor. Kruvaziyer turizminin büyük bir gelir kaynağı oluşturduğunu ifade eden Gündüzalp, “Ancak gemilerin limanda kalış süreleri arttırılmalı. Bazı gemiler sadece dört-beş saatlik ziyaretler yapıyor, bazıları ise bir gece konaklıyor. Eğer bu süreleri uzatabilirsek turistler şehir merkezinde daha fazla zaman geçirerek yerel esnafa daha fazla katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
“Turistler hac görevini yerine getirdiklerine inanıyor.”
Kuşadası’nın kruvaziyer turizmi açısından bu denli önemli olmasının en büyük nedenlerinden biri de Efes ve Meryem Ana Evi’nin dini turizmdeki yeri olduğunu ifade eden Gündüzalp, “Hristiyan dünyası için kutsal sayılan Efes ve Meryem Ana Evi, buraya gelen turistler için büyük bir anlam taşıyor. Turistler hac görevini yerine getirdiklerine inanıyor. Bu bilinçle yapılan ziyaretler bölgeye büyük bir turizm potansiyeli sunuyor.” şeklinde konuştu. Bu dini ve kültürel mirasın daha iyi tanıtılması gerektiğinin altını çizen Gündüzalp, “Bu potansiyeli yeterince değerlendirdiğimizi düşünmüyorum. Eğer doğru bir strateji ile tanıtım yaparsak milyonlarca insanı Kuşadası’na çekebiliriz. Bunun için uluslararası fuarlarda daha aktif yer almamız, dijital platformlarda daha fazla görünür olmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Kuşadası limanıyla sinerji yaratılıyor
Kuşadası’nın uluslararası alanda rekabet gücünü artırmak için bir dizi strateji izlendiğini belirten Özden, “Limanımızı işleten şirket, dünyanın farklı noktalarında da liman işletmeciliği yapıyor. Bu nedenle Kuşadası Limanı’nı diğer işlettikleri limanlarla birlikte pazarlayarak büyük bir sinerji yaratıyorlar. Bu daha fazla kruvaziyer gemisinin Kuşadası’na gelmesini sağlıyor.” dedi.
Kuşadası’nın home port olması hedefleniyor
Kruvaziyer gemilerinin başlangıç ve bitiş noktası olarak Kuşadası’nın tercih edilmesinin büyük ekonomik avantaj sağlayacağının altını çizen Gündüzalp, “Eğer Kuşadası, kruvaziyer turlarının başlangıç ve bitiş noktası haline gelirse turistler birkaç gün önceden gelerek şehirde konaklar, restoranları ziyaret eder ve yerel ekonomiye önemli katkılar sağlarlar. Bu yönde çalışmalar yürütüyoruz.” dedi. Gündüzalp, “Bunun için hem yerel yönetimler hem de turizm sektörü birlikte hareket etmeli. Yat limanı, oteller ve transfer imkanlarıyla desteklenirse Kuşadası’nın home port olması mümkündür.” diyerek sürecin önemine dikkat çekti.
Karada olduğu gibi limanda da en büyük sorun trafik
Kruvaziyer turizmi alanında karşılaşılan en büyük sorunların liman alanının darlığı, otopark eksikliği ve trafik yoğunluğu olduğunu belirten Özden, “Liman çevresindeki yoğun yapılaşma, yaz aylarında artan trafik ve otopark eksikliği hem liman operasyonlarını hem de turizmi olumsuz etkiliyor.” dedi. Bu sorunların aşılması için Kuşadası’nın bir “indi-bindi” limanı haline getirilmesinin büyük bir fark yaratacağını dile getiren Özden, “Eğer turizm planlaması bu yönde ilerlerse turistler Kuşadası’na gelip buradan gemilere binebilir ve turun sonunda yine Kuşadası’na dönebilir. Bu da otellerde konaklama sürelerini artırarak yerel ekonomiye daha fazla katkı sağlar.” şeklinde konuştu.
Turizmin konut ve kira piyasasına etkisi
Turizmin bölgedeki emlak fiyatlarını ve kira piyasasını doğrudan etkilediğini vurgulayan Gündüzalp, “Turizm yoğunluğu arttıkça yatırımcıların ilgisi de artıyor. Bu durum bölgedeki konut fiyatlarını ve kiraları yükseltiyor. Bu yatırımcılar için olumlu bir gelişme olsa da yerleşik halk için ekonomik zorluklar yaratıyor.” dedi. Gündüzalp, “Özellikle sezonluk kira fiyatları büyük bir artış gösterdi. Turizm sezonunda günlük ve haftalık kiralamalar, uzun vadeli kiralamalara göre çok daha kazançlı olduğu için ev sahipleri bu modeli tercih ediyor. Bu da öğrenciler ve yerel halk için ciddi bir barınma sorunu yaratıyor.” diyerek konunun önemine vurgu yaptı.
Bizlere Kuşadası turizminin en büyük gelir kaynaklarından biri olan kruvaziyer turizminin detaylarını paylaşan Kuşadası Otelciler Derneği (KODER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Tacettin Özden’e ve Aydın Turist Rehberleri Odası Başkanı Ozan Gündüzalp’e teşekkür ederiz.
Haber: İlginay Avunyalı
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...