Dokuz yıl önce Aydın’ın Efeler ilçesinde, Kadın Efeler Derneği’ni kuran Gülsevil Ergünoğlu ve arkadaşları, efeliğin sadece doğulan yer veya cinsiyete bağlı olmadığını, kadınların da en az erkekler kadar efe olduğunu söyledi.
Kadın Efeler Derneği, 2013 yılında Gülsevil Ergünoğlu tarafından kuruldu. Derneğin kuruluş amaçları arasında birçok neden olduğunu söylese de en önemli olanlarının kadın istihdamı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere burs verilmesi olduğunu dile getiren Ergünoğlu, derneğin hiçbir ekonomik destek almadığını da belirtti. Tamamen dernek üyelerinin ve arkadaşlarının, gönüllülük esasıyla ellerinden geldiğince yardım etmeye çalıştıklarının altını çizdi. Dernek ve organizasyonları hakkında Gülsevil Ergünoğlu ile görüşme gerçekleştirdik.
“Efe olmak yürek işidir”
Efelerin, Anadolu tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Ergünoğlu, Zeybek ismiylede anılan bu yiğitlerin milletimizin geçmişteki savunucuları olduğunu belirtiyor. Haksızlığın ve zulmün karşısında her zaman direnmiş olan Efeler, kızanlarıyla (Efenin emrindeki genç asker) bölge halkının güvenliğini sağlıyor. Efeliğin yürek işi olduğunun altını çizen Ergünoğlu, “Efe olmak yürek işidir, doğulan yere veya cinsiyete bağlı değildir.” ifadelerini kullandı.
“Önceliğimiz kadın girişimcileri istihdam ile desteklemektir”
Derneğin kuruluşu ile ilgili olarak Ergünoğlu, “2013 yılında Aydın Kadın Efeler Derneği’ni, dernek arkadaşlarımla beraber kurduk. Hedefimiz kadınlar arasındaki iletişim, iş birliği ve dayanışmayı geliştirmeye yönelik faaliyetler yürütmektir. Bu bağlamda tüm kadınlara yardımcı olmalıyız. Önceliğimiz kadın girişimcileri istihdam ile desteklemektir.’’ açıklamalarında bulundu. Ergünoğlu sözlerine, “Dernek sadece Aydın özelinde değil ülke genelinde de ses çıkarmaya çalışıyor. Türkiye çapında, kadınlarımızın sosyal hayatta ve ekonomideki yerini sağlamlaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz.’’ diyerek devam etti.
“Organizasyonlarla kamuoyunun dikkatini çekmekteyiz”
Ergünoğlu, derneğin organizasyonları hakkında, “Hedefimiz kadın, çocuk şiddeti, tacizi vb. olayların azalması için halkı bilgilendirici etkinlikler düzenlemektir. Kadın ve çocuk haklarına dair eğitim vermek ve Doğu’da ısınma sorunu yaşayan çocuklara mont, kazak vb. kıyafetler göndermektir. Bununla ilgili organizasyonlar yaparak kamuoyunun da dikkatini çekmekteyiz.” ifadelerini aktardı.
“Elde edecekleri gelir ile aile ekonomisine destek sağlıyorlar”
Efeler ilçesinde kadınlara gelir kaynağı sağlamak adına kendi yaptıkları ürünleri satabilmeleri için sadece kadınların olduğu pazar yeri kurduk. Buna benzer faaliyetler yapıldığını ifade eden Ergünoğlu, “Kadınların kendi evlerinde yaptıkları yemek, bez bebek ve aksesuar gibi çeşitli ürünleri pazarımızda sunuyoruz. Yapılan bu ürünlerin satışından elde edecekleri gelir ile aile ekonomisine destek sağlıyorlar.” dedi.
Evinde yaptığı ürünleri satan dernek üyelerinden Güneş Çer, “Ekonomik olarak bu zor dönemde, ev ekonomisine katkı sağlamak için pazarda ürünlerimi müşteriye sundum. Beş gün boyunca burdayız. Tüm ürünleri kendi el emeğimizle yapıyoruz. Böyle etkinliklerin devam etmesini istiyorum.” sözleriyle ev ekonomisine katkıda bulunduğundan dolayı bu etkinliklerin devam etmesini istediğini vurguladı.
“Kadın istihdamının sağlanmasına destek olacak eğitimler ve kurslar veriyoruz”
Ergünoğlu, yapılan yardımlar hakkında düşüncelerini, “Belirli sayıda ihtiyaç sahibi olan öğrencilere burs sağlıyoruz. Ayrıca kadın istihdamının sağlanmasına destek olacak eğitimler ve kurslar veriyoruz. Şiddet gören kadınlara hukuksal ve psikolojik destek sağlamak gibi yardımlarda da bulunuyoruz.” şeklinde dile getirdi.
Gülsevil Ergünoğlu tarafından kurulan Kadın Efeler Derneği, kısıtlı imkanları olmasına rağmen faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Dernek, organizasyonlarını ülke geneline yaymak için çaba gösteriyor. Yardıma ihtiyacı olanlara kapısını açıyor ve ihtiyacı olan kişilere yardım eli uzatıyor.
Haber: Kerem Cabbar
Fotoğraf: Emircan Tezer
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...