Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


AYDIN'IN KADIN MOTORCULARI: TRAFİKTE ÖZGÜRLÜĞÜN VE DAYANIŞMANIN SESİ

15.03.2025
Yaşam

 

Aydın'da kadın motosiklet tutkunlarını bir araya getiren "Aydın Kadın Motorcuları" grubu, trafikte kadınların görünürlüğünü artırırken birbirlerine destek olmayı da amaçlıyor. Grup lideri Meryem Soma ve üyelerden Şeyda Çırak, İrem Akkaya, Begüm Alpaslan, Tilbe Kaçmaz, Yaren Yalçın, Sude Polat ve Dilhun Gülmez, motosikletin kendilerine özgürlük ve dayanışma kazandırdığını anlattı.

 

Kadın motorcuların birbirlerine destek verdiği bu grup, kaza yapmış bir üyeye yardıma gitmekten, motosiklet sürme konusunda yeni başlayanlara rehberlik yapmaya kadar geniş bir yelpazede etkinlikler gerçekleştiriyor.

 

Kadın motorcular bir arada güçlü

Grubun lideri Meryem Soma'nın hayali, yalnızca kadınların oluşturduğu bir motor grubu kurmaktı. "Çoğu zaman motor grupları karışıktır ya da sadece erkeklerden oluşur. Biz, sadece kadınların olduğu bir grup neden olmasın diye düşündük ve hayata geçirdik. Kadın motorcular olarak, birbirimize destek olmayı amaçlıyoruz." diyerek grubun amacını vurguladı. Grup üyeleri, kadın motorcuların birbirine destek vererek daha güvenli bir sürüş deneyimi yaşamasını sağlamak için çeşitli eğitimler ve toplu sürüşler düzenliyor. Soma, grup olarak Aydın'da daha fazla kadına ulaşmak istediklerini, yılbaşı gecesi yaptıkları kortej etkinliği gibi organizasyonlarla topluma kendilerini tanıttıklarını belirtti.

 

Yeni üyelere destek ve eğitim

Gruba katılmak isteyenler, ilk olarak grup üyeleriyle tanışıyor, grup kurallarını öğreniyor ve aktif olma, etkinliklere katılma gibi sorumluluklar hakkında bilgilendiriliyorlar. Soma, "Yeni katılan üyelerle birebir tanışıp, grubun kurallarını anlatıyoruz. Ayrıca, motosiklet eğitimi almak isteyen kadınlara rehberlik ediyoruz." diyerek grup içindeki destek ve eğitim anlayışını açıkladı. Kadın motorcuların sayısındaki artış, ekonomik koşullar ve trafikteki rahatlıkla doğrudan ilişkilendiriliyor. Soma, "Maddi zorluklar nedeniyle araba almak zorlaşıyor ve motosiklet daha ekonomik bir seçenek haline geliyor. Ayrıca, trafikte motosiklet kullanmak daha hızlı ve pratik bir çözüm." dedi.

 

“Her konuda yardımcı olmaya hazırız”

Gruba sonradan dahil olan ve şimdi yöneticileri arasında yer alan Şeyda Çırak, yaptıkları buluşmalara her zaman katıldığını ve etkinliklerde sürekli aktif rol oynadığını açıkladı. Çırak, "Grup olarak bir etkinlik yapınca elimden geldiğince aktif olarak arkadaşlarıma yardımcı olmaya özen gösteriyorum. Biz kadınlar bir arada olunca daha güçlüyüz. Bu sebeple kadın motorcular olarak birbirimize her anlamda destek oluyoruz ve olmaya devam edeceğiz. Motosiklet kullanmak isteyen arkadaşlara buradan da seslenmek istiyorum. Motosiklet kullanmak isteyen herkes kullanabilir, asla korkmasınlar, çekinmesinler. Biz kadınlar her zaman buradayız ve her zaman her konuda yardımcı olmaya hazırız." diyerek birlik vurgusu yaptı.

 

17 yaşında 125 cc motosiklet

Motosiklet kullanmayı bildiğini ve ehliyet yaşına ulaşır ulaşmaz ehliyetini aldığını belirten İrem Akkaya, 17 yaşında ve 125 cc motosikletiyle grubun en küçük üyesi. Diğer grup üyelerinden küçük olması sebebiyle gruptakileri birer ablası olarak görüyor. Akkaya, grupta olmaktan mutluluk duyduğunu ve grup olarak motosiklet kullandıklarında kendini daha güvende ve daha rahat hissettiğini ifade etti.

 

Eğitimler yetersiz, deneyim şart

Grubun üyelerinden Begüm Alpaslan, ehliyet kurslarındaki eğitimlerin yetersizliğine dikkat çekerek, "2 çocuk annesi olarak yeni başladım. Bu işte eğitim çok önemli. Bu konuda kurslardan aldığımız eğitimler kesinlikle yeterli olmuyor. Debriyaj, gaz eğitimi gibi detay gerektiren eğitimlere pek önem verilmiyor. Kurslara biraz özen gösterebilirler. Bu konuda gerçekten öğrenme amaçlı daha iyi bir eğitim verilebilir. Ehliyet kurslarından ehliyetinizi alırken mesela ileri sürüş eğitimi de verilebilir.  Ben bu konuda kendimi yetersiz buluyorum. Bu durumu da grupta var olarak aşmaya çalışıyorum." diye belirtti. 

 

Erkeklerle değil, kadınlarla motosiklet

Motosiklet kullanmaya yaklaşık iki ay önce başladığını aktaran Tilbe Kaçmaz, Kadın Motorcular grubuna katılmadan önce erkeklerle motosiklet kullanmak zorunda kaldığını ancak bu nedenle aktif olamadığını belirtti. Kaçmaz, Meryem Soma’ya ve Aydın Kadın Motorcular grubuna kendilerine böyle bir fırsat sundukları için teşekkür ederek, "Ben de motosiklet kullanmaya yeni başladım, henüz iki aya yakın bir süre oldu. Hep çevremde erkek motorcular vardı ve bu nedenle çok da çıkıp aktif olamıyordum. Açıkçası, erkeklerle sürüş yapmak istemiyordum. Aydın Kadın Motorcular’ı duyduğumda hemen katılmak istedim ve şimdi bu oluşumun bir parçasıyım. Şu anda çok memnunum. Dediğim gibi, herkes her zaman birbirine destek oluyor ve bu da özellikle Aydın için çok büyük bir artı. Hepimiz mutluyuz." dedi. 

 

Motor kullanmak bana özgürlük veriyor

Grubun üyelerinden Yaren Yalçın, motosiklet kullanmanın kendisine özgürlük verdiğini ifade ederek, "Araba kullanırken çok özgür hissetmiyorum kendimi ama motor üzerinde daha özgür hissediyorum. Arabam da var, motosikletim de var ama arabayla Aydın içerisinde ulaşım biraz sıkıntılı olabiliyor. Motosiklet ile istediğimiz her yere giriyoruz, motosiklet her zaman daha özgürlükçü ve daha eğlenceli benim için." diyerek motosiklete olan sevgisini anlattı.

 

Kadın olmanın zorlukları ve avantajları

Kadın motorcuların, trafikte karşılaştıkları zorlukları da paylaşan Soma, "Kadın olduğumuz için bazen trafikte daha fazla zorlukla karşılaşıyoruz. Örneğin, önümüze kırıyorlar, laf atıyorlar, hatta bir arkadaşımıza kartını uzatan oldu" dedi. Öte yandan, motorcu grubunun bir parçası olan Sude Polat, kadın motorculara gösterilen tepkilerin karışık olduğunu belirterek, "Bazı erkek sürücüler bizi destekliyor, bazıları ise görmezden geliyor. Bir keresinde, İzmir'den Manisa'ya giderken bir erkek çocuk, bana çikolata vererek kadın motorcuların artmasını istediğini söyledi. Bu çok hoşuma gitmişti." dedi. 

 

Kadın motorculara dikkat edilmiyor

Dilhun Gülmez ise trafikte kadın motorculara dikkat edilmediğini belirterek, "Bu konular hakkında ben de öncelikle Meryem Soma’ya özellikle çok teşekkür ediyorum. Ehliyetimi alır almaz bu gruba girmek istiyordum. Çok mutluyum gruba girdiğim için. Güzel etkinlikler, sohbetler, sürüşler düzenleniyor. Grup olarak çok mutluyuz. Bir kadın motorcu olarak birçok kez kazadan döndüm, yani özellikle tırlar, arabalar hiç dikkat etmiyorlar bizlere. Erkek olmayı geçtim kadınlara hiç dikkat etmiyorlar.  Bu konuda biraz daha duyarlı olabilirler. Henüz yakın zamanda bir kaza geçiriyordum. Umarım bundan sonra daha dikkatli ve daha kuralcı davranırlar." diye belirtti.

  

Park yeri sorunu yaşıyoruz

Yalçın, motosiklet sürücülerinin en büyük sıkıntılarından birinin park yeri sorunu olduğunu vurgulayarak, "Kaldırıma koysak ceza yiyoruz. Yola koyduğumuzda da motosikleti araç olarak görmedikleri için ‘Buraya park etmeyin, buraya araç gelecek’ gibi sözler duyuyoruz, motosiklet bir araç değilmiş gibi. Sonra çek diyorlar motosikleti." diye şikayetini dile getirdi.

 

Kadın motorcuların görünürlüğü artıyor

Kadın motorcuların daha fazla görünür olması için sosyal medya ve etkinliklere katılım gibi çeşitli yollarla faaliyetlerini sürdüren grubun çalışmalarını Soma, “Sosyal medyada aktif olmaya çalışıyoruz ve kendimize özgü bir amblem çıkardık.” şeklinde açıkladı. Motosikletin sadece erkeklere ait olmadığını göstermeyi amaçlayan bu hareket, hem Aydın'da hem de Türkiye genelinde yankı buluyor.

 

Kazaları unutmam mümkün değil

Motor sürüşünün riskleri de beraberinde getirdiğini belirten Soma, Afyon'da yaşadığı kazayı anlatarak, "Saatte 170 kilometre hızla giderken birden yolu fark etmedim. Meğerse yol ikiye ayrılıyormuş, ben ise ortadan gittim. Kimse de yoktu yolda ve etrafımda. Motosikleti kendim kaldırmak zorunda kaldım. Kolumda iki tane çatlak oluştu." diyerek başından geçeni bizlerle paylaştı. Polat ise Manisa'da yaşadığı kazayı anlatırken, "Alkollü biri birden önüme aniden kırıp direksiyon hakimiyetimi kaybedince ben de savrularak önce tabelaya vurdum, sonra da yaklaşık 150 kilo motosikletimin altında kalarak, 100 metre kadar da öyle sürüklendim. Bu kazada sağ elimde doku ve kas kaybı yaşadım. Bu doku ve kas kaybı ölene kadar kalacak ve ben de bu kazayı asla unutmayacağım." dedi. 

 

Gelecek için hedefler ve destekler

Kadın motorcuların Aydın'da daha fazla etkinlik yaparak kendilerini tanıtmaları ve daha çok kadına ulaşmaları hedefleniyor. Soma, "Valilikten alınan izinle etkinlik düzenlememiz, Aydın'da büyük bir destek gördü. Bu sayede grup daha çok tanındı." diyerek, grubun geleceğe dair umutlarını paylaştı. Yeni motorcu adayları, eğitimin önemini vurgularken, "Motor kullanmayı öğrenmek zorlu bir süreç olabiliyor ama eğitimler sayesinde kendimizi geliştirebiliyoruz." diyen Begüm Alparslan gibi üyeler de gruptan aldıkları destekle daha güvenli ve rahat bir sürüş deneyimi yaşadıklarını ifade etti. 

 

“Daha güçlü hissediyorum”

Son olarak, grup üyeleri, bir arada olmanın getirdiği güçten memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Soma, “Grubumuzu kurduğum için çok mutluyum. Kadınların güç birliği, birbirine destek olması çok değerli,” diyerek grubun geleceği için daha fazla kadına ulaşmayı hedefliyor. Soma, “Aydın’daki kadın motorcular, trafik sorunlarının üstesinden gelmek için bir araya geliyor. Gelecekte daha fazla etkinlik yaparak kendimizi görünür kılacağız.” dedi. 

Gülmez’de, “Bu grup sayesinde hem eğitim aldım hem de kadın motorcuların gücünü gördüm. Bir kadın motorcu olarak, trafikte karşılaştığım zorluklara karşı daha güçlü hissediyorum.” diyerek grubun sağladığı motivasyonu övdü. 

 

Aydın’da kadın motosiklet tutkunlarını bir araya getiren, kadınlara güç, destek ve özgüven veren Meryem Soma'ya ve değerli grup üyelerine, bizlere kendileri hakkında verdikleri bilgiler için teşekkür ederiz.

 

Haber: Yusuf Konrat

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00