Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


AYDIN’IN İSTİKLAL MADALYALI KADIN KAHRAMANI ÇETE AYŞE

19.11.2023
Kültür Sanat

 

Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı İmamköy’de yaptığı kahramanlıklarla Anadolu’ya ismini duyuran, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat elleriyle taktığı İstiklal Madalyası ile ödüllendirilen Çete Emir Ayşe Efe’nin hikayesini biliyor muydunuz?

 

Çete Emir Ayşe’yi daha iyi tanımak adına yaşadığı yeri görüp onu tanıyanlarla bizzat görüşme sağladık. Bu görüşmede üç dönemdir İmamköy mahallesi muhtarı olan Ahmet Direk, İmamköy mahallesinin eski ve tanınan öğretmeni Akın Çelebioğlu, Çete Ayşe’nin ikinci dereceden akrabası Mehmet Sinan ve mahalle sakinleri ile görüşmeler gerçekleştirdik. 

 

Çete Ayşe, 1894’te Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı olan İmamköy’de dünyaya gözlerini açtı. 1910 yılında Kayacık köyünden olan Mustafa ile evlendi ve bu evlilikten 2 kız çocuğu oldu. 1915 yılında Çanakkale Cephesinde savaşan eşi Mehmet’i kaybetmesi üzerine evine geri döndü. Yunanlıların 1919 yılında Aydın’ı işgal etmeleri üzerine Aydın savunmasında yer almak için Yörük Ali Efe grubuna katılarak Malgaç Baskını’nda rol aldı. Bunun dışında Yunanlıların Aydın’ı ikinci işgalinde de direnişte yer aldı. Aydın’ın kurtuluşuna kadar, Milli Mücadelenin sonuna kadar savaştı. 1933 yılında Mustafa Kemal Paşa tarafından İstiklal Madalyasına layık görüldü.

 

Küpelerini satıp tüfek aldı

İmamköy mahallesinin eski Öğretmeni Akın Çelebioğlu, Çete Emir Ayşe’nin yaptığı fedakarlıklara değinerek, “Çete Ayşe Efe Kurtuluş Savaşı’nda Beyi ölmüş, dul kalmış genç bir kadındır. 1915’te Çanakkale’ye, 1918’de İzmir’e düşman gelince bütün Anadolu’daki vatanperverler ayaklanıyor. Çete Ayşe Efe de bunlardan biridir. Düşman İzmir’e gelince Aydın’a da gelir düşüncesiyle Aydın halkı silahlanmaya başlıyor. Çete Emir Ayşe, iki çocuğunu komşusunun evine bıraktığını, küpelerini sattığını, bu parayı tüfek almak için kullandığını ve şehit olan kocasının intikamını almak için, Yörük Ali Efe ve arkadaşlarına katılmak istediğini söyleyip, Milli Mücadeleye destek veriyor.” dedi.

 

Dağlarda saklandı

Vatan uğruna gözünü karartan Çete Ayşe hakkında İmamköy mahallesi Muhtarı Ahmet Direk, “Çete Ayşe bu savaş uğruna elinden geleni yapmaya çalıştı. Şu an Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin bulunduğu dağlık alanda saklandı oradan Ödemiş’e, Ödemiş’ten ise Nazilli’ye geçti. Kurtuluş savaşı sırasında, savaşın devam ettiği her bölgeye ulaşarak her bölgede vatanını savunmak istedi. Yunanlılar 1922’de kaybettiklerini anladı ve Ege Bölgesi’ni terk etti. Çete Emir Ayşe de düşmanın geri çekildiğini görünce görevini tamamlayıp evine yani buraya geri dönme kararı aldı.” şeklinde konuştu.

 

En değerlisi, Atamın taktığı madalya

Çete Emir Ayşe’nin ikinci dereceden akrabası Mehmet Sinan, “Millî Mücadelede gösterdiği büyük başarılardan dolayı savaş sonrası Onbaşı Çete Ayşe rütbesiyle Gazi Mustafa Kemal’in elinden İstiklal Madalyası alıyor. Çete Emir Ayşe ‘Savaştım yunana karşı, elimde kalan en değerli şey Atatürk'ün göğsüme taktığı İstiklal Madalyasıdır’ derdi.” dedi.

 

İmamköyün gurur simgesi

Millî Mücadele’de sayısız başarılar elde eden Çete Emir Ayşe, savaştan sonra evine dönerek iki çocuğu ile yaşamını sürdürmüş 1967 yılında vefat etmiştir. İmamköy mahallesinin simgesi olan Çete Emir Ayşe’nin anıtı ve mezarı Aydın’ın İmamköy mahallesinde bulunmaktadır.

 

Aydın imamköy mahallesinin simgesi olan kahramanımızın mezarına her yıl ziyaretçiler gelmeye devam eder ve mahalle sakinleri tarafından kahramanlıkları anlatılır. Kadın kahramanımız Çete Emir Ayşe hakkında bize bilgiler veren Mehmet Sinan, Ahmet Direk ve Akın Çelebioğlu’na teşekkür ederiz.

 

Haber: Mertcan Kaplan

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00