Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


AYDIN'IN EN KALABALIK BİSİKLET TOPLULUĞU: AĞIR PEDALLAR

22.06.2022
Yaşam

Aydın’ın en aktif bisiklet topluluğu olan Ağır Pedallar sadece bisiklet sürmek için toplanmıyor, aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleri ile de dikkat çekiyor. İzmir depreminden zarar gören çocuklardan, maddi yetersizlikten dolayı bisiklet alamayan başarılı öğrencilere kadar herkese yardımları dokunan bir topluluk olan Ağır Pedallar’ın kurucu üyesi Erdem Şanlıtürk ile konuştuk.

Bisikleti ilk başta sadece işe gelip giderken yani ulaşım aracı olarak kullandığını sonrasında ise hobiye dönüştürüp böyle bir topluluk kurmaya karar verdiklerini dile getiren Şanlıtürk, ‘‘Aydın bisiklet kullanma alanı olarak çok güzel bir yer çünkü düz bir arazisi var ve mesafe olarak her yer birbirine yakın. Ben de işe bisikletle gitmeye başladım ve Aydın'da bisiklet kullanan insanların olduğunu fark ettim. Bisikleti hobiye dönüştürmeye, onunla ilgili her şeyi merak etmeye ve bisiklet süren diğer insanlarla sohbet etmeye başladım. Böylelikle etrafımda daha çok bisiklet kullanan insan oldu. Birlikte turlar yapmaya ve farklı farklı ilçeleri gezmeye başladık. Turlarda geride kalan daha ağır ağır süren arkadaşlarımız oluyordu bu yüzden ismimizi ‘Ağır Pedallar’ koymaya karar verdik. 2020 yılında sadece bisiklet sürmek için toplanmayalım sohbet edelim, yavaş yavaş bisikletlerimizi sürelim böylelikle kimse arkada kalmasın dedik. Ayrıca ismimizin bir diğer anlamı da Aydın'ın Efeleri meşhurdur. Simgemizde de Efe ve Efe’nin kafasında da bir kask vardır.’’ dedi.

 

‘‘Her pedalımızın bir anlamı olsun istedik’’ 

Bizi tetikleyen şey İzmir depremi oldu. Bisiklet için bu kadar insan toplanmışız, bizim bir faydamız bir anlamımız olsun istedik. İzmir depreminde travma yaşayan çocuklar için oyuncak toplamaya karar verdik. Önce Aydın’dan sonra da Türkiye’nin farklı illerinden biz de destek vermek istiyoruz diye arayanlar oldu. Bizim en büyük ses getiren projemiz budur, bir kamyonet dolusu oyuncak göndermiştik.  Sonrasında 2021 yılında Türkiye’de orman yangınları başladı. Aydın’ın Çine ilçesinde de yangın çıkmıştı oraya da toplanıp gereken malzemeleri gönderdik. Ülkemiz için önemi büyük günlerde de var olmaya çalışıyoruz. Örneğin; 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı’nda Aydın’ın en büyük bisiklet etkinliğini yaptık. Etkinlik sonrasında maddi yetersizliklerden dolayı bisiklet alamayan, derslerinde başarılı öğrencilere 19 bisiklet hediye ettik. Şenlik havasında bir gün geçirdik.

 

‘‘Yol medeniyettir, bisiklet yolu ise modern bir medeniyetin anahtarıdır’’

Şanlıtürk, ‘‘Aydın'da bisiklet yolları yetersiz fakat bu durumun en kısa sürede çözüleceğini ve Aydın’ın bisiklet yollarına kavuşacağını biliyoruz. Yol medeniyettir. Güvenlik bizim için birinci adım. Turlarımıza kask, reflektörlü yelekler, aydınlatma ekipmanları ve görünür olabilecekleri aksesuarlar istiyoruz, çünkü bizim trafikte görünmemiz için bu ekipmanlara ihtiyacımız var. Trafikte sürücüler bizimle mesafelerini korumalı ve kornaya değil frene basmalılar.’’ dedi.

 

“Dernek olmak istiyoruz”

“Öncelikle dernek olmak istiyoruz. Dernekleşip Aydın adına bisiklet maratonlarında yarışmak üzere sporcu yetiştirmek istiyoruz. Bende de Aydın adına Bodrum Granfondo Bisiklet Yarışı’nda yarışmıştım daha fazla sporcu Aydın’ı temsil etmesini istiyoruz.  Bunun yanı sıra Aydın’da büyük bir bisiklet festivali yapmak istiyoruz. Bunun için hazırlıklara başlıyoruz, bölgesel bir festival yapmak istiyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Haber: Kübra Dilara Yerlikaya

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

HAMUR YAĞI MUCİZESİ

Zeytinyağı mucizesini bilmeyen yoktur. Kalp ve damar sağlığı başta olmak ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00